Nicotina este o substanță care are un impact atât asupra sănătății umane, cât și asupra mediului. Și conform studiilor, fumul de tutun acumulat în pereți, mobilier și în alte obiecte din casă este cancerigen, deoarece nicotina din acesta reacționează cu un gaz cunoscut sub numele de acid azotat (HONO) care se formează în aer atunci când lumina soarelui pătrunde prin sticla unei ferestre mari. Și uneori, chiar și o spălare bună nu rezolvă problema. Din fericire, există metode eficiente de eliminare a depunerilor sau petelor de nicotină din elementele locuinței.
Cum se elimină petele de nicotină de pe pereți și tavan?
Fumătorii pot observa urme gălbui pe pereții sau tavanul casei lor. Acestea sunt cauzate de nicotina degajată în urma fumatului. Pentru a preveni acumularea depunerilor, acestea trebuie curățate zilnic cu o mătură antistatică, care are fibre de cauciuc capabile să depășească petele ușoare de praf galben pe pereți sau tavan. Măturând de trei până la patru ori pe săptămână, șansele ca nicotina să păteze pereții sunt reduse.
Dacă totuși măturarea pereților murdări de nicotină s-a dovedit ineficientă, este necesar să utilizați un produs. Cristalele de sodă sunt produse de curățare deosebit de eficiente. În caz de forță majoră, pot elimina petele de nicotină care au devenit incrustate pe anumite suprafețe, cum ar fi pereții și tavanele.
Iar, pentru a trece la îndepărtare, trebuie să creați o soluție formată dintr-o mână de cristale de sodă și 5 litri de apă călduță, apoi să o aplicați cu un burete. Frecați pereții și tavanele, având grijă să spălați toate suprafețele vizibile.
Dacă totuși curățarea nu a dat rezultate satisfăcătoare, puteți utiliza o soluție din amoniac sau un detergent pe bază de fosfat trisodic. Ambele opțiuni sunt foarte eficiente și vă permit să îndepărtați pata de nicotină fără mari dificultăți.
Cum se elimină petele de nicotină de pe mobilier?
Dacă ați renunțat recent la fumat sau tocmai v-ați mutat într-o casă cu mobilier îmbâcsit de nicotină, probabil vă întrebați cum să îl curățați. Pentru a îndepărta aceste depuneri de nicotină, utilizați o soluție de oțet de 20%. Pentru cele mai bune rezultate, va trebui să o pulverizați direct pe suprafața îngălbenită. Apoi, lăsați soluția să se usuce și ștergeți mobilierul cu un șervețel. Această metodă va elimina resturile de nicotină și mirosul specific al acesteia.
Dacă curățarea nu a dat rezultatele dorite și nuanța galbenă este încă vizibilă pe mobilier sau dulapuri, nu ezitați să comandați un agent chimic de curățare.
Cum se elimină petele de nicotină de pe tavanul din PVC sau spumă poliuretanică?
În cazul în care tavanul dvs. este realizat din PVC sau din plăci de spumă, pentru a curăța petele de nicotină puteți folosi orice detergent care conține alcool sau orice detergent obișnuit. Singurul avertisment este că procesul va dura foarte mult timp. În principal din cauza inconvenientului înălțimii și materialului plafonului.
Cum se elimină petele de nicotină din perdele, pături și perne?
Pentru a îndepărta mirosul și petele de tutun de pe perdele, pături, perne, etc. puteți încerca mai întâi să faceți o primă spălare în mașina de spălat. Dacă spălarea nu a fost suficient de eficientă pentru a îndepărta definitiv toate petele și mirosurile rele de țigară, puteți înmuia hainele peste noapte într-un lighean cu apă fierbinte amestecat cu oțet alb.
A doua zi, spălați-le în mașina de spălat cu cicluri de spălare standard pentru a îndepărta mirosurile de oțet.
Cum se elimină petele de nicotină de pe echipamente?
Pentru a îndepărta în siguranță petele de nicotină de pe echipamentele electronice, ar trebui să luați în considerare materialul învelișului fiecărui echipament în parte. Spre exemplu, pentru curățarea plasticului este recomandat să folosiți săpun obișnuit pentru rufe. Trebuie să-l spălați cu o cârpă, dar dacă suprafața este aspră, atunci cea mai bună este o perie moale. Dar, puteți folosi și alte mijloace.
De asemenea, pentru a îndepărta nicotina din obiectele metalice, este de obicei suficient să le ștergeți cu o cârpă îmbibată într-un solvent special de curățare a metalului.