Aftele sunt principalul semn că există o problemă la nivelul sistemului limfatic din organism și indică, de asemenea, prezența candidozei. În acest caz, pe lângă remediile binecunoscute pentru combaterea condidozei, pacientul este sfătuit să urmeze o anumită dietă, deși nu este metoda principală de tratament, ci doar de ajutorare. Acest lucru este necesar pentru a eficientiza tratamentul folosit. În continuare, vă prezentăm varietatea de alimente pe care le puteți include în dieta dvs. și pe care ar trebui să le evitați.
Ce sunt aftele (candidoză)?
Afta sau candidoza vulvovaginală este o afecțiune comună a mucoasei vaginale. Principala cauză pentru apariția acesteia este infecția fungică.
Potrivit studiilor statistice, 3 din 4 femei cu vârsta sub 25 de ani au suferit de afte cel puțin o dată în viață. În același timp, aproape 1 din 2 femei are recidive. Expunerea la mai mulți factori în același timp crește foarte mult riscul de apariție a aftelor. Simptomele candidozei depind de organul afectat de afte. Trebuie spus că candidoza nu este o boală cu transmitere sexuală, însă ea apare sub formă de mâncărime, secreții și arsuri, și poate fi un simptom inițial al unor boli mult mai relevante. Examenul medical este primul pas în terapie pentru a evalua corect fiecare pacient. Vizita este, de asemenea, necesară pentru a exclude o corelație între afte și boli provocatoare ale sistemului digestiv sau imunitar.
În mod cert, pacientul trebuie să urmeze o dietă consistentă și, de asemenea, echilibrată, astfel încât să intervină în susținerea sistemului imunitar în lupta sa cu inflamația. Dieta și aftele (candidoză) sunt interconectate prin relații precise hormonale, biochimice și metabolice. Dieta poate interfera favorabil prin ajutorul oferit organismului pentru recuperarea mai rapidă a bolii.
Ce alimente să consumați dacă aveți afte (candidoză)?
Dieta ajută organismul pacientului să revină mai repede la normal. Alimentele cele mai recomandate de experți atunci când aveți afte sunt:
- cât mai multe vitamine posibile, care se găsesc în legume și fructe neîndulcite, precum: varză, castraveți, dovleac, mere verzi, lămâi;
- varză murată, care umple intestinele cu microorganisme benefice;
- iaurt natural cu culturi active și alimente bogate în probiotice, deoarece bacteriile benefice contracarează dezvoltarea drojdiei;
- ulei de măsline și de in.
Lista alimentelor permise în candidoză
Pe lângă produsele pe care pur și simplu ar trebui să le consumați în timpul aftelor, există și alte produse permise. De exemplu, în timpul dietei, este recomandat să consumați alimente slabe proteice, cum ar fi: ouăle, peștele, puiul, carnea slabă. Se recomandă fie să fierbeți carnea, fie să o coaceți, dar nu să o prăjiți. De exemplu, puteți găti sarmale, legume umplute cu carne, etc.
Pe lângă varză, puteți consuma și legume care nu conțin amidon: castraveți, vinete, roșii, varză de Bruxelles, varză chinezească, sfeclă, spanac, măcriș, broccoli țelină. Aceste legume pot fi fierte, dar la toate trebuie adăugate usturoiul și ceapa. De asemenea, substanțele care conțin amidon în mod moderat nu sunt interzise, precum: dovlecei, napi, morcovi.
Băuturile joacă un rol important în eliminarea aftelor. Pacienții sunt sfătuiți să bea în cantități mari:
- apă;
- chefir;
- ceaiuri din plante.
Ce alimente să evitați dacă aveți afte (candidoză)?
Pentru ca alimentația dvs. să dea rezultat împotriva aftelor, în primul rând, este necesar să limitați alimentele care provoacă dezvoltarea ciupercii – agentul cauzal al bolii. Acestea includ: carbohidrații simpli, fructoză, galactoză, sorbitol, maltoză, glucoză, zaharoză, monozaharide.
Lista alimentelor interzise în candidoză
Printre astfel de alimente care provoacă sau „hrănesc” candida, și pe care ar trebuie să le excludeți din dietă, cuprind următoarele:
- zahăr;
- orez;
- carne procesată (carne de prânz, hot dog, cârnați, slănină);
- ton și pește-spadă
- crustacee
- pâine albă;
- drojdie;
- băuturi carbogazoase;
- mâncăruri grase;
- mâncăruri picante;
- brânzeturi;
- lapte;
- alimentele cu coloranți artificiali și conservanți;
- sosuri (maioneză, ketchup);
- fructe uscate (curmale, caise, prune uscate, stafide);
- arahide, caju, fistic și unt de nuci;
- înghețată, cremă, budincă și gelatină;
- mâncăruri afumate, sărate și murate;
- ulei de floarea soarelui, ulei de soia, margarină sau unt;
- fructe și fructe de pădure.
De asemenea, ar trebui să excludeți din alimentație următoarele:
- alcool;
- cafea;
- ceai.
În sfârșit, dar nu în ultimul rând, pentru a învinge aftele, nu uitați să vă consultați medicul!