Multor oameni din întreaga lume le cade 50 până la 100 de fire de păr în fiecare zi , dar toamna, între octombrie și decembrie, această pierdere fiziologică poate fi mai mare la aceștia. Cauzele pot fi legate de predispoziția genetică, de anumite medicamente, de anumite afecțiuni medicale, de modificările hormonale, de stres, de schimbările sezoniere și climatice și de expunerea la soare în timpul lunilor de vară. Există diverse măsuri pentru a preveni căderea părului. În plus, cercetătorii chinezi au descoperit ce ar trebui să evite bărbații. Studiile recente ale acestora sugerează că băuturile dulci pot juca un rol decisiv în căderea excesivă a părului.
De ce sunt băuturile dulci responsabile de căderea părului?
Conform celui mai recent studiu, băuturile dulci pot duce la o cădere severă a părului. Indiferent dacă optați pentru o băutură răcoritoare, o băutură energizantă sau o cafea îndulcită cu zahăr dis de dimineață, prin acest obicei, pregătiți terenul pentru o posibilă alopecie.
Potrivit oamenilor de știință „mai mulți factori potențiali direcți și indirecți ar sta la baza acestei legături”. Într-adevar, consumul de băuturi zaharoase ar avea ca impact creșterea concentrației de glucoză serică. La rândul său, această creștere conduce apoi la activarea căii poliolului, ceea ce face posibilă detoxifierea aldehidei în alcool și transformarea glucozei în sorbitol și apoi în fructoză prin intermediul aldoz reductazei.
Drept urmare, cantitatea de glucoză rămasă pentru keratinocite – celulele care constituie 90% din stratul superficial al pielii și din fanerele (anexele pielii unghiilor, părului, părului de pe corp etc.) prezente în teaca exterioară a foliculilor de păr devin prea rare, ceea ce duce la căderea părului.
Pur și simplu, conținutul ridicat de zahăr din băuturile răcoritoare au drept consecință o creștere a concentrației de glucoză în sânge, ceea ce contribuie din plin la reducerea cantității de substanțe nutritive disponibile pentru foliculii de păr și, astfel, apare riscul crescut de cădere.
Un alt motiv pentru care băuturile dulci, în special băuturile energizante, sunt dăunătoare pentru păr se datorează conținutului lor ridicat de cofeină. Cofeina poate reduce fluxul de sânge către foliculii de păr prin constrângerea vaselor de sânge de la nivelul scalpului. Acest lucru poate face ca părul să devină subțire și să cadă.
În plus, consumul de băuturi dulci este asociat în mod semnificativ cu obezitatea, creșterea în greutate, bolile de inimă, diabetul de tip 2, bolile hepatice non-alcoolice, bolile de rinichi, cariile dentare, artrita și guta.
Ce date sunt despre acest studiu?
Rezultatele acestui studiu au fost publicate pe 1 ianuarie 2023 și au confirmat o posibilă legătură între consumul crescut de băuturi cu adaos de zaharuri și chelie la bărbații tineri. Cercetătorii de la Universitatea Tsinghua din Beijing (China), au analizat date de la 1.028 de adulți chinezi din 31 de provincii, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Aproape jumătate dintre participanți (459) au raportat că au băut băuturi cu zahăr adăugat de mai mult de o dată pe zi, iar aproximativ 25% dintre voluntari au consumat băuturi cu zahăr de 4 până la 6 ori pe zi. 18,5% dintre participanți au consumat 1 până la 3 băuturi pe săptămână, iar 10% nu au băut nicio băutură cu adaos de zaharuri în ultima lună. După ce au analizat rezultatele sondajului, oamenii de știință au descoperit că cei care băuseră băuturi dulci în mod frecvent aveau un risc mai mare de chelie masculină.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.