Bubele de pe cap sau de scalp pot fi răni extrem de jenante. Acestea pot fi un semn al unor boli precum psoriazisul și dermatita, care implică de obicei simptome precum pierderea parului, mătreața și mâncărimea. Rănile afectează direct sănătatea și aspectul firelor de păr și pot fi orice tip de infecție, începînd cu o infecții locală minoră și terminând cu o problemă gravă de sănătate care poate afecta întregul corp.
În Jurnalul24 vă arătăm din ce cauză apar bubele pe cap, astfel încât să puteți urma procedurile necesare pentru a evita consecințele mult mai grave ale afecțiunilor specifice care apar în această regiune!
Cauze ale bubelor și rănilor de pe cap
Apariția bubelor sau a rănilor pe scalp pot fi simptomele pentru tricoza, un termen generic pentru orice boală care afectează exclusiv această zonă a corpului. Tricoza pot fi cauzată de factori interni sau externi, cum ar fi consumul excesiv de alimente prelucrate, dieta necorespunzătoare și de stres.
Una dintre principalele cauze ale bubițelor pe cap este foliculita și se manifesta prin roșeață, leziuni cu conținut alb (pustule) dispuse la nivelul firului de par. Cu cât sunt mai profunde, cu atât sunt mai palpabile, mai nodulare, fluctuente și dureroase.
Leziunile de foliculită pot fi determinate și de anumite substanțe cu care pielea vine în contact, afecțiuni specifice sau medicamente.
O altă cauză a bubelor pe cap este dermatita seboreică și dermatita de contact.
Dermatita seboreică este o afecțiune comună a pielii care în principal afectează scalpul, făcând pielea roșie, cu mâncărimi și scorie (crustă), mătreață persistenta și adesea este rezistentă la tratamente convenționale bazate pe chimicale, constituind o semnificativă cauză de disconfort și chiar o problemă estetică.
Dermatita de contact provoacă de asemenea, răni și bube pe cap. Aceasta este o erupție roșie însoțită de mâncărime cauzată de o substanță care intră în contact cu pielea și ar putea fi obținută pe scalp de la șampoane sau de la alte produse pentru păr.
În situația în care nu intrați în contact cu ceea ce a declanșat erupția cutanată, aceasta ar trebui să dispară în 2 până la 4 săptămâni.
Chisturile sebacee sau epidermice pot fi de asemenea, cauza apariției bubelor pe cap. Aceste formațiuni netede și ferme se pot dezvolta în foliculii de păr. Chisturile apar prin incluziunea unor celule epidermice în fiecare fir păr al scalpului. Chisturile sebacee cresc încet și, de obicei, nu sunt dureroase, dar uneori se pot umfla, pot fi dureroase și pot secreta un lichid gros cu un miros urât.
Rănile pe cap pot fi cauzate de pecingine – o boală a pielii cauzată de un virus sau ciupercă. Ea se transmite de la om sau animale prin contact. Infecția se răspândeşte prin contact direct cu leziuni. Leziunea conţine Sporii fungice. După expunerea infecția are 2-4 săptămâni să apară. Cel mai frecvent simptom este mâncărime petele inel ca cu roşeaţă, scalare, și sunt uneori blistere poate fi văzut în jurul leziune.
Pecinginea ar trebui tratată cât mai curând posibil, deoarece poate duce la pierderea permanentă a părului.
Psoriazisul scalpului provocă pete roșii pe cap, acoperite uneori de cruste. Psoriazisul scalpului se manifestă prin formarea de ulcere roșii și scuamoase în regiune, care tind să sângereze frecvent. Este o boală a sistemului imunitar atunci când răspunde fals și face ca celulele pielii să se multiplice prea mult, ducând la apariția leziunilor pe cap.
Rănile sau bubele în cap care se vindecă greu pot fi un semn de cancer de piele și este nevoie de tratament specific. Boala apare în special din cauza că zona este foarte expusă la razele soarelui, mai ales în cazul celor care au chelie.
O altă cauză a rănilor pe cap este reacția alergică la produse de uz cutanat precum șampoane sau alte produse cosmetice. Din cauza substanțelor care intră în compoziția acestora pielea capului poate deveni iritată și sensibilă, favorizând apariția rănilor și a bubelor.
Bubele pe cap sunt provocate uneori de dermatomicoza (ringworm pe scalp). Dermatomicozele sunt afecţiuni produse de dermatofiţi (viermii inelati, fungi cu o patogenitate sporită atât la om, cât şi la animale), care atacă pielea (epidermomicoze), părul (pilomicoze) şi unghiile (onicomicoze) și se manifestă prin leziuni la nivelul pielii și porțiuni lipsite de blanita și punctulețe roșii.
Alte cauze ale rănilor și bubelor în cap
Nu apar la fel de frecvent, însă există o serie de alte boli care pot provoca leziuni la nivelul capului și scalpului, boli cum ar fi varicelă, acnee, și un grup de boli autoimune rare numite pemfigus, caracterizate prin leziuni intraepiteliale la nivelul tegumentului și mucoaselor.