Uneori, boilerele se defectează și pierd apă din cauza diverșilor factori. Acest lucru se poate întâmpla la toate tipurile: pe gaz, pe ulei, pe lemne sau electrice. În plus, scurgerea poate fi de multe ori mai mare sau mai mică. În continuare, vă vom arătăm care sunt cauzele pentru care un boiler are scurgeri de apă și cum să le rezolvați.
Care sunt cauzele pierderii apei din boiler?
Când boilerul pierde apă, există diferite motive de luat în considerare. În general, problema provine din cauza uzurii normale a anumitor componente. Spre exemplu, problema poate fi legată de garnitura rezistenței electrice care permite rezistenței să încălzească apa pe măsură ce aceasta trece prin sistem. Această garnitură suferă o deteriorare, de multe ori din cauza presiunii constante la care este supusă sau chiar a variațiilor de temperatură bruște, când de exemplu boilerul este montat în spațiul exterior. În alte cazuri, scurgerea de apă este un simptom al unor daune și mai grave, precum defectarea termostatului, vinovat în acest caz de schimbările de temperatură care duc la deteriorarea garniturii.
Un alt exemplu în acest sens, problema scurgerii poate fi supapa de siguranță, uzată sau deteriorată, o componentă care controlează presiunea din instalație. De asemenea, în acest caz, deteriorarea supapei ar fi putut fi întotdeauna cauzată de termostat (regulatorul de temperatură). Dar și alte piese precum conductele sau cazanul electric pot dezvolta mici fisuri sau găuri de-a lungul anilor. Sunt de asemenea defecte materiale ale căror efecte devin evidente doar în timp.
Cum se remediază un boiler care are scurgeri de apă?
În primul rând, de îndată ce observați că din boilerul dvs. picură apa, trebuie să opriți imediat apa. Astfel, veți evita agravarea problemei și vă veți proteja de o eventuală inundație. Dacă apa curge din cauza garniturii rezistenței electrice, cu siguranță va trebui să o înlocuiți. Iar pentru a înlocui această componentă afectată, deconectați ștecherul și goliți boilerul în prealabil. Apoi, dezasamblați rezistența, curățați piesele interne cu o perie de sârmă și schimbați garnitura propriu zisă. În acest moment boilerul dvs. de apă ar trebui să funcționeze ca înainte (dacă rezistența este foarte înfundată cu calcar, atunci ar trebui și ea înlocuită).
În cazul în care apa curge pe la supapa de siguranță, termostatul sau supapa de siguranță în sine ar trebui înlocuite, în funcție de amploarea problemei. Pentru a înlocui termostatul, trebuie să deconectați boilerul de la priza electrica și să închideți robinetul principal de apă, apoi să săltați capacul din plastic, să scoateți componenta și să o înlocuiți cu una nouă.
Dacă pe de altă parte boilerul dvs. pierde apă pe la supapa de siguranță, evident că va trebui să o înlocuiți. Tot ce trebuie să faceți, în prealabil, este să închideți robinetele și robinetul central de apă, să puneți un lighean sub conducta principală (pentru a colecta eventualele picături de apă), să deșurubați cu atenție piulița supapei vechi cu ajutorul unei chei și să o înlocuiți cu una nouă. După efectuarea acestei operațiuni, reporniți boilerul pentru a verifica dacă problema a fost rezolvată.
În caz de fisuri mici la sistemul de conducte este indicat să le înlocuiți. Cu toate acestea, dacă după demontarea boilerului, observați urme de rugină sau scurgeri pe izolația boilerului, acest lucru s-ar putea datora prezenței unor găuri în cazan care provoacă scurgeri de apă din boilerul de apă, care în final vor ajunge în carcasa de protecție inferioară. În acest caz, de multe ori boilerul trebuie înlocuit complet. Un adeziv care este aplicat din interior poate fi doar o soluție provizorie. În medie, aceasta durează doar 1- 2 ani.
Cum se întreține corect un boiler pentru o exploatare cât mai lungă de timp?
Este mai bine să întrețineți un boiler, decât să cheltuiți sume mari de bani pe unul nou. Cu puțin timp și efort puteți evita să fiți nevoit să cumpărați un alt boiler. Pentru a-l exploata cât mai mult timp pe cel actual, va trebui să efectuați operaţiile de întreţinere la cel puțin o dată pe an sau chiar o dată la șase luni. Este recomandat să curățați boilerul de calcarul care se acumulează pe pereții interni, în serpentină și pe rezistență. Calcarul este unul dintre primii factori care cauzează scurgeri de apă. În cazul în care nu faceți nici o curățare, aparatul dvs. poate funcționa defectuos și după un timp se va defecta.