Țesutul adipos de pe corp joacă un rol fundamental în organism, deoarece are funcțiile sale de protecție, de reglare a căldurii și cea mai importantă, aceea de rezervă de lipide. În cazul în care nu primim substanțe nutritive, corpul nostru poate folosi această rezervă. Corpul va stoca grăsimea în două moduri. Primul subcutanat, adică sub piele și al doilea, visceral, care este cel acumulat în principal în zona abdomenului. Cu toate acestea, cantitatea și locul acumulării grăsimii sunt esențiale pentru a determina dacă schimbă sau nu starea de sănătatea. În cazul grăsimii acumulate pe abdomen, nu este doar un factor estetic enervant, ci este și un indicator al riscului pentru sănătate. De fapt, este o problemă foarte frecventă atât la bărbați, cât și la femei de vârsta mijlocie. Descoperiți în acest articol de ce vă îngrășați doar la burtă.
Nu toți ne îngrășăm în același mod
Femeile tind să acumuleze grăsime ginecoid. Depunerile mari de grăsime vor fi prezente pe abdomenul inferior, șolduri, fese și coapse. Acest lucru va face ca corpul să capete o formă de „pară”, iar acesta este motivul pentru care femeile dezvoltă și mai multe probleme cu celulita decât bărbații.
În schimb, bărbații tind să acumuleze grăsime într-un mod Android. Androgenii sunt responsabili pentru depozitarea majorității grăsimilor în abdomen, dar și în piept și brațe. Corpul capătă o formă de măr, și poate apărea și la femei.
Modificări hormonale
Modificările hormonale provoacă o acumulare de grăsime în zona taliei, în special la femei în timpul menopauzei. Cu toate acestea, pot fi afectați și adolescenții/bărbații, precum și fetele tinere cu niveluri ridicate de estrogen. În acest caz, grăsimea nu se acumulează uniform pe tot corpul, chiar dacă este vorba despre o persoana slabă, cu membre slabe, adesea, aceste dereglări hormonale le pot provoca grăsime pe abdomen.
Hormoni sunt substanțe prezente în corpul nostru și acționează ca mesageri, practic îi dictează organismul ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să facă, în reglarea funcțiilor sale. Excitația sexuală, sentimentul de fericire, euforia, anxietatea, efortul pe care îl puteți suporta și, desigur, forma corpului dvs. sunt supuse acțiunii hormonilor.
Aceasta este, de asemenea, o explicație pentru a ști de ce bărbații și femeile se îngrașă în diferite moduri; Diferențele hormonale dintre cele două sexe îi determină să acumuleze mai multe grăsimi pe burtă și pe ele pe șolduri și coapse.
Dieta dezechilibrată
Marea problemă a timpului nostru este dieta slabă, creăm o rezervă excesivă de grăsimi. Consumul iresponsabil de alimente bogate în grăsimi, cum ar fi făină, dulciuri, conserve, prăjite, fast-food, băuturi răcoritoare și băuturi cu mult zahăr, va provoca o tulburare alimentară în corpul dumneavoastră și o acumulare mare de grăsime în zona abdominală.
Dacă grăsimea corpului dvs. este stocată de tip Android, veți avea avantajul că veți elimina grăsimea mai repede, dar dacă nu faceți nimic în acest sens, acest lucru va prezenta mai multe riscuri pentru sănătatea dumneavoastră. Deci, nu ar trebui să mâncați mai multe calorii decât veți arde.
Stresul
Stresul, provoacă modificări hormonale și chimice în corpul dumneavoastră care incită la producerea de cortizol și insulină, acestea influențând creșterea foametei și modul în care metabolismul procesează caloriile. Trebuie remarcat că obiectivul cortizolului este de a ne menține în viață, este o energie suplimentară pe care corpul nostru o eliberează atunci când se află într-un moment periculos și trebuie să-și dea întregul potențial. Acest hormon este vinovatul că, atunci când suntem urmăriți, alergăm mai repede sau sărim mult mai mult. Dacă vă întrebați ce legătură are cu grăsimea de pe burta, ar trebui să știți că, în același timp în care corpul nostru eliberează cortizol, acesta comandă depozitarea grăsimilor, deoarece se află într-o situație de urgență și va avea nevoie de energie. Pentru a face acest lucru, distribuie grăsimea corporală, acumulând-o pe burtă și îndepărtând-o de pe brațe și picioare, ceea ce face să vă îngrășați numai pe abdomen.
Și mai mult decât atât, acest lucru capătă și mai mult sens dacă ați fi cu adevărat amenințați și ați avea nevoie de acea doză suplimentară de energie pentru a putea scăpa de un anumit pericol fizic, problema este că anxietatea și stresul fac ca corpul dvs. să reacționeze astfel atunci când vă confrunți cu o situație care nu este necesară, precum un interviu pentru un loc de muncă sau o perioadă de examene, creierul dvs. interpretează situațiile care vă pun viața de zi cu zi în pericol, creând niveluri ridicate de stres și anxietate.
Sedentarismul
O altă mare problemă a vieții noastre de zi cu zi, împreună cu dieta inadecvată, este sedentarismul. După cum se știe, un stil de viață sedentar provoacă o acumulare progresivă de grăsime în toată zona abdominală.
Depozitarea grăsimilor în zona abdominală și toracică afectează organe precum inima și ficatul. În plus, grăsimea intraabdominală influențează funcționarea țesutului adipos, face ca proteinele, hormonii și alte molecule să fie produse pentru a compensa excesul de grăsime, pe termen lung va aduce probleme de sănătate.
Aceste probleme includ bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul de tip 2, precum și o înclinație mai mare de a suferi de anumite tipuri de cancer. Acesta este motivul pentru care ar trebui să efectuați activități fizice care vă mențin corpul la un indice de masă corporală normal.
Postură incorectă a corpului
O altă cauză a grăsimii de pe burtă este, de asemenea, legată de o postură inadecvată a corpului. Mulți oameni care suferă de abateri ale coloanei vertebrale, cum ar fi lordoză sau scolioză, au, de asemenea, exces de grăsime în părțile copului. În aceste cazuri, poate că inteligența naturală a corpului acționează pentru a ne ajuta să menținem echilibrul în timp ce stăm în picioare.
Soluția, în acest caz, implică exerciții de reeducare posturală care vă ajută să vă relaxați, să flexați și să vă întăriți mușchii spatelui și ai abdomenului.
Genetica
Cercetătorii care au studiat acest fenomen, au raportat faptul că grăsimea corporală variază genetic în diferite părți ale corpului. Din acest motiv, dacă părinții dvs. au avut tendința de a acumula grăsime în zona abdomenului, este posibil ca corpul dumneavoastră să aibă această tendință.
Alte cauze ale îngrășării burții
Stilul de viață influențează, de asemenea, răspunsul organismului la creșterea în greutate, iar factori, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau lipsa somnului contribuie în mod activ la acumularea de grăsime pe abdomen.
De asemenea, când dormiți mai puține ore decât este necesar, toți hormonii care determină o creștere a senzației de foame și dorința de a consuma alimente bogate în grăsimi sau calorii sunt afectați, în acest fel se promovează din nou creșterea în greutate.
Dar asta nu este tot, există mai multe cauze pentru care doar burta dvs. se îngrașă, iar una dintre acestea este intoleranța alimentară.
Există oameni care suferă de o intoleranță alimentară și totuși nu sunt conștienți de acest lucru. Această problemă provoacă disconfort, cum ar fi umflarea în zona abdominală, precum și tulburări digestive. Cele mai frecvente forme de intoleranțe sunt cele la alimentele care conțin gluten și lactoză.