Ai întâlnit un bărbat care la prima vedere părea ok: afectuos și grijuliu, muncitor,… dar marea lui problemă rămâne sensibilitatea sa față de familie. În special are un atașament morbid față de mama lui, pe o vizitează în fiecare zi, se gândește constant la ea, după ce iese undeva face o fotografie pentru a i-o trimite, de îndată ce i se întâmplă ceva, chiar și banal, trebuie să-i spună… Este de înțeles că o iubește și o respectă, însă te face să te simți ca o a treia roată.
Cuprins
Este normal ca soțul tău să comunice foarte des cu mama lui?
În primul rând, această comunicare obsesivă cu mama lui nu este normală, adică este una excepțională. În general, pe măsură ce cresc, ființele umane (și omul este, în cele mai multe dintre cazuri) se detașează treptat de părinți pentru a-și trăi viața de adult și, prin urmare, împărtășesc doar amintiri din trecut. Așa trăiesc majoritatea oamenilor, cel puțin cei care au norocul să se plictisească de părinți. Dar în fiecare regulă există excepții. Acest lucru este valabil pentru bărbații care își neglijează soția, copiii și weekendurile pentru a fi aproape de mama lor.
Din punct de vedere psihologic, un bărbat care este prea "mămos" este incapabil să-și dezvolte și să-și construiască propria identitate, pornind de la recunoașterea faptului că părinții, în special mama, lucrează la binele copilului. De asemenea, el este incapabil să funcționeze ca o persoană autonomă, cu propriile gânduri și idei.
Cine se face vinovat de acest lucru?
În acest caz, principalul vinovat este mama. Sunt în mare parte femei care au decis să se dedice familiei într-un mod cât se poate profund, poate pentru că și ele au fost învățate să facă asta sau au luat exemplu de la părinți lor. Acest lucru le-a determinat să investească complet în băiatul lor (unicul sau preferatul). De obicei, dragostea pentru copil este motivul lor de a trăi, prioritatea lor de vârf, mai ales atunci când relația conjugală se dovedește a fi nefericită și nesatisfăcătoare.
Astfel mama va proiecta asupra copilului toate visurile ei neîmplinite, iar ceea ce îi lipsește în relația cu soțul său, de fapt, reprezintă un nou început pentru ea, pentru că datorită copilului este „privită cu alți ochi” de către partener și de către societate. În acest fel, îi va oferi copilului totul pe tavă pentru a primi în schimb dragostea și recunoașterea lui. Iar această nevoie crează o legătură extrem de puternică între cei doi, numită atașament, care face ca copilul să nu devină liber și independent din punct de vedere emoțional.
Ce poți face pentru ca soțul tău să nu mai comunice atât de des cu mama lui?
Nimic. Nu-ți poți schimba soțul sau pe mama acestuia, doar ei pot face acest lucru pentru ei înșiși, dar pentru a face asta, ar trebui să vrea și să o facă. Mama lui este foarte atașată de el (și probabil are timp – nu are nimic mai bun de făcut). Iar copilul (adică soțul tău), la rândul său, se bucură de toată atenția și aprecierea mamei în timp util atunci când comunică. Și pare să fie mai important pentru el în acest moment decât să-și petreacă timpul cu partenera.
Trebuia să observi atitudinea lui înainte de a începe relația, de exemplu, dacă își suna excesiv mama, dacă se consulta frecvent cu ea, dacă făcea comparații constante între tine și ea, dacă voia să petreacă toate duminicile și sărbătorile alături de ea, dacă o lauda constant, dacă nu recunoștea defectele sale sau dacă evita să o supere, toate erau semne că nu era pregătit de a-și asuma responsabilitatea pentru o relație.
Dar cu siguranță poți încerca să discuți cu el, dar nu încerca să întrerupi brusc relația dintre cei doi: te vei trezi că legătura lor va deveni mult mai puternică. Așa că va trebui să faci acest lucru în mod treptat. Fi o bună ascultătoare și sprijină-l, dar poți încerca să-l faci să înțeleagă folosindu-ți tactul și blândețea din dotare, că exiști în viața lui și că legătura strânsă cu mama lui este atât de toxică, încât îi poate distruge relația cu tine. Următorul pas, va fi să îi oferi stabilitate. Fiind o sursă de stabilitate emoțională și fizică pentru el, el se va îndrăgosti cu siguranță de tine. Legătura pe care o veți creea voi doi va deveni atât de profundă, încât va începe să devină mult mai distant de mama sa. Dacă în final nu se detașează de mama lui, poate ar fi cazul să îl accepți așa cum este sau să te desparți de el.
Cine este de vină în certurile dintre noră si soacră?
În general, marile conflicte dintre soacră și noră sunt foarte mari și sunt întotdeauna din vina amândurora pentru că amândouă sunt de obicei persoane cu caracter puternic, inteligente, oarecum autoritare care împart un fiu slab. Dintr-o mamă dominatoare a rezultat un fiu slab, care probabil își va căuta o soție dominatoare care va genera conflicte. În general, vina este la mijloc, dar trebuie să analizezi întotdeauna fiecare caz în parte.