Industria alimentară este un sector foarte profitabil pentru multinaționale, grație substanțelor chimice adăugate al cărui obiectiv este de a obține un cost de producție mai mic și de a face produsele alimentare mai atractive pentru consumatori.
Coloranți, conservanți, agenți de îngroșare, agenți de îmbunătățire a aromei și o gamă largă de substanțe chimice sunt adăugate în mod sistematic în produsele alimentare, în detrimentul sănătății consumatorilor. În această categorie poate fi încadrat și Titanium Dioxide (Dioxidul de titan) sau TiO2.
Un caz aparte este cel al companiei Danone, care adaugă dioxid de titan în iaurt!
Nu întâmplător, în urmă cu mulți ani, un cetățean american a lansat o petiție pe net prin care cerea companiei Danone să nu adauge dioxid de titan (TiO2) în iaurt său.
În petiția formulată de americanul Kristi Arnold, acesta cerea industriei alimentare dar și companiei Danone să „Oprească poluarea iaurtului nostru cu metale inutile”, argumentând, de asemenea că „n-avem nevoie de iaurturi mai albe“. În doar două zile, cererea lui Kristi a adunat 32 000 de semnături.
De atunci nimic nu s-a schimbat în acest sens. Legislația UE permite produselor alimentare care conțin mai puțin de 1% dioxid de titan (E171) să nu fie obligați să le raporteze pe etichete.
Nanoparticulele TiO2 ar fi folosite pentru a crește albitatea iaurturilor. TiO2 este un aditiv alimentar care poate fi găsit pe etichete identificat ca E171. În cazul dioxidului de titan, IARC (Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului) a stabilit că ar fi cancerigen. Și mai mult decât atât, în urma studiilor efectuate pe animale, s-a observat faptul că E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificări și la nivelul splinei și rinichilor, dar și sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis. Cu toate acestea, zilnic milioane de consumatori din România printre care și copii ingerează această substanță cancerigenă.
La ora actuală, industria alimentară folosește mult dioxidul de titan (E171), care e format din aproximativ 45% nanoparticule. În marea majoritate a produselor sunt adăugate nanomateriale, în special în produsele farmaceutice, de frumusețe, modă și cosmetică. Cel mai folosit nanomaterial este argintul coloidal (nanoparticule de argint), suspectat de a provoca efecte dăunătoare mediului înconjurător și oamenilor.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.