Home Tehnologie Cum se utilizează un termometru digital?
Tehnologie

Cum se utilizează un termometru digital?

Termometre digitale folosesc senzori de căldură electronici pentru a înregistra temperatura corpului. Pot fi utilizate în rect (rectal), gură (pe cale orală) sau în axile (axilar). Temperaturile axilare sunt, în general, cele mai puțin corecte dintre cele trei. Schimbările temperaturii corporale reprezintă unul din cei mai importanţi indicatori ai bolii. Este importantă măsurarea corectă a temperaturii. Deşi termometrul digital este folosit în mod asemănător cu termometrul din sticlă, este important să se respecte cu stricteţe instrucţiunile de utilizare ale acestui termometru și ca persoana care măsoară temperatura să înţeleagă principiile operaţiei. Prin urmare, în acest articol vă explicăm cum se folosește un termometru digital într-un mod simplu și rapid.

Termometrul digital este instrumentul ideal de măsurare a temperaturii corpului care arată într-un mod simplu și în condiții de siguranță dacă există febra. Acest dispozitiv poate fi utilizat în trei zone ale corpului, și anume:

UTILIZARE ORALĂ
Există febră când temperatura orală crește peste 37,3 ºC. Această măsurare este potrivită pentru adolescenți și adulți.
Plasaţi sonda sub limba pacientului. Solicitaţi pacientului să ţină gura închisă atât timp cât termometrul realizează măsurarea.

UTILIZARE RECTALĂ

Se recomandă plasarea termometrului în această zonă la bebelușii sau copii sub 6 ani.
Dacă medicul recomandă măsurarea temperaturii rectale, puteţi utiliza o apărătoare pentru sondă. Introduceţi termometrul în apărătoarea pentru sondă. Lubrifiaţi învelişul sondei cu gel solubil în apă pentru o introducere uşoară. Nu folosiţi vaselină. Introduceţi în rect vârful sondei la mai puţin de ½ţoli. OPRIŢI-VĂ dacă întâmpinaţi rezistenţă. Unitatea de măsurare este chiar în vârful sondei şi nu este nevoie să introduceţi sonda adânc în rect. În general, temperatura rectală este cu aprox. 0,5°C până la 1,0°C (1,0 până la 2,0°F) mai mare decât temperatura orală.

UTILIZARE AXIALĂ
Febra apare de la o temperatură de 37,2 ºC. Este recomandat copiilor peste 6 ani.
Ştergeţi axila cu un prosop curat. Aşezaţi sonda în axila pacientului şi aveţi grijă ca acesta să ţină braţul strâns ferm pe corp. În general, temperatura axială este cu aprox. 0,5°C până la 1,0°C (1,0 până la 2,0°F) mai mică decât temperatura orală. Reţineţi că, pentru a obţine un rezultat mai bun la măsurarea temperaturii axiale, este recomandat un timp de măsurare minim de 3~5 minute, ignorând semnalul sonor.

Înainte de a utiliza termometrul digital, este foarte important să luați câteva măsuri de precauție pentru a vă asigura că veți obține cea mai precisă temperatură posibilă:

Asigurați-vă că termometrul este în stare bună și că nu este stricat.

  • Nu fierbeţi sonda. Curăţaţi unitatea prin ştergere cu o cârpă uscată şi dezinfectaţi sonda cu alcool etilic (spirt) înainte și după utilizare.
  • Porniți termometrul și asigurați-vă că nu există nicio măsurătoare pe ecran, care ar trebui să fie 0.
  • Monitorizați întotdeauna măsurarea temperaturii afișată de termometru, mai ales dacă se face prin rect sau pe gură.

În funcție zona corpului aleasă în care veți amplasa termometrul, există câteva prevederi pe care este important să le luați, printre care:

În cazul în care veți măsura temperatura prin introducerea termometrului în gură (orală), este important să vă asigurați că nu există bomboane sau gumă de mestecat în zonă, de asemenea, este recomandat să efectuați această procedură la cel puțin 30 de minute după masă și după ingerarea oricărui lichid.

Rugați persoana să ridice limba, introduceți termometrul și spuneți-i să închidă gura așa cum ar face-o în mod obișnuit, fără a încleșteze dinții sau buzele. Mențineți puțin termometrul pentru a facilita procesul și așteptați semnalul de la dispozitiv pentru al scoate.

Dacă decideți să folosiți termometrul digital în zona rectală a unui copil, este recomandat să încercați mereu să-i liniștiți pentru a face din această procedură o experiență rapidă și necomplicată.

Atunci când măsurați temperatura în axilă, este important să ca persoana să se dezbrace de bluză. Așezați termometrul sub axilă și rugați-o să îndoaie brațul și să-l sprijine pe piept pentru a ține termometrul, apoi îndepărtați-l atunci când se aude bip-ul.

 

Comentarii pe Facebook
5/5 - (2 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!