Semnătura are ca scop stabilirea originii actului și certificarea conținutului său: aplicând semnătura, autorul își apropriază, în principiu, conținutul înscrisului, atestându-i sinceritatea și asumându-și răspunderea. Nici un act fie că este oficial, fie că este privat, nu este valabil fără semnături din punct de vedere legal. Cu alte cuvinte, un act nesemnat este practic inexistent. Dar în viața de zi cu zi agitată, se întâmplă adesea ca persoana care trebuie să semneze să nu fie prezentă. Ce vă rămâne de făcut? Să semnați actele în locul acelei persoane. Dacă nu știți cum, vă invităm să citiți următoarele instrucțiuni pentru a afla cum să semnați un document în numele unei alte persoane.
Ce înseamnă o semnătură din punct de vedere juridic?
Din punct de vedere juridic, semnătura are de obicei funcția de declarație de intenție: vă declarați astfel consimțământul de bunăvoie asupra conținutului unui anumit document, care apoi are un efect juridic specific. Prin urmare, când semnați pentru altcineva în acest fel, acționați ca reprezentant legal al acestuia. În România, se aplică dispozițiile Art. 829 Cod civil, Parte integrantă din Lege 287/2009, din “Delegarea” și respectiv dispozițiile Art. 85 Cod de Procedură Civilă, Parte integrantă din Lege 134/2010, din “Forma mandatului”.
Cum vă puteți semna în locul altei persoane?
Modalitățile prin care vă puteți semna în locul altei persoane sunt următoarele:
1. Obțineți împuternicire (delegare de semnătură)
În cazul documentelor legale precum cecurile, documentele medicale și facturile, va trebui ca acea persoană să vă ofere o împuternicire semnată și parafată, care servește drept document legal (împuternicire notarială) și care atestă capacitatea de a semna cu semnătura dvs. în locul acestuia. Pentru a obține acest procură notarială, această persoană trebuie să semneze un document corespunzător, care trebuie autorizat de către un notar public.
Din moment ce vi se oferă împuternicirea (delegarea de semnătură), puteți să semnați în numele altei persoane, deși este necesar ca dvs. în calitate de împuternicit să semnați cu abrevierea “p.p.” sau “per pro” (per procurationem) din latină.
În plus față de cele menționate, pentru ca actul să fie corect și legal, trebuie să scrieți lângă semnătura dvs. “Pentru (ptr.), ….” urmată de numele persoanei pentru care semnați documentul, funcția sa, nr. procurii, data obținerii și Biroul Notarului Public unde a fost întocmită procura.
Spre exemplu, dacă semnați în locul șefului, trebui să o faceți în felul următor: Ptr. dl. X, funcția lui X, semnează Y, funcția lui Y, în baza procurii nr. …, redactată și autentificată la data… la Biroul Notarului Public X.
2. Semnați fără împuternicire
Obținerea unei împuterniciri pentru fiecare semnătură, poate fi un proces destul de îndelungat. Ce se întâmplă dacă apare ceva spontan și nu aveți timp să obțineți acea împuternicire, nu veți semna în locul altei persoane? Singura modalitate de vă pune la adăpost din punct de vedere juridic, este să optați pentru semnătura la comandă. Pentru aceasta nu veți avea nevoie de delegare scrisă din partea persoanei care vă pune să semnați. Cu toate acestea, poate fi înțelept să întocmiți o scrisoare de delegare a semnăturilor pentru a evita riscul de dispută. În această scrisoare, semnatarul menționează identitatea persoanei căreia îi delegă semnătura (nume și prenume), data de expirare a delegării și documentele pe care le-ar putea semna. Odată ce toate informațiile au fost menționate, această scrisoare poate fi folosită pentru a verifica identitatea semnatarului prin ordin.
3. Semnați la comandă: ce trebuie să apară pe hârtie?
Dacă vă iscăliți în numele cuiva, folosiți-vă întotdeauna propriul nume. Acest lucru este foarte important deoarece dacă semnați cu numele altcuiva, conform Art. 322 din Codul Penal puteți fi pasibil de urmărire penală pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
De asemenea, este recomandat să adăugați literele „i” în fața propriului nume și „A” – i.A, adică “la comandă”. Partenerului dumneavoastră contractual trebuie să ateste că nu încheie contractul cu dumneavoastră, ci cu persoana reprezentată.
4. Ca alternativă: semnați-vă digital
Semnătura electronică pare a fi o alternativă excelentă pentru semnarea la comandă, deoarece permite semnarea la distanță sigură și perfect valabilă din punct de vedere legal a oricărui tip de document sau act juridic, de la facturi și până la contracte. Procesul de semnare este ușor, eficient și foarte rentabil, trebui doar să folosiți un software de semnătură electronică, cu care puteți parafa și semna un document, cu aceeași valabilitate legală ca și o semnătură de mână. Prin urmare, datorită semnăturii electronice, nu mai este nevoie să pierdeți timp și resurse valoroase în acest scop: atunci când semnatarul nu este prezent la locul de semnare, semnătura electronică îi poate permite pur și simplu să semneze de oriunde documentele.
Procesul este sigur și perfect legal, deoarece semnătura electronică este strict reglementată de reglementările eiDAS. În România, valoarea juridică a semnăturii electronice este stabilită în art. 20 din Legea nr. 455/2001, dar și în Ordonanța de Urgență nr. 39/2020.
Concluzie
Dacă doriți să semnați în numele cuiva trebuie să obțineți o împuternicire de la persoana reprezentată. În caz contrar, semnătura nu este valabilă din punct de vedere juridic. Dar cu semnătura electronică este foarte simplu, semnatarul poate semna online orice tip de document, în mod rapid și legal.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.