Durerea în partea dreaptă sau stângă este un simptom clinic care poate fi cauzat de diverse afecțiuni medicale, unele mai relevante, altele mult mai puțin. Termenul „flanc” se referă anatomic la partea laterală dreaptă sau stângă a abdomenului, între ultima coastă și marginea superioară a osului șoldului, numită creasta iliacă (dacă este partea dreaptă) sau între ultimele coaste ale trunchiul și creasta iliacă a acelei părți (dacă este partea stângă). Este, așadar, o zonă mare și durerea poate proveni din diferite organe.
De ce apar dureri în partea stângă?
Acută sau cronică, durerea resimțită în partea stângă a corpului poate fi de mai multe cauze. Dacă unele dureri sunt direct de origine digestivă, altele pot proveni din alte cauze.
Durerea localizată în partea stângă a abdomenului se referă la regiunea hipocondrului stâng. Disconfortul subcostal resimțit este situat în partea superioară a abdomenului. Trebuie reținut că abdomenul este o cavitate care reunește organele digestive și viscerele.
Stomacul, plămânul, intestinul… Care sunt organele situate sub coastele din stânga?
Înainte de a intra în panică, trebuie să fiți atent la durata și intensitatea durerii… Deoarece durerea abdominală din partea stângă este, de asemenea, foarte frecventă și mult mai puțin gravă decât un infarct miocardic: multe organe sunt de fapt localizate în această zonă și poate provoca unele dureri mai mult sau mai puțin severe. Printre aceste organe se numără:
- Pancreasul
- Splina
- Intestinul gros și subțire
- Rinichiul stâng, ureterul și ligamentele acestuia
- Plămânul stâng
- Partea stângă a stomacului
- Partea stângă a diafragmei
- Ovarul stâng
Dacă durerea apare în partea stângă, experții recomandă utilizarea compreselor reci. Folosind gheață, puteți ameliora sau reduce complet durerea înainte de a chema o ambulanță.
Care sunt principalele cauze ale durerii abdominale pe partea stângă?
În funcție de localizarea zonei dureroase, dacă este situată în hipocondrul stâng, și dacă este cronică, este posibil ca medicul să înțeleagă simptomele, afecțiunile și să orienteze diagnosticul printr-o examinare. În plus, este important să rețineți când apare durerea în partea stângă a abdomenului: înainte sau după masă, în timpul mersului, în timpul menstruației etc. Cu toate acestea, durerea abdominală pe partea stângă este adesea un semn de:
- Pancreatită;
- Boala splinei;
- Tulburări în funcționarea rinichiului stâng;
- Tulburări osteo-musculare;
- Gastrita sau ulcer gastric;
- Boli ale intestinului gros și subțire;
- Pneumonie a plămânilor;
- Hernie, tumori și procese inflamatorii în diafragmă;
- Consecințe posttraumatice sau postoperatorii (suturi, hematoame etc.);
- Boală coronariană, infarct, angină pectorală;
- Procese inflamatorii care apar în anexele ovariene (la femei – anexită);
- Osteocondroza coloanei vertebrale toracice și lombare;
- Efort fizic intens.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Aceștia sunt câțiva indicatori posibili că problema care provoacă durere în flancul stâng poate fi gravă:
Greață și vărsături. Simptome similare pot însoți toate bolile de mai sus. Nu amânați să sunați la medic dacă hemoragiile sunt sânge sau dacă vărsăturile nu se opresc.
Diaree. Mișcările intestinale crescute pot însoți infecțiile intestinale, pancreatita, gastrita și alte boli. Dacă scaunul este negru sau conține sânge, trebuie să contactați imediat un specialist.
Creșterea temperaturii. Acest simptom este caracteristic multor infecții intestinale, pancreatită acută, boli de stomac, pielonefrită și multe alte boli. Amintiți-vă, dacă temperatura nu scade pentru o lungă perioadă de timp, chiar și după ce ați luat antipiretice, trebuie să contactați un serviciu de ambulanță.
La ce medic ar trebui să vă adresați pentru durere în partea stângă?
Dacă aveți dureri în partea stângă, trebuie să contactați un medic competent. Primul pas este să faceți o programare la un gastroenterolog, deoarece durerea abdominală este specialitatea acestui specialist. După examinare, medicul vă poate redirecționa către un alt specialist – un cardiolog, neurolog, chirurg sau nefrolog, dacă se dovedește că nu aveți o boală gastrointestinală.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.