Cartoful este unul dintre produsele esențiale pe care îl folosim cu toții în bucătăriile noastre! Dar, unde se păstrează cartofii? Care este durata lor de valabilitate? Cum se păstrează cartofii curățați? Putem congela cartofii? Să vedem cum să îi păstrăm corect.
Cum se păstrează cartofii?
Dacă ați cumpărat o cantitate mare de cartofi, rețineți că îi puteți păstra între 8 luni și 1 an de zile, într-un loc uscat, întunecat, aerisit, răcoros, fără îngheț, la o temperatură constantă de aproximativ 10°C, de preferat într-o pivniță sau cămară. În acest caz, va trebui:
- să îi întindeți pe lăzi de lemn căptușite cu paie sau ziar.
- să periați rapid cartofii pentru a elimina pământul de pe suprafața acestora, înainte de a-i depozita.
- să îi depozitați vrac, într-un sac de plasă sau într-un coș mare din răchită.
- să vă asigurați în mod special că nu germinează.
Măsuri de precauție
Examinați cartofii care prezintă pete suspecte sau mucegai, dacă au devenit verzi, maronii sau sunt ofiliți. Un cartof putred îi poate afecta pe toți ceilalți, și apoi va trebui să îi aruncați pe toți la gunoi. Prin urmare, selectați-i, îndepărtându-i doar pe cei stricați.
Dacă observați că au încolțit, îndepărtați-le rapid germenii ciupindu-i cu degetul mare și arătătorul.
De asemenea, verificați să nu aibă umezeală, altfel pot putrezi. Și pentru a evita umiditatea, adăugați mere printre sau lângă cartofi.
Cum se păstrează cartofii prăjiți, fierți sau piureul?
Odată gătiți, este posibil să păstrați cartofii pentru o perioadă de timp. Asigurați-vă că îi așezați în frigider într-un recipient etanș, după ce se răcesc bine și că îi consumați în termen de 3 zile. Cartofii prăjiți sau fierți pot fi congelați într-un recipient etanș maxim 3 luni și chiar 1 an de zile.
Piureul de cartofi poate fi, de asemenea, congelat. Pregătiți-l și puneți-l, de asemenea, într-un recipient etanș, totuși, aveți grijă să nu umpleți în exces cutia, deoarece piureul se umflă puțin când este înghețat. Îl puteți păstra până la 3 luni.
Notă* Indiferent de forma cartofului congelat, nu neglijați dezghețarea care trebuie să fie treptată, plasând vasul în frigider timp de 6 până la 7 ore.
Cum se păstrează cartofii cruzi curățați?
Odată curățați, adăugați-i într-un castron cu apă rece și lăsați-le acolo până la utilizare. Fără aer, cartofii dvs. nu vor mai oxida. În plus, depozitați-i în frigider. În principiu, pot fi păstrați la rece până la 1-2 zile. Dacă sunt tăiați, luați în considerare să adăugați câteva picături de oțet, suc de lămâie sau un praf de sare în apă. Când doriți să îi folosiți, scurgeți-i bine și uscați-i cu o cârpă curată. Aveți grijă să nu îi lăsați să se înmoaie prea mult timp, deoarece trebuie admis că o legumă care rămâne scufundată în apă își pierde textura, nutrienții și vitaminele.
Un alt sfat, este să înfășurați cartofii în folie de plastic, asigurându-vă că aceștia nu iau contact cu aerul din interior.
Este indicat să congelezi cartofii întregi cruzi?
Cartoful crud nu suportă înghețul, își va pierde textura, gustul și există riscul de a se înnegri. Pentru a congela cartofii, cel puțin ar trebui opăriți în prealabil.
Cum se congelează cartofii?
Curățați bine cartofii, curățați-i pentru că coaja lor poate deveni toxică, scufundați-i într-o cratiță cu apă clocotită, pentru a-i opări timp de 5 minute, apoi scoateți-i și introduceți-i imediat într-un castron umplut cu cuburi de gheață și apă rece.
Așteptați să se răcească 10 minute. Apoi, uscați-i bine într-o cârpă curată. Pentru a finaliza, puneți-i într-o pungă de plastic, sigilați bine punga, apoi transferați-i în congelator.