Enterobacter cloacaeeste bacterie asemănătoare cu E. coli, colonizează tractul gastrointestinal uman, dar produce rar îmbolnăviri la o gazda normală. Totuși, Enterobacter cloacae sunt infecții nosocomiale și pot provoca o serie de alte infecții, precum bacteriemia, infecții intra-abdominale, infecții de tract respirator inferior, infecții ale pielii și ale țesuturilor moi, osteomielita, infecții ale tractului urinar, endocardite, infecții oftalmice și artrita septica. Această bacterie se răspândește în apă, canalizări în pământ, și în fecalele persoanelor sănătoase.
Cum tratăm Enterobacter cloacae?
Antibioticuleste principalul tratament pentru această infecție, însă numeroase tulpini de Enterobacter au devenit rezistente la multe din antibioticele |3-lactamice prin trei mecanisme diferite. De obicei, pacientul trebuie urmeze un test, denumit antibiograma, carepoate determina sensibilitatea bacteriei la antibiotice. Astfel, se stabilește antibioticul, care este preconizat de a fi folosit pentru a trata boala, cauzată de bacterie.Scopul medicamentului este să elimine infecția și să prevină eventualele complicații.
Cele mai folosite medicamente pentru a trata această infecție sunt antibioticele beta-lactamice (piperacilina tazobactam) care se administrează pe o perioadă cuprinsă între 5 și 14 zile, fluorochinolonele (ciprofloxacin) între 7 și 14 zile sau aminoglicozide (gentamicina), timp de 7 până la 10 zile.
În cazurile complicate, pot fi necesare antibiotice administrate intravenos sau intramuscular, la fiecare șase sau la opt ore, până când temperatura scade. Apoi, se administrează pe cale orală.
În cazul în care cloacae Enterobacter ajunge în sânge (bacteriemie), poate scădea tensiunea arterială și se poate ajunge la șoc. În acest trebuie administrat un ser fiziologic, cu o concentrație de 0.9% clorură de sodiu (ClNa) sau ser glucozat (glucoză la 2.5% și clorură de sodiu la 0.45%).
Infecție produsă deEnterobacter cloacaecauzează febră, durere și disconfort. Aceste simptome pot fi combătute cu analgezice și antipiretice, precum paracetamol, 1/8 ore pentru persoanele adulte, și să consume multă apă, pentru a nu se deshidrata, datorită febrei.