Auzim adesea că antrenamentul la sală, practicat la o vârstă fragedă, are efecte dăunătoare asupra sănătății. Este perceput ca fiind periculos, deoarece ar opri creșterea, ar reduce flexibilitatea, ar reduce capacitățile cardio-respiratorii și ar deteriora tendoanele și articulațiile la adolescenți. De aici putem trage următoarea întrebare: exercițiile fizice are toate aceste efecte negative și chiar opresc cu adevărat creșterea la copii și adolescenți? Răspunsul este unul destul de tranșant. Continuați să citiți, pentru a-l afla!
Cuprins
Creșterea unui adolescent
Pubertatea sau adolescența este tranziția dintre copilărie și maturitate. De obicei apare între 13-19 ani, deși poate începe mai devreme și termina mai târziu, și implică un lanț complex de evenimente care afectează creșterea corpului, și nu numai. În acest sens, activitatea fizică și alimentația au o mare importanță. Sub influența lor, metabolismul crește aportul de sânge către toate organele și îmbunătățește țesuturile, ceea ce este deosebit de important, se formează în organism o substanță biologic activă – hormonul somatotrop (STH), care afectează creșterea lungimii oaselor și, prin urmare, creșterea omului. Locul imediat al efectului hormonului de creștere asupra osului îl reprezintă formațiunile sale terminale – glandele pineale, din care crește osul. Iritarea mecanică a glandelor pineale în timpul exercițiului (întinderea și compresia) îmbunătățește acțiunea hormonului, adică ajută la creșterea în înălțime. De asemenea, creșterea poate fi influențată și de potențialul genetic al fiecărui om, mai exact cât o spun genele, dar se poate întâmpla ca anumite persoane să fie mai scunde decât părinții sau bunicii lor.
Exercițiile fizice opresc creșterea la copii și adolescenți?
Dacă lucrez la brațe, piept, spate, umeri, abdomen și cardio, voi rămâne pitic? Răspunsul este: NU…! Creșterea dvs. va depinde, după cum v-am mai spus, direct de nutriție, hormoni (hormoni de creștere, testosteron, hormoni tiroidieni) și de informațiile genetice.
În anii 70 a început să devină popular mitul care asigura faptul că copiii și adolescenții care fac mișcare, în special cu greutăți, nu cresc.
Acest mit se baza pe obiceiul copiilor chinezi care desfășurau activități de încărcare în fabrici și aveau o statură foarte mică.
Adevărul este că acești copii au fost supuși unor ore lungi de muncă și a unor sarcini grele, ceea ce este foarte diferit de exerciții fizice, iar problema lor de creștere s-a datorat unei diete slabe.
În prezent, s-a demonstrat deja că exercițiul fizic este foarte benefic pentru dezvoltarea oaselor și a mușchilor corpului. Desigur, atâta timp cât este un tip de exercițiu potrivit pentru greutatea fiecărui copil și adolescent, astfel încât să nu provoace vătămări în capacitățile cardio-respiratorii, tendoane și articulații.
Exercițiile cu moderație îi ajuta pe tineri să-și dezvolte oasele si mușchii pentru a atinge mai ușor înălțimea maximă.
Care este vârsta potrivită pentru a începe exercițiile fizice?
Deși nu există o limită absolută pentru a defini cu exactitate vârstă la care ar trebui să se înceapă antrenamentul de forță, în mod normal, majoritatea adolescenților sunt suficient de maturi fizic pentru a efectua antrenamentele de forță la vârsta de 13 sau 14 ani.
Vârsta de dezvoltare este deosebit de potrivită pentru dezvoltarea forței prin antrenament. Cu toate acestea, este important să evaluați cu atenție vârsta biologică (dezvoltarea psiho-fizică), mai degrabă decât vârsta cronologică. Este important să luați în considerare începerea antrenamentului de forță după vârsta pubertății, când corpul este definit (tendoane, ligamente etc.), fiind capabil să suporte sarcini și suprasolicitări; în plus, trebuie să acordați o atenție deosebită poziției în timpul executării exercițiilor fizice.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.