Migdalele și sâmburii de caise sunt considerate a fi fructe uscat, nu nuci așa cum cred mulți oameni. Au un gust unic și sunt unele dintre cele mai populare ingrediente în deserturi și alte feluri de mâncare. Dar ceea pare surprinzător este că migdalele și sâmburii de caise pot cauza probleme de sănătate și chiar deces oamenilor.
Cuprins
De ce migdalele și sâmburii de caise pot fi mortali?
Migdalele și sâmburii de caise dulci pot conţine ocazional printre ei și fructe uscate amare. Și spre deosebire de migdalele și de sâmburii de caise dulci, nu sunt potriviți pentru consumul crud. Acest lucru se datorează faptului că sâmburii amari de caise și migdalele amare conțin o cantitate semnificativă de amigdalină, o substanță care se transformă în acid cianhidric atunci când mestecăm sau digerăm sâmburele unor fructe. În acel moment, enzimele acelei semințe sunt eliberate și are loc acea reacție care are ca rezultat cianura de hidrogen, care este un compus toxic pentru organismul uman. Simptomele otrăvirii pot apărea chiar dacă sunt consumate doar câteva fructe uscate. Cu toate acestea, mai trebuie menționat și faptul că cantități semnificative de acid cianhidric se găsesc și în sâmburii de cireșe, piersicii, prune, și în toate fructele care au sâmbure.
Cum recunoașteți simptomele otrăvirii?
Acidul cianhidric poate provoca dureri de cap, scăderea ritmului cardiac, pierderea conștiinței, tulburări respiratorii, tulburări gastro-intestinale și alte simptome de otrăvire, de obicei la scurt timp de la consum. Oricine se confruntă cu astfel de simptome după ce a consumat migdale și sâmburi de caise ar trebui să solicite de urgență asistență medicală.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit că acidul cianhidric poate fi deosebit de periculos pentru adulți și în mod special pentru copii: doza letală variază între 0,5 și 3,0 mg per kilogram de greutate corporală. Din acest motiv, EFSA nu recomandă să consumați sâmburii amari și migdalele amare care sunt strecurați din greșeală printre sâmburii dulci.
Și deși, nu se recomandă consumul, unii oameni folosesc sâmburi de migdale și caise amari întregi sau măcinați pentru a aroma alimentele, ca aliment sănătos sau în scopuri medicinale. Astfel încât, în ultimii ani, a apărut o nebunie pentru aceste fructe amare uscate, fiind comercializate ca aliment pentru lupta împotriva cancerului. Se recomandă doze mari, de la 10 sâmburi pe zi pentru prevenție la 60 de sâmburi pentru tratament. Cu toate acestea, ANSES precizează că până în prezent nu există nicio dovadă științifică a beneficiului acestora în tratamentul curativ sau preventiv al cancerului.
Cum să eliminați cianura otrăvitoare din sâmburii amari de caise, migdale, prune…?
Nimănui nu-i place gustul migdalelor amare și puțini sunt capabili să mănânce mai mult de una datorită gustului său. Acesta este motivul pentru care migdalele amare, sâmburii de caise amari, etc. sunt de obicei procesați pentru a înlătura otrava. În plus, temperaturile înalte precum fierberea sau gătirea distrug în mare parte compușii lor toxici. Dar aceste fructe uscate amare trebuie tăiate bucăți pentru ca să ajungă la o temperatură ridicată.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.