Luna trece în fiecare lună între Pământ și Soare, dar nu întotdeauna produce eclipse. De fapt, este un fenomen astronomic spectaculos care nu se întâmplă prea des, iar mulți oameni sunt fascinați de acesta. Pentru cei care doresc să afle mai multe informații despre acest fenomen, îi invităm să citească în continuare acest articol despre cum se produce o eclipsă solară.
Cuprins
Cum se produce o eclipsa solară?
Eclipsa de Soare (sau mai precis o ocultație solară) este un fenomen astrologic care se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. Cu alte cuvinte, cele trei corpuri devin aproape perfect aliniate, plasând luna în mijlocul soarelui şi a Pământului.
Când se produce o eclipsă de soare?
Eclipsa de soare apare atunci când Soarele se află în apropierea oricărui nod al orbitei lunare. Nodurile lunare sunt punctele orbitei Lunii în care ea traversează ecliptica, traiectoria Soarelui pe cer în „mișcarea aparentă” văzută de pe Pământ. Punctul în care ea traversează ecliptica din emisfera cerească sudică spre emisfera nordică se numește nod ascendent; cel în care ea o traversează din emisfera nordică spre cea sudică se numește nod descendent. În fiecare an există două eclipse ale Soarelui, aproape de nodurile orbitei lunare, deși se poate întâmpla să existe patru sau chiar până la cinci eclipse.
Tipuri de eclipse
- Eclipsa totală – are loc atunci când Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea strălucitoare a Soarelui este înlocuită timp de câteva minute de silueta întunecată a Lunii. Totuși, coroana Soarelui, mult mai strălucitoare decât Luna, rămâne vizibilă. Eclipsele totale sunt vizibile doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului (vezi punctul negru din imaginile alăturate).
- Eclipsa inelară – apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt un eveniment astronomic rar.
- Eclipsa hibrid – este o eclipsă intermediară între o eclipsă de Soare totală și una inelară. În unele puncte de pe Terra poate fi văzută ca fiind totală, iar în altele apare ca fiind inelară. Și acesta este un tip de eclipsă rar întâlnit.
- Eclipsa parțială – apare atunci când Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și astfel Luna obturează Soarele doar parțial. Acest fenomen poate fi observat de obicei de pe o mare parte a Pământului, în special în exteriorul benzii de totalitate.
Cum urmăreşti eclipsa de Soare?
Privitul cu ochiul liber la soare în timpul eclipselor solare nu este sigur decât în momentul în care astrul este acoperit în totalitate. Prin urmare, dacă doriți să vizualizați întreg fenomenul este recomandat să țineți cont de măsurile de precauție și măsurile de siguranță necesare pentru a vă proteja ochii de radiațiile solare care vă pot afecta pentru totdeauna vederea. Singurul mod recomandat de privi eclipsa este să utilizați ochelari de eclipsă sau un filtru de sudură.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.