Spre sfârșitul toamnei, nopțile devin din ce în ce mai răcoroase pentru ca roșiile să se coacă pe plantă, așa că cei mai mulți dintre gospodari, le recoltează și le pun la murat în saramură sau, pur și simplu, le depozitează în cămară în scopul de a le consuma ulterior. Ca și roșiile coapte, roșiile verzi sunt foarte hrănitoare și conțin cantități decente de carbohidrați, fibre și alți compuși. Dar este bine să mănânci roșii verzi, de fapt? Haideți să aflăm împreună răspunsul la această întrebare!
Cuprins
Este bine să mâncați roșii verzi?
Depinde. Roșiile din soiurile roșii, care au culoarea verde pentru că nu sunt încă coapte, pot fi consumate, dar nu crude și cu moderație.
Roșiile verzi aparțin familiei Solanaceae și conțin multe solanine și tomatine, adică alcaloizi toxici produși de planta însăși pentru a se proteja de insecte, animale erbivore, precum și de ciuperci și bacterii. Cele două substanțe funcționează ca niște pesticide naturale adevărate. La urma urmei, planta vrea să-și protejeze fructele verzi imature de prădători, astfel încât să se poată maturiza în siguranță și să producă semințe viabile. Prin urmare, are sens ca fructele verzi să fie toxice, asigurându-se că prădătorii nu le pot mânca. Din acest motiv, ingerarea unor cantități mari de roșii verzi ar putea genera pe termen lung o serie de probleme la nivelul intestinului sau diverse funcții digestive.
Pe de altă parte însă, soiurile care sunt verzi chiar și atunci când sunt coapte pot fi consumate fără rezerve sau restricții.
Sunt roșiile verzi toxice?
Da, roșiile verzi sunt ușor toxice, dar nu suficient pentru a provoca mult rău oamenilor. Se crede în mod obișnuit că roșiile verzi gătite, murate sau înmuiate în oțet nu sunt dăunătoare. Potrivit dieteticienilor, acesta este într-adevăr cazul, dar nu înseamnă că le puteți consuma fără restricții. Dacă sunt consumate în exces, pot fi dăunătoare și merită să vă amintiți întotdeauna acest lucru.
Roșiile verzi conțin aproximativ 9 g până la 32 mg de solanină la 100 g de legume. O estimare sugerează că un bărbat de talie medie ar trebui să mănânce aproximativ 625 g de roșii verzi pentru ca acest lucru să inducă comă, convulsii, insuficiență circulatorie sau chiar deces. Dar disconfortul abdominal care se manifestă prin greaţă, colici, vărsături, diaree, se va instala la un consum mult mai mic decât atât. Ca în aproape orice, moderația este de dorit!
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale roșiilor verzi?
Consumul de roșii verzi oferă beneficii surprinzătoare persoanelor care decid să le includă în dieta lor. Nutrienții din roșiile verzi ajută la stabilizarea echilibrului acido-bazic, neutralizarea radicalilor liberi, creșterea imunității, accelerarea vindecării, promovarea sănătății pielii și la prevenția problemelor cardiace.
Putem concluziona că roșiile verzi, pe de o parte, sunt dăunătoare organismului, iar pe de altă parte, aduc mari beneficii. Dar nu trebuie să le mâncați proaspete din cauza acidității ridicate și a gustului lor destul de neatractiv.
Cine nu ar trebui să mănânce roșii verzi?
În general, roșiile verzi nu trebuie consumate de către copii sub 10 ani. Acest lucru se datorează compoziție lor greu de digerat și de riscul crescut de probleme cu stomacul. Deși în trecut acest tip de salate se serveau fără restricții de vârstă și nu creau probleme, este mai bine să dați importanță acestui lucru.
Mai mult, roșiile verzi nu trebuie consumate în primul rând de femeile însărcinate și de cele care alăptează. De asemenea, există anumite boli pentru care este interzis consumul de roșii verzi. Acestea sunt probleme cu articulațiile, boli ale rinichilor, vezicii biliare, reacții alergice. Toți ceilalți pot și ar trebui să mănânce roșii, dar după cum am mai spus, în cantități rezonabile.