Rănile la nivelul gurii sunt foarte frecvente în rândul copiilor, dar în unele cazuri apar și la adulți. Majoritatea se pot trata acasă cu ajutorul unui tratament simplu de prim ajutor. Gingiile, limba și buzele sunt zone cu mult sânge, astfel că, atunci când se produc tăieturi, aceste zone pot sângera excesiv. Trebuie să rămâneți calmi și să acționați conform ghidului din acest articol.
Cum se tratează rănile la gură și buze?
Loviturile la gură și la buze apar cel mai frecvent la copii, iar în aceste cazuri primul lucru este să acordăm primul ajutor într-un mod cât mai calm și mai eficient. În multe cazuri se întâmplă să existe vânătăi pe buze și o pierdere consistentă de sânge, drept urmare este dificil de identificat zona afectată. Încercați să curățați rana de pe buze cu ajutorul unui tifonu, apoi rugați-l pe copil să țină tifonul la gură.
Pentru a opri sângerarea, există două opțiuni: fie puteți apăsa ușor cu un tifon, fie puteți aplica o compresă rece pe rană. Compresele reci au rol antiinflamator, de calmare a roşeţii, a durerilor locale, a colectării puroiului, de a preveni formarea hematoamelor.
Pentru a se menţine temperatura scăzută, cuburile de gheață sau chiar o pungă cu legume congelate sunt cel mai simplu mod de a face o compresă rece. Puneți câteva cuburi de gheață într-o pungă de plastic sigilabilă. Închideți-o bine. Puneți pe zona afectată întâi un prosop de bumbac, apoi punga cu gheață sau cu legume congelate. Dacă nu aveți gheață la dispoziție, puteți folosi un prosop pe care îl puteți înmuia în apă rece. Stoarceți bine și puneți-l într-o pungă de plastic la congelator timp de 15 minute.
Compresa ar trebui să fie plasată pe rană timp de câteva minute, și se schimbă la cel puțin 10 minute.
Dacă lovitura la gură a lăsat buza umflată trebuie să aplicați ghiață în primele 10-15 min pentru a preveni inflamarea. Acum încercați cu un antiinflamator de la farmacie pentru a preveni apariția infecțiilor.
Pentru a îngriji rana la gură într-un mod eficient puteți face un ceai de galbenele sau cu o soluție de bicarbonat de sodiu. (O linguriță la 200 de ml de apă călduță).
În scopul de a trata rapid rana de pe buze și de la gură puteți aplica un unguent cu tetraciclina, care se poate aplica și în gură fără efecte secundare. De asemenea, puteți elimina rănile de pe buza cu glcerină boraxata pusa pe pansament steril și cu ser fiziologic.
Ce să faceți dacă lovitura la nivelul gurii a spart un dinte?
În cazul în care lovitura din gură a produs pierderea totală sau parțială a unui dinte, ar trebui să mergeți pentru o verificare la medic.
Atunci când copilul a lovit un dinte, dacă există o pierdere totală sau parțială a oricărei bucăți dentare ar trebui să ajungeți cu el la dentist.
În cazul în care un dinte de lapte este deteriorat, nu este esențial să fie refăcut sau replantat, dar trebuie să rețineți că orice lovitură care implică dinții de lapte poate afecta dezvoltarea finală a dinților. Drept urmare, este necesar ca rana să fie tratată de către un specialist.
În primele 48 de ore trebuie să aveți grijă de igiena zonei și să controlați evoluția acesteia, continuând cu aplicarea gheții pe rană.
Cum să evitați loviturile la gură la copii?
Iată câteva recomandări pentru a preveni rănirea la gură la copii:
- Verificați locul în care copilul o să se joace în special atunci cât este mic și începe să facă primii pași, aveți grijă să nu îi producă o cădere.
- Încercați să acoperiți colțurile meselor.
- Învățați copilul să nu meargă niciodată sau să fugă în timp ce are un obiect în gură.
- Învățați copilul să nu sugă sau să mestece obiecte ascuțite, tăioase, cum ar fi creioane.