Jumătate din populația lumii mănâncă orez de toate soiurile. Și cei mai mulți aleg cu precădere orezul prefiert, în special din cauza timpului mai scurt de gătire. Textura mai atrăgătoare, spre deosebire de orezul brun, este un alt motiv prioritar al interesului lor față de acest orez. Dar ce este acest orez prefiert, de ce ar trebui să-l consumăm în mod frecvent și în cât timp se fierbe? Pai, haideți să aflăm împreună!
Ce este orezul prefiert?
Orezul prefiert, este un tip de orez care a fost parțial fiert în coajă. Înainte de a fi decojite (decorticate), boabele de orez trec printr-un proces de gătire cu abur și prelucrare în vid, care forțează unii dintre nutrienții din coajă și tărâțe să intre în boabe. Boabele sunt apoi uscate, decojite și albite prin îndepărtarea stratului de tărâțe. În cazul orezului brun prefiert (bob integral), boabele nu sunt albite. Procesul de fierbere modifică aspectul bobului, dându-i o culoare aurie care îl deosebește de orez-urile albe și brune. Rezultatul obținut este un bob de orez puțin mai închis la culoare, cu mai mulți nutrienți decât orezul alb obișnuit, dar cu mai puțini decât cel brun. De asemenea, orezul prefiert are mult mai puține fibre decât orezul brun, deoarece fibra este prezentă în principal din tărâțe.
Acest tratament prezentat mai sus face ca orezul prefiert să fie mai ușor de prelucrat manual, sporind în același timp profilul său nutrițional, schimbându-i textura și făcându-l mai rezistent la gărgărițe. De asemenea, prefierberea modifică amidonul, astfel încât boabele își vor menține mai bine forma, se vor lipi mai puțin între ele și, de asemenea, vor exista mai puține șanse să se lipească de fundul oalei.
De ce să alegem orezul prefiert?
Principalele motive pentru care ar trebuie să alege orezul prefiert sunt:
- Întotdeauna moale. Prefierberea face ca amidonul din boabe să se gelatinizeze, făcându-le mai moi. Astfel, orezul nu se lipește la fierbere si rămân mai în formă decât alte tipuri de orez.
- Calități mai stabile. Chiar dacă este ținut fierbinte în oală, orezul prefiert gătit își păstrează toată frăgezimea.
- Randament ridicat. Datorită tratamentului său special, orezul prefiert absoarbe mai multă apă decât orezul alb tradițional. Prin urmare, este mai voluminos decât majoritatea altor tipuri de orez folosite la garnituri.
În cât timp se fierbe orezul prefiert?
Datorită faptului că orezul prefiert nu conține învelișul exterior (tărâța), se fierbe mai rapid decât orezul brun, dar durează puțin mai mult decât orezul alb simplu. Cu toate acestea, cele mai multe orez-uri albe prefiert se gătesc în 20 de minute, dar sunt disponibile și orez-uri mai noi care se gătesc în 10 minute.
De ce ar trebui să mâncăm orez prefiert?
Un scop util în consumarea acestui tip de orez este adăugarea de nutrienți în dietă. Mulți oameni, în special copiii mici, nu apreciază gustul orezului brun cu coajă. Prin urmare, orezul prefiert, care conține nutrienții orezului brun poate fi o alternativă mai sănătoasă și mai gustoasă la acesta, precum și la cel alb. Pentru a înlocui orezul brun, se pot folosi cantități egale de orez prefiert în majoritatea rețetelor. În alimentație, acest orez este ideal la mâncărurile cu salate, pește carne, legume și supe. Ca și alte tipuri de orez, poate fi gătit și cu sos, curry, oțet și alți aditivi de gust.
Care sunt efectele benefice asupra sănătății?
Chiar și după decorticare, orezul prefiert își păstrează aproximativ 80% din vitaminele și mineralele sale originale, o contribuție valoroasă din punct de vedere nutrițional la dieta zilnică. Astfel încât, va rămâne un orez bogat în nutrienți, în special magneziu, tiamină și carbohidrați. Iar conținutul ridicat de minerale rămase face din el o sursă bună de fier, precum și de aminoacizi. De exemplu, o porție de 100 de grame de orez prefiert conține 374 de calorii, 81 de grame de carbohidrați și 1,8 grame de fibre, împreună cu 0,7 mg de fier, 0,2 mg de vitamina B1, 5 mg de vitamina B3 și 0,5 mg de vitamina B6.
Orezul prefiert conține, de asemenea, mai puțin amidon decât orezul alb, o trăsătură atractivă pentru persoanele care își reduc aportul de carbohidrați.