Dragonul de Komodo (Varanus komodoensis), cunoscut ca și varanul de Komodo, este este cea mai mare specie de șopârle din lume. El trăiește în insulele indoneziene Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang și Padar. Membru al familiei de reptile Varanidae, atunci când ajunge la maturitate poate avea o dimensiune de 2 până la 4 metri lungime și în cazuri rare poate ajunge la o greutate cuprinsă între 80 și 140 de kilograme. Ca urmare a mărimii acestora, varanii de Komodo domină ecosistemul în care trăiesc, deoarece sunt o specie carnivoră și se hrănesc cu diverse nevertebrate, păsări și mamifere pe care le vânează.
Saliva dragonilor Komodo este extrem de otrăvitoare, și datorită faptului că se hrănesc cu animale de la fermă, este deseori vânat de către oameni. Aceștia reprezintă o specie vulnerabilă și este pe lista roșie a IUCN, deoarece în sălbăticie se estimează că mai sunt în jur de 4000-5000 de exemplare restrânse în insulele Gili Motang, Gili Dasami, Riinca, Komodo și Flores.
Dragonii de Komodo, victime ale activității vulcanice, cutremurelor, pierderea habitatului, incendiilor, și pierderea prăzi datorită vânatului excesiv al oamenilor, turismului și braconarea varanilor, toate au făcut ca acest animal de milioane de ani să fie în pericol de dispariție.
Conform ultimului recensământ, în habitatul lor natural există astfel: aproximativ 200 de animale pe Insulele Gili, 1300 pe insula Flores, 1700 pe insula Komodo, iar restul pe celelalte insule.
Potrivit rapoartelor realizate de către asociațiile care studiază îndeaproape aceste reptile, există temerea că au mai rămas mai puțin de 400 de femele, cu capacitate reproductivă scăzută pentru a susține populațiile de varani (aproximativ 2000 de exemplare pe Insulele Gili și Flores), și pe insula Rinca (aproximativ 1500 de exemplare).
Dragonii de Komodo au fot întodeauna mari atracții turistice la grădinile zoologice, datorită mărimii și a reputației lor. Însă sunt găsiți destul de rar în grădini zoologice, datorită faptului că sunt foarte susceptibili la infecții și boli parazitare atunci când sunt capturați din mediul lor sălbatic. În mai 2009, grădinile zoologice care aveau varani erau în număr de 13 în Europa, 2 în Africa, 35 în America de Nord, 1 în Singapore și 2 în Australia.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.