Periatul, pieptănarea și coafarea părului pot fi incomod atunci când aveți bube la nivelul scalpului, deoarece umflăturile de pe scalp pot fi sensibile la atingere. Unele persoane se simt jenate atunci când leziunile sunt vizibile pe scalp dacă părul este rar sau dacă sunt vizibile umflături de-a lungul liniei părului sau se extind până la ceafă. Uneori, aceasta durează câteva zile, alteori însă persistă pe perioade îndelungate. Prin urmare, trebuie să cunoașteți cauza de bază a bubelor pe cap pentru a identifica remediul potrivit și pentru a opri jena.
Cuprins
Din ce cauză apar bube pe cap?
Apariția bubelor sau a rănilor pe scalp pot fi simptomele pentru tricoza, un termen generic pentru orice boală care afectează exclusiv această zonă a corpului. Tricoza poate apărea dintr-o varietate de motive, iar uneori vine însoțite de durere și alteori de bube pe scalp. Unele dintre motive sale sunt prezentate mai jos.
Foliculita
O prima cauză a bubițelor pe cap este foliculita, care se manifestă prin roșeață, leziuni cu conținut alb (pustule) dispuse la nivelul firului de par. Cu cât sunt mai profunde, cu atât sunt mai palpabile, mai nodulare, proeminente și dureroase.
Leziunile foliculitei pot fi determinate și de anumite substanțe cu care pielea vine în contact, afecțiuni specifice sau medicamente.
Inflamația foliculilor de păr, sau foliculita se formează sub formă de puncte roșii sau albe vizibile în jurul foliculului de păr. Această leziune este mai frecventă la nivelul capului, în special în partea din spate a capului. Foliculita poate fi cauzată de o infecție bacteriană, fungică, virală sau inflamație a pielii în timpul creșterii părului. Persoanele cu diabet zaharat sunt foarte predispuse la inflamarea foliculilor de păr.
Bacteriile pot infecta foliculii de păr și pot duce la foliculită.
Dermatita seboreică
Dermatita seboreică este o altă cauză a bubelor pe scalp. Aceasta este o afecțiune inflamatorie a pielii care provoacă scuame de mici sau mari dimensiuni, albe și gălbui pe scalp, numite și mătreață. Problema poate apărea pe scalp, față și în interiorul urechii.
Cauza exactă a acestei afecțiuni nu este cunoscută. Cu toate acestea, se crede că cauza dermatitei seboreice este o combinație de stres, predispoziție genetică, condiții meteorologice și alți factori, ceea ce duce la proliferarea intensivă a ciupercii, care în mod normal nu se manifestă la oamenii sănătoși. În cele mai multe cazuri, se observă doar mătreață, dar cu seboree severă, acumularea de piele moartă pe fondul inflamației sale creează uneori denivelări aspre. În astfel de situații, poate fi necesar un diagnostic și un tratament medical.
Chisturi sebacee
Chisturile sebacee pot fi de asemenea, cauza apariției bubelor pe cap. Aceste formațiuni netede și ferme se pot dezvolta în foliculii de păr. Chisturile apar prin incluziunea unor celule epidermice în fiecare fir păr al scalpului. Chisturile sebacee cresc încet și, de obicei, nu sunt dureroase, dar uneori se pot umfla, pot fi dureroase și pot secreta un lichid gros cu un miros urât.
Un chist sebaceu este un grup major de chisturi care sunt împărțite în două tipuri.
Chistul epidermic
Chisturile epidermice sunt formate din creatina si grăsime și afectează stratul exterior subțire al pielii numit epidermă. Aceste chisturi pot fi rezultatul unei leziuni ușoare ale pielii sau al acneei și au anumite simptome.
- Nu sunt canceroase.
- Chisturile nu sunt dureroase decât dacă se infectează.
- Acestea sunt chisturi rotunde care cresc încet până la 5 centimetri.
- De obicei, nu au nevoie de tratament și dispar singure.
- Dacă este necesar un tratament, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice, injecții cu steroizi sau drenarea chistului.
Chistul pilar
Chisturile pilare sunt alcătuite din creatină și sunt prezente în foliculul de păr exterior sau în foliculul de păr. Aceste chisturi se formează în jurul părții din față și din spate a liniei părului. Au un diametru de la jumătate la 5 centimetri și de obicei:
- Sunt ereditare.
- Nu sunt canceroase.
- Sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.
- În cele mai multe cazuri, acestea dispar fără tratament.
- Se prescriu antibiotice sau, dacă este necesar, se drenează chistul.
Pilomatricom
Pilomatricomul (sau pilomatrixomul) este numele pentru o tumoare a foliculului de păr care este anormală, dar de obicei inofensivă. Această masă este cauzată de o supraproducție a celulelor matricei de păr.
Pilomatrixomul apare ca leziuni în formă de cupolă, care sunt monocromatice sau violet și pot crește până la câțiva centimetri. Această masă este unul dintre cele mai comune tipuri de umflături pe spatele capului și a gâtului și apare atât la copii, cât și la adulți.
Pentru a trata o tumoare a foliculului de păr, se prelevează o probă și apoi masa este îndepărtată complet prin intervenție chirurgicală în ambulatoriu.
Pecingine
Rănile pe cap pot fi cauzate de pecingine – o boală a pielii cauzată de un virus sau ciupercă. Această afecțiune se transmite de la om sau animale prin contactul direct al sporilor fungici cu leziunile cutanate. După expunerea infecția are 2-4 săptămâni să apară. Cel mai frecvent simptom este mâncărimea, roșeața, forma de petice cu forma rotunda caracteristică a „inelului”, și sunt uneori blisterele din jurul leziunii.
Pecinginea ar trebui tratată cât mai curând posibil, deoarece poate duce la pierderea permanentă a părului.
Psoriazis
Psoriazisul scalpului provocă pete roșii pe cap, acoperite uneori de cruste. Psoriazisul scalpului se manifestă prin formarea de ulcere roșii și scuamoase în regiune, care tind să sângereze frecvent. Este o boală a sistemului imunitar atunci când răspunde fals și face ca celulele pielii să se multiplice prea mult, ducând la apariția leziunilor pe cap.
Creștere anormală a celulelor
Uneori, o umflătură pe scalp poate fi cauzată de creșterea anormală a unei varietăți de celule diferite care alcătuiesc corpul. Aceste celule pot include următoarele.
- Celulele adipoase: Aceste celule pot deveni bulgări numite lipoame.
- Celulele bazale: Aceste celule stem ale pielii se pot transforma în carcinom bazocelular.
- Celulele care conțin pigment: Melanocitele pot forma melanom.
- Colecții de cheratină: Nodulele de pe scalp pot fi cauzate și de o acumulare de keratina, principala proteină din piele, și pot duce la chisturi.
Lipom
Un lipom este o masă moale de grăsime sub piele care se mișcă pe loc. Această masă crește încet până la 2 centimetri. Un lipom este o masă inofensivă care poate fi găsită în diferite părți ale corpului. Desigur, apare mai puțin pe partea din spate a capului și a gâtului.
Medicii nu cunosc cauza exactă a lipomului, dar în multe cazuri apare la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Este puțin mai frecventă la bărbați decât la femei.
Lipoamele nu necesită tratament special și vor dispărea de la sine, dar dacă cresc sau se întăresc, trebuie analizate de un medic.
Situații traumatice
Rănile de pe scalp pot fi cauzate de o leziune a scalpului. Lovirea capului poate provoca umflarea sau formarea unui „nod”. Acest nod se datorează colectării de sânge sau lichid sub pielea scalpului și poate provoca vânătăi și sensibilitate.
Melanom
Melanomul este cel mai grav tip de cancer de piele. Adesea, primul semn al melanomului este o schimbare a dimensiunii, formei, culorii sau senzației unei alunițe. Cele mai multe au o zonă neagră sau negru-albastru. Melanomul poate apărea și ca o nouă aluniță. Poate fi negru, anormal sau cu „aspect urât”.
Carcinom bazocelular
Carcinomul bazocelular (BCC) este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Se poate dezvolta aproape oriunde pe corp. Apare ca pete sau umflături anormale pe piele. Aceste umflături sunt de obicei roz, roșii sau de culoarea pielii și uneori au o suprafață strălucitoare. Principalul factor de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni este expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV). Expunerea la soare și paturile de bronzat sunt surse de radiații UV. Persoanele cu antecedente de arsuri solare, cancer de piele anterior și un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare pentru această afecțiune.
Alte cauze ale rănilor și bubelor în cap
Alte cauze ale umflăturilor scalpului includ:
- Igiena deficitară;
- Piele uscată;
- Stres;
- Creșterea producției de sebum;
- Limfadenopatie;
- Negi;
- Lunar atipic;
- Abces cutanat;
- Keratoza seboreică;
- Etc.
Când și cum să tratați rănile de pe scalp?
Tratamentul pentru rănile pe cap începe adesea cu un diagnostic simplu pentru a determina dacă există infecție sau inflamație. Un diagnostic medical al rănilor va ajuta, de asemenea, la determinarea dacă se răspândesc sau nu. Cel mai important lucru este că nu vă zgâriați și nu încercați să stoarceți aceste umflături deoarece puteți deteriora foliculii și chiar pierdeți părul în zona afectată.
Tratamente la domiciliu
Încercați următoarele tratamente acasă pentru a trata simptomele.
Unguente și alifii: Unguentele și alifiile din ulei de arbore de ceai, gel de aloe vera, apă de hamamelis, oțet de mere etc., pot ajuta la ameliorarea mâncărimii și la reducerea accelerarea vindecării bubițelor.
Medicamente pentru durere: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul (Advil, Motrin) sau aspirina, pot ajuta la reducerea durerii, umflăturilor și înroșirii. Acetaminofenul (Tylenol) poate ajuta, de asemenea, cu durerea și febra, dar nu tratează umflarea sau roșeața.
Aportul de lichide: Dacă rănile de pe scalp se datorează unei infecții, creșteți aportul de lichide pentru a ajuta la combaterea infecției, mai ales dacă aveți și febră.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.