Home Sănătate Glandă salivară – definiție și rol în organism
Sănătate

Glandă salivară – definiție și rol în organism

Glandele salivare aparțin sistemului digestiv și sunt de trei tipuri: glandă sublinguală, glandă parotidă, glandă submandibulară.

Glandele salivare sunt glande exocrine, care excretă saliva. Saliva este compusă din apă (99%), compuși anorganici (ioni), compuși organici (glucoză, uree, hormoni) și enzime digestive (amilază, lipază, lizozimă…). Reflexul de salivație este înnăscut, dar poate fi dobândit, după cum s-a putut vedea la celebrul câine din Pavlov, în muzeul Pavlov, 2005).

Rolul glandelor salivare

Glandele salivare joacă un rol important în digestie, deoarece produc salivă. Saliva ajută la umezirea alimentelor, astfel încât să poată fi înghițită mai ușor. De asemenea, conține o enzimă numită amilaza care ajută stomacul să descompună mai ușor amidonul din alimente.

Saliva joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea orală. Saliva previne infecțiile gurii și gâtului, ajută la menținerea dinților sănătoși și previne respirația urât mirositoare. De asemenea, umezește cavitatea bucala, care ajuta la înghițire și vorbire.

Structura glandelor salivare

Mucoasa bucală

Mucoasa cavității bucale, limba și cerul gurii sunt compuse din glande individuale mici, care umezesc suprafețele și le lubrifiază prin secretarea salivei.

Acestea sunt glandele salivare microscopice, pe lângă cele trei perechi de glande salivare principale: trei pe fiecare parte a gurii, formate din diferite tipuri de celule:

  1. Glandele sublinguale – sunt situate sub limbă și secretă salivă prin mai multe canale. Celulele secretoare sunt mixte (seroase și mai ales mucoase).
  2. Glandele parotide – sunt situate în partea din spate a gurii sub urechi, care secretă cel mai mare volum de salivă. Saliva se varsă la nivelul gurii prin canalul Sténon. Ele sunt constituite aproape exclusiv din celule seroase;
  3. Glandele submandibulare – sunt situate în unghiul mandibulei, varsă salivă prin canalul Wharton sub partea din spate a limbii. Celulele secretoare sunt mixte (mucoase, dar mai ales seroase);

 

Comentarii pe Facebook
4/5 - (2 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!