Nu numai persoanele în vârstă, ci și persoanele aflate la o vârstă fragedă pot suferi de artroză. Cei afectați experimentează inițial dureri atunci când depun un efort fizic mai intens. Pe măsură ce artrita progresează, simptomele se agravează și pot genera disconfort chiar și noaptea. În plus, artroza poate crește rigiditatea articulațiilor. Dar de ce apare artroza la persoanele tinere, de fapt? Să aflăm răspunsul în rândurile de mai jos.
Cuprins
Ce este artroza?
Artroza sau osteoartrita, este este una dintre cele mai frecvente boli cronice la nivel mondial. Ea este cauzată de degenerarea cartilajului, care este un țesut responsabil cu acoperirea capetelor osului care formează o articulație. Acest lucru provoacă durere persistentă și rigiditate la nivelul fiecărei articulații (de exemplu în șold, genunchi, umăr, mână) și afectează în general persoanele cu vârsta de peste 40 de ani.
Deși asociem osteoartrita și durerea acesteia cu vârsta înaintată, această boală începe să se dezvolte de la o vârstă fragedă și afectează din ce în ce mai mulți adolescenți și adulți tineri. Recunoașterea precoce a osteoartritei ar putea ajuta la protejarea funcționalității articulațiilor la vârsta adultă.
Care sunt simptomele artrozei?
Artroza se dezvoltă treptat, treptat. Inițial, pacienții experimentează dureri ușoare, de scurtă durată, fără o localizare clară, care se intensifică odată cu activitatea fizică, sau pur și simplu când stau așezați. Alte simptome care pot sugera apariția osteoartritei sunt:
- umflare;
- schimbare de temperatură;
- trosnirea și scârțâitul articulațiilor;
- rigiditatea articulațiilor (în stadii mai avansate).
Cu toate acestea, doar durerea articulă, musculară sau osoasă, de cele mai multe ori ascuțită, atunci când limitează deja serios mobilitatea membrelor și corpului, ne obligă să mergem la medic pentru a diagnostica și trata simptomele, precum și evoluția bolii noastre.
De ce apare artroza la persoanele tinere?
Creșterea cazurilor de osteoartrită în rândul tinerilor se datorează următoarelor cauze:
– Activitate fizică ridicată: cei expuși riscului la o vârstă fragedă și adultă sunt cei care practică o activitate sportivă intensă, la nivel profesionist și amator. Sportivii fac mișcări repetitive și constante în timpul antrenamentului. Acest stres determină uzura prematură a cartilajului.
– Displazie de șold: subiecții care au fost diagnosticați cu o dezvoltare anormală a articulației șoldului la o vârstă neonatală sunt mai susceptibili, deja la o vârstă fragedă, de a avea probleme legate de artrită.
– Deficit de substanțe nutritive: nu este o noutate faptul că o dietă dezechilibrată poate crește riscul de apariție a bolii. Și în general, există 7 deficiențe principale de micronutrienți care contribuie la dezvoltarea artritei, printre care lipsa de vitamina D, magneziu, probiotice, grăsimi Omega 3, vitamina C, aminoacizi, precum și de cofactorii ai vitaminei D (adică de vitaminele și minerale de care organismul are nevoie în colaborare cu D. Acestea sunt vitamina K2, magneziu, bor, zinc, vitamine din complexul B, calciu).
– Stil de viață sedentar: spre deosebire de efortul fizic intens, statul nemișcat pentru o perioadă lungă de timp (cum ar fi statul ore întregi în fața computerului cumulat cu lipsa unei activități fizice) este dăunător sănătății oaselor, în special pentru coloana vertebrală.
– Greutate corporală: obezitatea este cauza majoră a osteoartritei. În cazul kilogramelor în exces, presiunea exercitată asupra articulațiilor tinde să uzeze cartilajul. Articulațiile cele mai supuse acestui fenomen în caz de obezitate sunt genunchii și gleznele, care au sarcina de a susține greutatea corporală.
– Tulburări metabolice: dereglarea tuturor tipurilor de metabolism (sare, calciu-fosfor), lipsa de microelemente provoacă dezvoltarea artrozei. Un procent mare de artroză este cauzată de gută și de patologia glandei tiroide.
– Folosire excesivă a mânii și degetelor: osteoartrita este cauzată de scrierea, de mânuirea telefonului mobil sau de folosirea îndelungată a mouse-ului, care uzează cartilajul și provoacă dificultăți la mișcarea încheieturii mânii sau a degetelor, deformare și durere.
– Boli sau sindroame genetice: anumite boli sau sindroame genetice pot afecta, de asemenea, dezvoltarea și structura scheletului, ducând la apariția osteoartritei la o vârstă fragedă. Acestea se numesc displazii scheletice. Un studiu a arătat că acestea ar putea duce la o lipsă de congruență în articulația șoldului, provocând simptome de osteoartrita de la vârsta de 20 de ani. Sindromul Ehlers-Danlos, care se caracterizează prin laxitate articulară, poate duce și la osteoartrita prematură, pe lângă luxații articulare dureroase și repetitive.
Alte motive care predispun tinerii la artrită sunt:
- Leziuni articulare, luxații;
- Reumatism și boli inflamatorii;
- Infecții;
- Tumori;
- Alcoolism și fumat;
- Aciditate crescută a corpului.
Cum pot persoanele tinere să prevină artroza?
Pentru a minimiza posibilitatea dezvoltării artritei, este esențial să ne menținem greutatea ideală, să facem mișcare în mod regulat, să evităm adoptarea unor posturi incorecte și supunerea articulațiilor la solicitări excesive și repetate. O alimentație variată și echilibrată, care este bogată în vitamine, acizi grași, minerale și aminoacizi care include un consum cât mai mic de alcool și alimente de origine animală, previne bolile de articulații.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.