Amorțeala și furnicăturile sunt senzații anormale, care pot apărea în orice parte a corpului, însă apar cel mai frecvent la brațe sau la picioare. Amorțeala este de obicei descrisă ca fiind o pierdere a sensibilității într-o anumită zonă a corpului, un simptom care este de obicei însoțit și de altele, cum ar fi furnicătura și amorțeală. Există multe cauze posibile care conduc la apariția simptomelor de amorțeală. În acest articol, vom vedea care sunt cauzele apariției amorțelilor la picioare.
Printre cele mai frecvente cauze ale amorțelii picioarelor se numără ședințele pe termen lung sau statul în picioare în aceeași poziție. Această problemă este cauzată de circulația inadecvată a sângelui, în definitiv sângele nu circulă normal pentru acea zonă a corpului, ca atare, se va simți o senzație de furnicătură și de amorțeală de picior.
În schimb, o leziune a nervilor pot conduce, de asemenea, la apariția amorțelii în picioare (o leziune de coloană în zona lombară ne poate face să simțim amorțeală sau furnicături în partea din spate a picioarelor). Printre leziunile ale coloanei vertebrală menționăm: deplasarea sau ruptura vertebrelor, compresie asupra nervilor, hernia de disc, toate acestea pot provoca furnicături la una sau la ambele picioare.
Boala Arteriala Periferica (BAP) cunoscută și sub numele de Boala Vasculara Periferică, afectează frecvent arterele din partea periferică a corpului, cum ar fi picioarele. Aceasta este o afecțiune grava, iar reducerea cantității de sînge care ajunge în picioare datorită îngustări arterelor prin acumularea de grăsimi și colesterol în pereții arteriali generează amorțeală de picioare, dureri semnificative în timpul mersului, care pot degenera în cangrena și amputația piciorului.
O altă cauză pentru care amorțesc picioarele ar putea fi formarea cheagurilor de sânge în picior, care pot proveni de la o tromboză venoasă și, care pot degenera în accident vascular cerebral, embolie pulmonară, atac de cord, etc.
Există o serie de boli care pot provoca amorțeală și furnicături de picioare, printre care putem enumera:
- Sindromul de tunel carpian
- Fenomenul lui Reynaud
- Scleroza multiplă
- Nivel anormal de calciu, potasiu sau sodiu în organism
- Diabet
- AVC
- Atac ischemic tranzitor (AIT), uneori numit „mini-accident vascular cerebral”
- Tiroidă inactivă
- Convulsii
- Migrenă
- Lipsa vitaminei B12 sau a altei vitamine
- Administrarea anumitor medicamente
- Daune neurologice datorate de plumb, alcool sau tutun
- Intoxicație cu fructe de mare
- Radioterapie
- Mușcături de insecte, căpușe, acarieni și păianjeni
- Mușcături de animale
După cum am văzut în acest articol, amorțelile și furnicăturile de picioare pot avea mai multe cauze, prin urmare tratamentul poate varia în funcție de diagnosticul stabilit de către medic. De aceea, este necesar să primim îngrijiri doar în baza recomandărilor unui specialist.