Broccoli este un produs cu puține calorii, dar bogăția sa de antioxidanți, fibre, provitamina A și vitamina C, precum și oligoelemente, zinc și sulf, fac din el o adevărată comoară pentru sănătate. Se știe de mult că broccoli ajută la combaterea cancerului, iar astăzi am decis că este cazul să aflăm de ce și cum se folosește.
Cuprins
Care sunt proprietățile terapeutice ale broccoli în tratarea cancerului?
Broccoli are un efect protector împotriva diferitelor tipuri de cancer. Acest efect preventiv se datorează conținutului ridicat de nutrienți antioxidanti (beta-caroten și vitamina C), fibre (solubile și insolubile) și substanțe fitochimice, printre care se remarcă o moleculă numită indol-3-carbinol (I3C) – prezentă în broccoli care ar fi capabilă să restabilească activitatea unei gene, care contracarează creșterea tumorii. Indol-3-carbinol, sau I3C, ar fi implicat într-o reacție chimică complexă în lanț care ajută la eliberarea unei gene supresoare tumorale de interferență, astfel încât să acționeze în mod eficient.
Pe lângă indol-3-carbinol, broccoli mai conține o cantitate mare de fitoelemente numite sulforafani. Acești compuși activează activitatea enzimelor de faza 2, care luptă eficient cu agenții cancerigeni prezenți în organism. Multe studii au arătat că pot reduce semnificativ riscul de cancer de colon, vezică urinară, prostată, sân și alte tipuri de cancer.
Flavonoidele, responsabile de culorile și aromele broccoli, sunt antimicrobiene, anticancerigene și reduc riscul bolilor de inimă. Se găsesc în proporție mai mare la acele plante care trebuie să atragă albinele pentru a asigura polenizarea. Broccoli conține și quercetină, un flavonoid care acționează ca un antiinflamator care ajută la reducerea dimensiunii tumorilor în unele tipuri de cancer. De asemenea, mai conține și folați (prezenți pe scară largă în această legumă), care protejează împotriva cancerului de colon și de col uterin. Această proprietate este asociată cu efectul organismului asupra hormonului estrogen. Se pare că, broccoli crește raportul dintre metaboliții de estrogen „buni” (care nu sunt asociați cu creșterea tumorilor canceroase), reducând în același timp numărul celor „răi”.
Cum se tratează cancerul cu broccoli?
Pentru a beneficia de toate efecte sale benefice naturale care pot ajuta la combaterea cancerului, medicii recomandă ca broccoli să fie gătit sau consumat în mod corespunzător. Broccoli nu trebuie niciodată fiert în apă, deoarece 90% din compușii săi valoroși se pierd în aceasta.
Deoarece mirosinaza care produce indol-3-carbinol (I3C) – ca toate enzimele este sensibilă la căldură, iar broccoli este cel mai bine consumat în stare crudă. În plus, enzima devine activă doar atunci când broccoli ia contactul cu aerul. Prin urmare, înainte de a-l găti, este necesar să se păstreze broccoli tocat în bucăți la temperatura camerei, timp de aproximativ 90 de minute. Atunci când mirozinaza este administrată la 90 de minute după ce a fost tocată, conținutul de sulforafan din broccoli crește simțitor (de un factor de 2,8).
Ce cantitate de broccoli trebuie consumată zilnic?
Pentru oferi organismului enzimele și nutrienții care luptă împotriva cancerului, este suficient să se consume 1-2 porții de broccoli crud pe zi. O mai mare cantitate poate duce la gaze și indigestie. De asemenea, broccoli trebuie mestecat cu mare atenție, din nou datorită absorbției sulforafanului.
Dar nu tuturor le place să mănânce broccoli crud, cu siguranță nu în cantitățile necesare de 500 până la 750 g pe zi. Prin urmare, există și alte moduri în care broccoli poate fi preparat în mod ideal pentru a obține maximul de beneficii din partea sulforafanului. Spre exemplu: broccoli tocat poate fi fiert la abur pentru scurt timp (se poate consuma cu lichidul în care a fiert) sau gătit la wok timp de 2 minute (în ulei foarte fierbinte) și consumat pe stomacul gol.
Germenii de broccoli luptă împotriva cancerului?
Nu mai este o noutate faptul că broccoli poate fi de ajutor în prevenirea și tratarea cancerului. Cu toate acestea, germenii de broccoli sau semințele sale încolțite sunt mult mai eficienți în acest caz, deoarece conțin o cantitate deosebit de mare de sulforafan. În funcție de varietate și de condițiile de creștere, germenii cruzi prezintă de 10 până la 100 de ori mai mult compus valoris. De aceea, cercetătorii recomandă un consum 1 până la 3 lingurițe de germeni proaspeți de broccoli persoanelor care suferă de cancer.
Trebuie reținut că, pentru a fi cât mai eficienți, germenii ar trebui să fie crescuți organic. Iar pentru a avea această certitudine, indicat ar fi să fie crescuți în propriile locuințe. Nu au nevoie de sol, iar mugurii sanatosti cresc doar cu apă (în aproximativ 5 zile) în borcane sau în tăvi pentru germinare.
O subtilitate: pentru a crește cantitatea disponibilă de sulforafan din aceștia, mugurii de broccoli aflați în perioada de creștere ar trebui stropiți zilnic cu o soluție pe bază de sulf.
Chiar și cele mai bune suplimente și extracte naturale de germeni de broccoli pot fi utile în cazurile de cancer. Conțin una dintre cele mai mari concentrații de sulforafan și sunt unele dintre cele mai stabile și biodisponibile formulări disponibile pentru achiziționare. Doza recomandată în acest caz, este de 2-3 capsule/de 3 ori pe zi. Se recomandă administrarea produsului în timpul meselor.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.