Un sărut pe buze, o atitudine firească încărcată de emoție și de căldură sufletească. La urma urmei, a atinge buzele persoanei dragi este un comportament vechi de decenii. Dar de unde provine sărutul și de ce ne place atât de mult să sărutăm? Răspunsul la această întrebare îl putem afla în materialul următor!
Cuprins
Proveniența sărutului
Sărutul este una dintre cele mai vechi practici umane cunoscute în istorie. A fost înregistrat de sumeriaeni, indieni, greco-romani, egipteni antici și perși. După cum au descoperit oamenii de știință în cercetările din 2023, de cel puțin 4.500 de ani oamenii se sărută pe gură din dragoste și afecțiune. Aceasta înseamnă că practica sărutului este cu un mileniu mai veche decât se credea anterior. Există dovezi ale sărutărilor romantice pe gură încă din anul 2500 î.Hr. în textele cuneiforme din Mesopotamia și Egiptul antic.
În plus, personalități importante evocă moștenirea preistorică a acestui gest, care a devenit treptat o dorință: „Înainte de a fi o construcție culturală, a fost un gest carnal natural. Există multe studii științifice fascinante care datează de la oamenii preistorici. Inițial, primul gest care a fost un precursor al sărutului a fost hrănirea bebelușului cu lapte matern. La fel ca și hrănirea păsărilor, unii spun că acest gest poate fi strămoșul sărutului care a evoluat apoi odată cu culturile, cu mentalitățile, cu sensibilitățile și cu pluralitatea gesturilor oamenilor.
În ciuda faptului că astăzi este o modalitate de exprimare a sentimentelor care pare să urmeze evoluția animalelor, nu toate ființele umane se sărută: 10% din populația lumii nu se sărută deloc. Acest obicei de a pune două guri în contact în numele dragostei este mai frecvent în Orientul Mijlociu, Asia și Europa, dar nu atât de mult în America Centrală și de Sud.
Plăcerea sărutului
Există peste 30 de mușchi ai feței implicați într-un sărut și peste o sută de alți mușchi. Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece numai sensibilitatea buzelor este de 200 de ori mai mare decât sensibilitatea degetelor. Sărutul stimulează, de asemenea, celulele nervoase, activează substanțele mesagere și eliberează hormoni. Mai presus de toate, aceștia sunt hormoni precum serotonina, endorfina și dopamina, care declanșează sentimente de fericire în oameni. Și în funcție de tipul sărutului, un sărut consumă în jur de 20 de calorii pe minut. Săruturile transmit și un efect pozitiv asupra sistemului circulator – pulsul crește de la 80 la 120 de bătăi pe minut, iar sângele curge mai repede în vene. Respirația devine mai profundă, datorită căreia organismul este mai bine oxigenat. Hormonii eliberați în timpul sărutului, inclusiv: oxitocina, relaxează, și oferă o senzație de plăcere, reducând astfel efectele negative ale stresului.
Cu toate acestea, există dovezi științifice că sărutul sau chiar doar mirosul, în special pe femei le ajută să aleagă un partener de viață adecvat din punct de vedere biologic, studiul a constatat că femeile aleg bărbați care nu provoacă o reacție imună a compușilor MHC. În acest moment, așadar, principala semnificație pe care cercetătorii l-au putut confirma este „că prin sărut bărbatul îi comunică femeii că el este persoana ideală pentru a procrea”.
O altă informație este că bărbaților le place să sărute înainte de actul sexual, deoarece scopul este creșterea excitării, în timp ce femeile tind să sărute după actul sexual.
Concluzie
Plăcerea pentru sărut este o trăsătură antropologică, prezentă încă de la începuturi, care este legată de senzații primordiale de siguranță: evocă (inconștient) perioada alăptării la sân (sau suzetă) ca nou-născuți și simțul protecției. Buzele sunt, deci, cea mai expusă zonă erogenă a corpului uman: o concentrație de terminații nervoase care trimit toate percepțiile primite din lumea exterioară către creier.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.