Amidonul joacă un rol fundamental în unele feluri de mâncare, în timp ce în altele trebuie în mare parte eliminat. Dar nu toată lumea știe cum să scoată amidonul din alimentele bogate în amidon. Unii folosesc modalități greșite care pot compromite aroma și nutrienții acestor alimente valoroase. Indiferent de tehnica aleasă, există anumite reguli de respectat. Iată câteva sfaturi cu care puteți scoate amidonul din orez, cartofi și paste.
Cuprins
De ce să scoateți amidonul din orez, cartofi și paste?
Pastele, cartofii și orezul conțin mult amidon, iar atunci când sunt consumate în cantități mari, provoacă o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Într-adevăr, dacă în momentul de față urmați o dietă, îndepărtarea amidonul din orez, cartofi și paste este benefică pentru silueta dvs. Eliminarea amidonului din paste înseamnă îndepărtarea acelei consistențe moale, care este oarecum neplăcută la gust. În plus, veți obține o fibră de înaltă calitate care vă va îmbunătăți flora intestinală, deoarece va avea un efect prebiotic.
Așadar îndepărtarea unei părți din acest amidon servește așadar la reechilibrare, din punct de vedere alimentar; dar și pentru a îmbunătăți gustul, pentru că alimentele integrale sunt tot mai bune pentru dvs. și pentru familia dvs.
Care sunt beneficiile eliminării amidonului din alimente?
Amidonul este o substanță fundamentală pentru dieta oamenilor. De fapt, el reprezintă principala sursă de carbohidrați complecși care sunt necesari corpului pentru a produce energie. Se găsește în cantități mari în cereale și în derivatele acestora, în orez, cartofi și, evident, în paste. Cu toate acestea, amidonul care provine din alimente cu un indice glicemic ridicat este rapid absorbit de organism, fără a avea timp să furnizeze nutriție microflorei intestinale, ceea ce poate conduce la apariția intoleranței alimentare.
Cum să scoateți amidonul din alimente?
Există o serie de trucuri sau tehnici culinare prin care puteți scoate amidonul din alimentele amidonoase. Printre diferitele metode eficiente de îndepărtare a amidonului, se numără următoarele:
- Spălare și înmuiere alimentelor.
- Adăugarea de oțet în etapa finală a gătirii alimentelor.
- Gătirea și răcirea alimentelor bogate în amidon, astfel încât amidonul lor să fie transformat în amidon rezistent, care acționează ca o fibră și nu poate fi absorbit.
Cum să eliminați amidonul din orez, cartofi și paste prin spălare și înmuiere?
Înainte de gătire, ar trebui să spălați și să înmuiați orezul. Acest lucru elimină excesul de amidon.
Cât timp se lasă orezul la înmuiat? Cel mai bine este să lăsați boabele de orez sau cartofii curățați în apă rece, timp de cel puțin 30 de minute (sau peste noapte). Veți vedea cum apa devine albicioasă pe măsură ce eliberează amidonul pe care îl conțin.
De asemenea, pentru a elimina amidonul prezent în cartofi, curățați-i de coajă în prealabil, apoi tăiați-i și scufundați-i în apă fierbinte pentru aproximativ 2-3 minute. După această operațiune, cartofii trebui să fie uscaţi bine, eventual cu un şerveţel, Prin acest pas, veți scoate amidonul din cartofi, ceea ce îi veți ajuta să devină crocanți.
În cazul cerealelor integrale, spălarea și înmuierea nu ajută la eliminarea amidonului, deoarece fibrele sau învelișurile vegetale împiedică eliberarea amidonului din cerealele integrale. Dar aceste măsuri, sunt recomandate pentru a îmbunătăți digestia (semințele sunt activate și se reduc substanțele antinutritive) și pentru a elimina reziduurile de murdărie și pesticide.
În ceea ce privesc pastele, puneți-le la fiert câteva minute până devin al dente, apoi clătiți-le sub un jet de apă rece și scurgeți-le folosind o strecurătoare mai mare. În acest fel amidonul de pe suprafața lor va dispărea și se vor răci rapid. Această tehnică are avantajele și dezavantajele sale. Ar fi de preferat să le lăsați să se răcească, deoarece partea proastă a eliminării amidonului, este cea legată de pierderea aromei; însă, vă oferă cele mai bune rezultate în privința excesului de kilograme.
Cum să eliminați amidonul din orez, cartofi și paste prin adăugarea de oțet?
Adăugarea unui strop de oțet la orezul fiert va face ca boabele de orez să devină mai păstoasă, astfel încât să poată lua forma unor sfere sau biluțe compacte. De fapt, adăugarea de oțet în orezul fiert face ca unele dintre amidonul din orez să-și schimbe structura și să devină un alt tip de amidon, cu o textură mai vâscoasă.
Așadar, această tehnică este folosită la nivel culinar pentru a modifica textura orezului. Cu toate acestea, principiile nutriționale scot la iveală faptul că, oțetul nu este foarte eficient în eliminarea amidonului din boabele de orez.
Cum să eliminați amidonul din orez, cartofi și paste… prin gătire și răcire?
Gătitul și răcirea alimentelor este de departe cea mai bună și cea mai recomandată tehnică pentru a elimina amidonul din alimentele bogate în amidon. Este foarte simplă: gătiți orezul, cartofii (de preferință cu coajă), leguminoasele etc. conform instrucțiunilor, apoi lăsați-le să se răcească complet, de preferință la frigider peste noapte (la o temperatură de aproximativ 5 °C). Pur și simplu amestecați-le când sunt reci cu alte alimente preparate. Folosiți această tehnică pentru a pregăti mâncarea pentru ziua următoare, spre exemplu, puteți face o salată din ele sau le puteți prăji, sau coace la cuptor. De îndată ce alimentele bogate în amidon devin reci, amidonul acestora se cristalizează și devine inutilizabil pentru corpul dvs.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.