Chiar și copiii știu că fructele nu sunt doar gustoase, ci și sănătoase. Dar cum afectează ele organismul atunci când suferi de diabet? Care sunt mai bune? Poți mânca fructe și fructe uscate (deshidratate, confiate) dacă ai diabet?
„Nu mânca fructe dacă ai diabet” – poate ai auzit de acest mit că nu poți mânca fructe, precum mere, pere, stafide, caise… dacă ai diabet, deoarece conțin zahăr. Este adevărat că, consumând fructe și fructe uscate în cantități mari, îți poți crește dramatic nivelul zahărului din sânge. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu le poți mânca deloc sau că sunt nesănătoase pentru persoanele cu diabet. Fructele sunt bune dacă le mănânci exact cum trebuie. Deși carbohidrații și zahărul natural (fructoza) din fructe pot afecta nivelul zahărului din sânge, acestea din urmă de exemplu, întăresc sistemul imunitar și favorizează digestia, inhibă inflamația sau au un efect benefic asupra vaselor de sânge.
În plus, fructele conțin șifibre. Persoanele cu diabet sunt sfătuite să consume alimente bogate în fibre solubile pentru a încetini absorbția zahărului și, în cele din urmă, pentru a controla nivelul zahărului din sânge. Trebuie amintit că zaharurile și amidonul îți pot pot crește glicemia, dar nu și fibrele.
Care e porția corectă de fructe pe care ar trebui să o consumi dacă ai diabet?
Societatea Română de Nutriţie recomandă 2 porții pe zi, ceea ce corespunde la 250 de grame. În mod ideal, ar trebui să mai existe și 3 porții de legume. Această recomandare se aplică și persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2. O porție de fructe este aproximativ echivalentul a unui măr sau a 2 pumni de zmeură. Una dintre cele două porții de fructe poate fi înlocuită și cu 25 de grame de nuci sau semințe, precum semințele de floarea soarelui sau de dovleac (nesărate sau prăjite).
Care sunt recomandările generale privind consumul de fructe și fructe deshidratate?
Este important că dacă suferi de diabet să respecți recomandările privind alegerea fructelor și fructelor confiate, cantitatea și timpul de consum al acestora. Indicele glicemic al fructului (IG) nu trebuie să depășească 70 de unități. Cantitatea de fructe consumată trebuie să fie moderată și fără adaos de zaharuri. Poți consuma 1 fruct mare pe zi (portocale, măr, rodie), 3 fructe de mărimi medii (kiwi, caise, mandarine), aproximativ 100 g fructe de pădure de dimensiuni mici (afine, coacăze). De asemenea, poți mânca 2 felii de pepene sau pepene verde cu o greutate totală de cel mult 250 g. Dar atunci va trebui să eviți orice alte fructe dulci. Și de cel puțin două ori pe zi, să-ți măsori nivelul zahărului din sânge cu un glucometru. Este mai bine să consumi fructe sau fructe uscate separat de masa principală, în timpul gustărilor.
Trebuie să alegi un grup de fructe sănătoase și permise pentru diabetici de tip 1 și 2. Include fructe care au un indice glicemic scăzut. Și anume: mere de orice soi (IG: 35), pere (IG: 30), prune (IG: 35), rodii (IG: 35), caise (IG: 46) și piersici (IG: 35). Aceeași grupă include majoritatea fructelor de pădure (afine (IG: 25), căpșuni (IG: 25), mure (IG: 35), zmeură (IG: 25), coacăze negre (IG: 15), agrișe (IG: 25) etc.), citrice (portocale (IG: 35), lămâi (IG: 20), grepfrut (IG: 30)) și fructe exotice, precum avocado (IG: 10), litchi (IG: 50), kiwi (IG: 50).
Dar alături de fructele sigure, există și cele care este mai bine să le eviți pentru a nu-ți afecta sănătății. Enumerăm fructele care sunt incluse în lista celor interzise. Interzicerea utilizării lor de către diabetici este asociată cu un indice glicemic ridicat al acestor fructe sau fructe sau deshidratate. Aceasta înseamnă că atunci când sunt folosite, nivelul zahărului din sânge crește prea brusc și rapid, ceea ce este periculos pentru organism. Categoria fructelor și fructelor deshidratate interzise, include curmale (IG: 145), papaya (IG: 75), ananas (IG: 75), ghimbir confiat (IG: 70), banane (IG: 70), mango (IG: 60), smochine (IG: 55) etc., precum și sucuri și compoturi din acestea, în special cu adaos de zahăr.
După cum am mai spus, fructele deshidratate nu sunt interzise diabeticilor, dar numărul acestora trebuie strict limitat la 3 bucăți de fructe confiate într-o zi. Poți mânca doar acele fructe uscate care sunt permise și în formă proaspătă, adică poți mânca mere uscate, pere, caise uscate, prune uscate etc.. Fructele uscate interzise pentru diabetul de tip 1 și 2 includ ananas, banane uscate, smochine etc.