În cazul în care maşina nu porneşte după învârtirea cheii de contact (sau în urma apăsării butonului de start) majoritatea oamenilor cred ca această defecţiune este cauzata de defectarea bateriei de acumulatori, dar înainte de a arunca cu banii este necesar să se verifice dacă alternatorul asigură o tensiune corespunzătoare bateriei. Prin urmare, este important să fie întreprinse verificările necesare pentru a lua în calcul posibilitatea deteriorare a acestei piese, evitând, astfel schimbarea inutilă a bateriei auto.
Cum aflăm dacă alternatorul încarcă?
Pentru a verifica dacă alternatorul încarcă sau nu, va trebui realizat un test sau o simulare cu ajutorul unui voltmetru. Verificarea alternatorului este o procedură ce trebuie realizată cu motorul în funcțiune. Cu toate acestea, înainte de a porni mașina, va trebui conectat voltmetrul la bornele bateriei conectând clema pozitiva (cea roșie) a multimetrului la borna roșie a alternatorului, iar clema negativa (cea neagră) se va atinge de un element metalic al mașinii cum ar fi un șurub din acea zona sau terminalul negativ al bateriei mașinii.
Se stabilește aparatul de măsurare (voltmetru sau multimetru, după caz) la 20V, apoi se pornește motorul.
În urma contactului dintre clemele multimetrului și componentele mașinii, ar trebui ca dispozitivul de măsurare sa indice numărul volților pe care îi încarcă alternatorul.
În cazul în care acesta funcționează bine, afișajul multimetrului ar trebui să indice valori cât mai apropiate de 14V (de obicei intre 13.8V si 14.2V). Un alternator care funcționează în parametri optimi trebuie sa genereze aproximativ 14V pentru a încarcă o baterie de mașina de 12V.
Dacă voltmetrul sau multimetrul indica mai mult de 15V este posibil ca regulatorul (a se vedea secțiunea “alternator – componente” de mai sus) sa fie defect.
Dacă valorile indicate de aparatul de măsurare sunt mai mici de 13.5V, cauzele pot fi variate: fie motorul nu este suficient de turat pentru ca alternatorul să funcționeze la randament normal (recomandat este ca motorul sa fie turat la 2000 de rotații pe minut), fie conectorii alternatorului sunt strînși prea tare și atunci roata de transmisie și curelele nu se învârt corespunzător.
Cum se verifică starea alternatorului?
După ce capota este ridicata, se identifica alternatorul care are un tambur lângă el.
Se verifica dacă cureaua este întinsă și fixată perfect în jurul fuliei alternatorului. Apoi, se verifică ansamblul “întinzător rola” indicația de uzura a curelei/rolei. Dacă semnul de pe întinzător e aproape de semnul de uzura maximă trebuie schimbata cureaua și rola. Acest lucru trebuie făcut cu motorul oprit.
În cazul în care rola prezintă urme pe circumferință sau are un umăr vizibil cu ochiul liber atunci se înlocuiește. Pentru ca alternatorul să producă suficientă energie pentru baterie, fulia alternatorului trebuie să se poată roti cu ușurință.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.