Adevărul este că curățenia și dezinfecția suprafețelor murdare în oricare centru educațional (grădinițe, școli, institute, universități…) este vitală pentru igiena și siguranța publică. Sălile școlilor, sălile de clasă și spațiile comune sunt acele spații cu un trafic mare de persoane, astfel încât acestea pot acumula o cantitate mare de murdărie sau germeni, care pot pune în pericol sănătatea celor instruiți, dacă nu se efectuează o curățenie și dezinfecție adecvată. De aceea, în acest articol v-am pregătit un ghid dintr-o abordare cuprinzătoare în ceea ce privește menținerea curățeniei și sănătății în aceste spații de învățământ.
Prima sarcină de pe lista dvs. ar trebui să fie ventilarea. Aerisirea sălilor de clasă și a camerelor comune este esențială înainte de a începe lucrările specifice de salubrizare. De asemenea, următorul pas ar fi eliminarea deșeurilor depozitate în diferitele spații ale sălilor. Astfel, este obișnuit să găsiți hârtii aruncate pe podea și gumă lipită pe orice suprafață. Desigur, trebuie să goliți coșurile de gunoi.
Continuați procesul de curățenie și dezinfecție prin măturarea centrului, precum și intrările, și ștergeți praful de pe mobilier. În plus, aspirați praful, atât din aer, cât și cel depus, cu un aspirator sau un sistem de aspirare. Îndepărtați praful de pe suprafețele în care nu puteți ajunge, cum ar fi palele ventilatorului, rafturile înalte, precum și din zonele comune și covoare. De asemenea, recomandat este să utilizați și sisteme de purificarea aerului moderne care utilizează filtre HEPA și alte dispozitive de filtrare a aerului pentru a controla praful.
Spălați și ștergeți murdăria și impuritățile de pe suprafețe sau obiecte pentru a îndepărta germenii. Curățarea ar trebui să o efectuați folosind săpun (sau detergent) și apă pentru a îndepărta fizic germenii de pe suprafețe. Acest proces nu ucide neapărat germenii, dar prin îndepărtarea lor, reduceți numărul acestora și riscul de răspândire a bolilor. Având în vedere prezența copiilor în aceste facilități, este esențial să folosiți produse cele mai puțin caustice și periculoase, care oferă gamele optime de curățare și dezinfectare, evitând astfel eventualele efecte secundare nedorite.
Dezinfectați corect suprafețele prin aplicarea unui dezinfectant omologat. Băile, vestiarele, camerele de luat masa și clanțele la uși sunt, de asemenea, zone supuse unei utilizări constante, care sunt mai susceptibile la acumularea de agenți patogeni, de aceea trebuie să le acordați o atenție specială în lucrările de dezinfecție și curățare intensivă. În ceea ce privește instrumentele de dezinfecție, este de preferat să folosiți ustensile din microfibră.
Păstrați podelele curate folosind mopuri sau mașini de spălat și aspirat pardoselile, care adună toată murdăria din zonele cu trafic intens. Îndepărtați și curățați covoarele în mod regulat și curățați podelele. Curățați scurgerile de substanțe chimice organice cu produse speciale absorbante și dezinfectante, urmând instrucțiunile producătorului.
Aceste sarcini trebuie să le efectuați zilnic pentru a vă asigura că sălile școlilor, sălile de clasă și spațiile comune se află în condiții igienice optime și că sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol.