Home Nou, Sănătate Durere după chimioterapie – cauze, tipuri și tratament
NouSănătate

Durere după chimioterapie – cauze, tipuri și tratament

Chimioterapia este cea mai populară metodă de tratare a bolilor maligne. Acesta încetinește dezvoltarea celulelor tumorale, reduce mărimea tumorii, promovează moartea celulelor canceroase, reducând astfel posibilitatea apariției metastazelor. Cu toate acestea, agenții chimioterapeutici nu acționează doar asupra celulelor canceroase ci și asupra celor normale. Drept urmare, după chimioterapie pot exista durerii și efecte secundare asupra organismului uman.

dureri-chimioterapie

Durere ascuțită la nivelul inimii necesită o mai mare atenție. Dacă apar reprize de durere, trebuie să contactaţi de urgență medicul dumneavoastră pentru a lua toate măsurile de precauție necesare. Este crucial să vă odihniți suficient, încercați reprize rapide de somn în timpul zilei, și dormiți bine pe timpul nopții. Nu depuneți niciun efort intelectual şi/sau fizic.

De asemenea, este posibil să apară dureri de stomac și la nivelul abdomenului. Medicamentele care tratează cancerul provoacă efecte secundare asupra tractul gastrointestinal, la anumiți pacienți pot să apară tulburări gastrointestinale sau probleme de digestie însoțite de dureri severe, spasme și crampe în timpul urinării.

Uneori pacienții pot prezenta durere sau mâncărime în anus, care este însoțită de apariția de conuri hemoroidale. Acest lucru indică faptul că sistemul imunitar al pacientului este slăbit, prin urmare corpul este expus la diverse infecții. Pentru a evita această problemă, pacienții trebuie să folosească hârtie igienică moale. Durerile severe în gât și mâncărimile, sunt, de asemenea o consecință a scăderii imunității, pacientul devine foarte vulnerabil în fața multor infecții.

După chimioterapie pot să apară dureri de mâini și de picioare, precum și la nivel de coloană. Unii pacienți pot experimenta dureri periodice de cap.

După chimioterapie pot să apară dureri de dinți și inflamații ale gingiilor. În acest caz, trebuie să mergeți la un medic stomatolog pentru consult, precum și să înlocuiți periuța de dinți, este de preferat să alegeți una cu perii moi.

Durerile de dinți și durere la nivelul maxilarului inferior poate fi, de asemenea, cauzată de nevrită toxică și de polinevrită, care necesită consultul unui neurolog pentru a vă prescrie un tratament suplimentar.

Care sunt cauzele durerii după chimioterapie?

Cauzele principale ale durerii după chimioterapie pot fi speculații, ele apărând ca urmare a medicamentelor folosite în doze destul de mari și, în mod repetat pentru a-și atinge efectul terapeutic dorit. După introducerea acestor substanțelor active în fluxul sanguin, ele vor intra atât în celulele țintă, cât și în celulele normale, cel mai mult având de suferit țesuturile cu ritm rapid de multiplicare: tubul digestiv, firele de par, măduva osoasa (“fabrica? celulelor sanguine: rosii, albe, trombocite).

Citostaticele conțin cloroetilamină, oxazafosforin, nitrozouree sau compuși din platină care pot deteriora mucoasa tractului gastro-intestinal, sau poate perturba funcționarea normală a ficatului, rinichilor, splinei, pancreasului, inimii, vezicii urinare, măduvei spinării și creierului, organelor de reproducere, sângelui și a sistemului nervos autonom.

De exemplu, medicamentele care au compoziție săruri de platină, Cisplatin, oxaliplatină, metotrexat, etc., pot provoca dureri și disfuncții ale rinichilor.

Metotrexatul este utilizat pentru a trata cancerul de sân, rareori cauzează vomă, însă de multe ori afectează simultan toate membranele mucoase, ceea ce duce la inflamarea mucoasei gastro-intestinale și provoacă durere de stomac. Paclitaxelul este utilizat la pacienții cu cancer de plămâni, esofag, vezica urinara, iar medicamentul pătrunde în intestine, ficat, articulații și mușchi. Prin urmare, pacienții pot experimenta după chimioterapie dureri la nivelul articulațiilor și o durere severă la nivelul mușchilor.

Vincristin este un alt medicament anti-cancer, care este folosit pentru a trata leucemia, limfomul non-Hodgkin, sarcomul, cancerul osos și multe alte boli, poate cauze, de asemenea durerii de ficat și dureri osoase.

Cele mai multe efecte secundare le au medicamentele care fac parte din clasa antineoplazicelor. Ele cauzează și determină apariţia neuropatiilor periferice (neuropatie periferică, polineuropatie). dar și altor complicații. Medicamentele antineoplazice includ chimioterapicele citotoxice care poate provoca citoscheletul.

Ce tipuri de durerii pot apărea după chimioterapie?

Durerea după chimioterapie poate fi simţită şi se poate manifesta în diferite feluri, fiindcă depinde foarte mult de tipul de cancer, de medicamentele folosite, de doze, de numărul de cicluri, de individ și de stadiul bolii. Citostaticele provoacă adesea dureri de cap, dar și alte efecte secundare asupra organismului.

Greața și vărsăturile sunt printre cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei. Aceste neplăceri pot apărea imediat după administrarea citostaticelor sau după câteva ore ori zile. Greața și vărsăturile pot fi prevenite cu ajutorul medicamentelor, existând și alte trucuri benefice în acest sens.

– Căderea părului. Chiar dacă nu este un efect secundar grav (părul va crește după oprirea tratamentului), acest simptom este greu de suportat din punct de vedere psihic. Părul poate cădea, în general, la 2-3 săptămâni după începerea tratamentului, alteori, chiar după prima ședință. Căderea părului nu este un simptom prezent la toți cei care fac chimioterapie, unul dintre motive fiind doza mai mică de citostatice administrate.

– Oboseala are legătură cu boala în sine, cu alte efecte secundare ale citostaticelor, precum și cu anxietatea și cu tulburările de somn cauzate de grijile față de cancer.

– Afectarea organelor. Citostaticele pot leza celulele unor organe precum inima, plămânii, ficatul și rinichii. De asemenea, pot fi afectate organele reproductive, cauzând probleme de fertilitate la ambele sexe. Și sistemul nervos poate fi „vizat” de citostatice, în acest caz apărând simptome precum furnicături și senzația de amorțeală în mâini și picioare (neuropatie periferică).

– Probleme hematologice, precum aplazia medulară, afecțiune caracterizată prin scăderea numărului de globule ale sângelui. Din această cauză, pot apărea echimoze, sângerări, infecții și anemie.

– Cancerul secundar este un alt risc al chimioterapiei. Un astfel de cancer poate apărea oricând, chiar și după 15 ani de la terminarea tratamentului cu citostatice.

Citostaticele reprezintă un grup de medicamente cu mecanisme diferite, care acționează în diverse momente ale tratamentului oncologic, fie în scopul de a diminua volumul tumoral pentru a permite o altă secvență terapeutică precum chirurgia sau radioterapia.

Pot fi adjuvant, de exemplu chirurgical, cu rol de a întări efectul acelui tratament și de a distruge celulele canceroase circulante, fie sunt tratament paliativ, cu rol de a reduce simptomatologia și volumul tumoral.

Efectele adverse pot apărea imediat în timpul tratamentului sau tardiv, uneori producând afectări definitive sau greu reversibile cum ar fi cele cardiace, pulmonare, renale sau reproductive.

Citostaticele mai pot cauza:

– probleme urinare (schimbarea culorii și mirosului urinei, durere la urinare, cistită)
– constipație și diaree
– mucozități la nivelul gurii și gâtului
– probleme de concentrare
– schimbarea mirosului și a gustului
– uscarea pielii, ruperea mai ușoară a unghiilor
– îngrășare, mai ales la femei.

Unele medicamente folosite în chimioterapie afectează anumite zone ale creierului, care se manifestă prin apariția durerilor de cap.

Mulți pacienți se confruntă după chimioterapie cu apariția durerilor articulare de genunchi, de mâini și așa mai departe. Aceste dureri, de multe ori provoca apariția umflaturii.

Apariția durerilor la nivelul articulațiilor la pacienții cu diabet zaharat pot agrava osteoartrita, care este o complicație a diabetului zaharat. Apariția sau agravarea osteoartritei, de obicei, este declanșată de medicamentele folosite în timpul chimioterapiei.

Cum se tratează durerea după chimioterapie?

Pentru a reduce severitatea simptomelor, medicii oncologi, recomanda o dietă (alimentație), renunțarea la fumat, alcool, băuturi carbogazoase și la cafea.

Durerea după chimioterapie se tratează cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) Paracetamol, Diclofenac de sodiu (Dikloberl), Ibuprofen, Indometacin, etc. Atunci când există dureri de cap, se poate utiliza pastile care conțin Paracetamol (Acetaminofen, Tselifen, Efferalgan și Colab). Durerile moderate până la cele severe de articulații dar și cele musculare se pot trata cu Diclofenac sodic (în tablete de 25 g). Luați 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi (înainte de masă); Doza zilnică maximă este 6 comprimate (150 mg), iar durata maximă de utilizare de 6 săptămâni.

Pentru tratamentul durerilor după chimioterapie provocată de neuropatie periferică, puteți utiliza un medicament antiepileptic sub formă de capsule, Gabapentina (Gabastadin, Gabalept, neurontin și colab. Generice). În plus, puteți utiliza un antidepresiv precum Cymbalta (Duloxetină), care elimină starea de depresie provocată de fibromialgia și de durerea nevralgiei diabetice.

Pentru a elimina efectele secundare ale chimioterapiei după, puteți utiliza, de asemenea, produse naturiste precum:

– Extract de urzica;
– Suc de Cactus;
– Suc de aloe vera;
– Sucul de rodie;
– Cartilaj de rechin marunțit, care pot fi achiziționat din farmacii.

3.3/5 - (3 votes)

Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!