În fiecare an, zeci de mii de oameni mor din cauza unei embolii pulmonare. În aproximativ 90% dintre cazuri, cauza o reprezintă tromboza, adică formarea unui cheag de sânge în brațe, picioare sau în venele din regiunea pelviană. Și din păcate, tromboza afectează în fiecare an din ce în ce mai mulți oameni, cauzându-le accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și embolii. Afecțiunea devine și mai periculoasă odată cu sosirea verii. În acest articol, puteți afla cum căldura excesivă crește masiv riscul de tromboză și ce măsuri trebuie să adoptați pentru a-o preveni!
De ce căldura verii poate crește riscul de tromboză?
Când este foarte cald afară, excesul de căldură absorbit de corp trebuie să fie disipat de piele și de sistemul respirator pentru a menține temperatura corpului la 37°C: acesta este procesul de termoreglare. Hipotalamusul inițiază un răspuns cardiovascular prin dilatarea vaselor de sânge pentru a redistribui sângele la suprafața corpului (piele), unde căldura poate fi disipată în mediu și sângele deoxigenat din pielea picioarelor sau a brațelor împins înapoi spre inimă, forțând în cele din urmă corpul să lupte mai greu cu gravitația.
Ca urmare, acest proces compensator poate duce la o alimentare insuficientă cu sânge a organelor interne (ischemie) și, în consecință, la o lipsă de oxigen (hipoxie), care la rândul său poate deteriora venele și exacerba simptomele circulației deficitare. În plus, dacă și lichidul dintre celulele sanguine a scăzut semnificativ din cauza deshidratării, cu atât mai rău, sângele se îngroașă, ceea ce favorizează și mai mult formarea de cheaguri sau de probleme care implică coagularea sângelui. Așa se pot dezvolta vene varicoase și riscul de tromboză.
Aceste două leziuni fizice sunt interconectate, în așa fel încât, pot migra în cadrul sistemului circulator și pot determina ischemia anumitor zone din organism, inițiind un cerc vicios care, până la urmă, va duce la apariția infarctului miocardic sau a atacului vascular cerebral, care la rândul lor prezintă un risc crescut de recuperare îndelungată sau de moarte.
Care sunt simptome de trombozei din timpul verii?
În cea mai fierbinte perioadă a verii, cu temperaturi de peste 25-30 de grade Celsius, trebuie să fiți vigilenți în caz de durere, arsură, umflare la un picior (de obicei la gambe sau coapsă), amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului, dureri în piept, confuzie psihică… care pot fi simptoamele trombozei, legate de expunerea prelungită. Aceste simptome depind în general de mărimea cheagului și de localizarea acestuia; se formează adesea în brațe și în picioare, dar se pot forma și oriunde altundeva în corp. De asemenea, trebuie să aveți în vedere că aceste simptome sunt foarte comune și uneori sunt asociate cu alte afecțiuni, cum ar fi inflamația tendoanelor sau a mușchilor, lombalgia, pneumonia sau migrena severă. Important este să dați atenție primelor semne enumerate mai sus și să consultați la timp medicul specialist, care vă va prescrie analize de sânge uzuale și un test cu ultrasunete Doppler.
Cum să preveniți tromboza din timpul verii?
Protecția eficientă împotriva trombozei începe cu măsurile de precauție potrivite. Prin urmare, aproape în fiecare lună cu temperaturi record, medicii vă recomandă să:
- Petreceți cea mai fierbinte parte a zilei în răcoare, de preferință odihnindu-vă și cu picioarele ridicate;
- Lucrați înainte de ora 10-11 și după ora 16;
- Urmați o dietă sănătoasă bogată în fructe, legume, leguminoase și cereale și săracă în alimente sărate și grăsimi saturate;
- Consumați mai multă apă, pentru a vă menține activă circulația sângelui;
- Limitați consumul de alcool, fumatul, băuturile carbogazoase (în special cele cu conținut ridicat de zahăr), cafeaua și băuturile cu cofeină vara, care pot pune o presiune suplimentară pe venele dvs. de sânge.
- Faceți o activitate fizică ușoară timp de aproximativ 20 până la 30 de minute de mai multe ori pe zi;
- Evitați îmbrăcămintea strâmtă și pantofii cu tocuri. În schimb, puteți purta îmbrăcăminte lejeră și deschisă la culoare, pălărie, ochelari de soare cu factor de protecție ridicat și pantofi cu o talpă joasă, pe un toc plat pătrat.
- Faceți dușuri sau băi cu apă rece (ideal, aplicați apă rece pe gambe de jos în sus la sfârșitul dușului pentru a ameliora senzația de greutate);
- Mișcați cel puțin o dată la 2 ore când sunteți în avion sau în tren și nu ezitați să faceți pauze în timpul călătoriilor cu mașina;
- Asigurați că vă luați medicamentele în mod regulat, dacă aveți boli vasculare cunoscute;
- Să purtați ciorapi compresivi, dacă suferiți de tendință de umflare sau de boli anterioare, cum ar fi vene varicoase;
- Urmați recomandările medicului dumneavoastră.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.