Negativ ori negativ este pozitiv. Această regulă ne este predată la școală și o aplicăm de-a lungul vieții. Cu toate acestea, manualele nu explică de ce atunci când un număr negativ este înmulțit cu un număr negativ, rezultatul este pozitiv. Așa că vom încerca să lămurim această chestiune prin exemple logice.
De ce când înmulțiți un număr negativ cu un număr negativ, rezultatul este pozitiv?
Totul tine de direcție. Amintiți-vă de linia numerică! Punct zero este întotdeauna punctul de plecare pe o axă orizontală imaginară care reprezintă infinitul, cu zero în mijloc (un capăt al acestuia este îndreptat către pozitiv și celălalt către negativ).
Este necesar să înțelegeți aceste două corelații:
- Semnul unuia dintre numerele din ecuație (pozitiv/negativ) indică direcția înainte în timpul deplasării.
- Deplasarea celuilalt număr este direcția pașilor (înapoi sau înainte, păstrând în același timp direcția în față conform indicației primului număr).
Exemplu:
- Imaginați-vă că în acest moment vi se redă un videoclip în care observați că o persoană merge în față cu o viteză de 3 km pe oră. Viteza de redarea al videoclipului este egală cu 1.
- Acum viteza videoclipului pe care îl urmăriți este crescută de două ori, astfel încât acea persoană merge cu o viteză de 6 km pe oră, care poate fi exprimată ca raport de 3 ∗ 2 = 6
- La un moment dat, viteza videoclipului care vi se derulează este inversată la valoarea -1. Observați că persoana merge acum cu o viteză de -3 km pe oră, asta înseamnă că persoana se deplasează cu 3 km, dar înapoi, care poate fi exprimată ca raport de 3 ∗ − 1 = −3
- În cele din urmă, persoana din videoclip merge cu o viteză de 3 km, dar înapoi ( iar viteza de redare al videoclipului este 1).
- În acest moment viteza de redare al videoclipului este inversată la -1. Observați că persoana merge acum cu spatele la viteza 1 în videoclip.
- La -1, adică viteza care vi se redă videoclipul, în acest moment se deplasează înainte cu o viteză de 3 km!
- De aici ajungem la concluzia că − 3 ∗ − 1 = 3. Adică, negativ * negativ = pozitiv
La fel ca regula negației negației, dovada o regăsiți în următoarele explicații lingvistice și logice:
"Dacă pierzi un prieten rău: câștigi."
"Pentru că ai pierdut (negativ) un prieten rău (negativ)."
Rezultatul (sensul) este pozitiv: o să ai numai de câștigat.
Sau:
„Nu o singură dată (negativ) te-am apărat (negativ).”
În această propoziție există două negații („niciodată” x „niciodată”)
Rezultatul (sensul) este pozitiv: te-am apărat mereu.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.