Jeleurile Haribo sunt foarte populare în rândul tinerilor și bătrânilor: dar din ce sunt făcute? Să aflăm împreună ingredientele folosite și întregul lor proces de producție.
Cuprins
Cine este Haribo?
Haribo este o companie germană de cofetărie de renume mondial, fondată în 1920 de Hans Riegel și Paul Riegel în orașul Bonn. Astfel, din primele litere, a apărut numele companiei – Hans Riegel Bonn. La început, Haribo a fost departe de brandul de succes pe care îl cunoaștem astăzi. Într-adevăr, compania a început în bucătăria din spatele casei a familiei, unde Hans Riegel își producea dulciurile cu mijloace limitate. A folosit o pungă de zahăr, gelatină și câteva arome pentru a-și crea primele dulciuri. Succesul său nu a întârziat să apară: în 1950 – la doar cinci ani după război – a reușit să se extindă și să-și creeze astfel o companie cu aproximativ 1.000 de angajați. De atunci, popularitatea companiei în întreaga lume a fost în continuă creștere. Așa încât, Haribo zilelor noastre este practic liderul absolut al jeleurilor, deoarece produsele sale sunt vândute în peste 100 de țări. Cu toate acestea, compania este cunoscută și pentru diversele sale sortimente de dulciuri, cum ar fi ursuleții de gumă, bezele și gumele de mestecat.
Din ce sunt făcute jeleurile Haribo?
Jeleurile Haribo sunt făcute dintr-o varietate de ingrediente, inclusiv zahăr, sirop de porumb, gelatină sau pectină, colorant alimentar, agenți de îngroșare, acidifianți precum acidul citric și acidul malic, și arome chimice.
Zahărul și siropul de porumb oferă cea mai mare parte a dulceții, în timp ce gelatina conferă jeleurilor consistența finală. Gelatina se obține din proteine animale, care au un gust neutru. Componenta principală a acestei proteine este colagenul, care este extras din țesutul conjunctiv, oasele și pielea animalelor, în principal a porcilor. În apă, gelatina se umflă și când este încălzită, apare un gel, așa-numitul hidrocoloid, care la încălzire din nou devine lichid. Acest lucru face ca jeleurile să se topească în gură fără să se lipească.
Cu toate acestea, există pe piață și jeleuri cu pectină, un înlocuitor pe bază de plante al gelatinei, care sunt potrivite pentru vegani.
Haribo folosește, de asemenea, coloranții alimentari (ceara de Carnauba, care este extrasă din frunzele de palmier), acid citric, acid lactic și acid malic pentru a da jeleurilor sale culori strălucitoare, arome acrișoare și picante.
Cum se produc jeleurile Haribo?
Procesul de producție a jeleurilor, nu este unul extrem de complicat. Totul începe cu un amestec de zahăr, apă și amidon de porumb, care este încălzit până când ajunge la punctul de fierbere. Apoi, este adăugată gelatina (sau pectina) în amestec și se lăsă totul să se răcească.
După, se adaugă arome și coloranți pentru a da jeleurilor gustul și aspectul său unic. Odată ce jeleurile au fost aromate și colorate, se toarnă în forme în formele dorite. În cele din urmă, jeleurile sunt lăsate să se întărească și apoi sunt ambalate în recipiente sau în pungi de plastic. Trebuie menționat faptul că întregul proces durează aproximativ 4 ore.