Home Sănătate Din ce cauză crește nivelul Gamma-GT?
Sănătate

Din ce cauză crește nivelul Gamma-GT?

Gama-glutamiltranspeptidaza (GGT) este o proteină localizată la nivelul membranei citoplasmatice a numeroase celule, centrul activ al enzimei fiind situat la exterior. Celulele cu funcții secretorii sau absorbtive, dar și celulele tubulare renale sunt bogate în GGT.

GGT joacă un rol important în metabolismul mediatorilor inflamației, cum ar fi leucotrienele, substanțelor carcinogene și toxice.

GGT-ul măsurat în ser provine în special din ficat. În hepatopatii ea evoluează paralel cu FA.

Care sunt valorile normale ale Gamma-GT?

Valorile normale ale Gamma-GT sunt cuprinse între 0 și 51 UI/L (unități pe litru). Aceste cifre pot varia ușor de la laborator la laborator, deoarece, de obicei, sângele poate spune exact la ce nivel se află Gamma-GT.

REZULTATE NORMALE

(UI / L)30° C37° C
0 la 1 lună8-20010-270
1 – 2 luni8-12010-160
2 – 4 luni5-757-100
4 – 8 luni5-337-45
Copil5-207-27
Femeie5-257-35
Bărbat8-3510-45

Din ce cauză crește nivelul gamma-GT?

Gamma-GT dvs. poate fi crescut din mai multe motive, unele legate direct de afecțiuni ale ficatului, altele de diferite boli care afectează ficatul. Un Gamma-GT ridicat nu apare întâmplător în activitatea noastră sanguină, iar cauza trebuie stabilită de către un profesionist din sănătate.

Nivelurile ridicate de gama-GT pot fi legate de:

  • Alcoolismul. Această boală, dacă este avansată, produce leziuni hepatice semnificative.
  • Consumul de medicamente sau medicamente toxice pentru ficat.
  • Pacienții diabetici, în special cei care nu respectă recomandările medicale și care pot suferi de leziuni hepatice care pot crește nivelul Gamma-GT în sânge.
  • Ciroza hepatică. Această afecțiune este de obicei cauzată de aportul ridicat de alcool, ceea ce duce la cicatrizarea ficatului și o creștere a Gamma-GT.
  • Hepatita, o altă boală a ficatului care modifică nivelurile acestei enzime.
  • O boală a plămânilor sau a pancreasului.
  • Probleme care împiedică un flux normal al bilei spre ficat.
  • Insuficiență cardiacă.
  • Alte boli ale ficatului, cum ar fi necroza hepatică, ischemia sau o tumoră în această zonă, pot duce la un nivel ridicat de Gamma-GT.

Consumul excesiv de alcool poate crește rapid nivelul gamma-GT în sânge. O rată de două ori mai mare decât valoarea normală este un semn al intoxicației alcoolice. După stoparea consumului, rata scade cu 50% în 8 până la 10 zile.

Cum să ai grijă de ficat?

O creștere a gama-GT poate fi legată de consumul excesiv sau regulat de alcool. Pentru a scădea nivelul gamma-GT în sânge, este necesar să opriți consumul de alcool.

Comentarii pe Facebook
5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!