Hematocritul reprezintă masa de hematii (globule roșii) dintr-un anumit volum de sânge. Hematocritul se poate defini ca fiind volumul stratului de globule roșii (în procente) față de volumul total al sângelui din tubul de sticlă.
Valori normale ale hematocritului la bărbați este de 40-48%, la femei este 36-42%, iar la copii între 2-15 ani este de 36-39%. Creșterea hematocritului se întâlnește rar, când se pierde multă apa din corp prin transpirație, prin febra, prin vărsături (deshidratare) precum și în boala care se caracterizează prin creșterea exagerata a numărului de globule roșii (poliglobulie).
Datorită creșterii nivelului de hematocrit în sânge poate apărea tromboza, ca urmare a acumulării excesive de celule roșii în sânge, astfel crește riscul apariției infarctului miocardic sau a accident vascular cerebral. Ideal ar fi să aveți un nivel normal de hematocrit, dacă este prea mare, trebui să luați măsurile ce se impun.
Ce trebuie sa faci când ai hematocritul mărit?
Renunțați la fumat
Dacă sunteți fumător, trebuie să renunțați la fumat. Tutunul interacționează cu oxigenul transportat la celule roșii din sânge, astfel încât modifică circulația sângelui. Un fumător are în același timp un nivel scăzut de oxigen ce face ca măduva osoasa să producă mai multe celule roșii în sânge, astfel crește hematocritul sângelui.
Donați sânge
Donarea de sânge este una dintre măsurile care scade hematocritul, prin donare se curăță și se reînoiește sângele, în același timp elimină excesul de fier din corp, este foarte recomandat în cazul în care doriți să reduceți nivelul hematocritului.
Controlați intensitatea efortului din timpul activităților sportive
Faceți activități fizice moderat și gradual fără să ajungeți la epuizare, deoarece în acel moment ajunge cel mai mult oxigen în sânge.
Mențineți o hidratare corectă
Deshidratarea determină creșterea nivel de hematocrit, pentru a subția sângele este foarte important să hidratați bine corpul. Creșteți aportul de lichide zilnice pentru a preveni creșterea hematocritului. Recomandat este să consumați minimum opt pahare de apă pe zi.
Luați aspirină de două ori pe lună
Aspirina ajută și previne formarea de cheaguri. Nivelul ridicat al hematocritului face ca sângele să devină mai gros, astfel încât aspirina ajută la prevenirea acestei probleme.
Evitați alimentele bogate în fier
Trebuiesc evitate alimentele cu un conținut crescut de fier, deoarece acest mineral ajută corpul să producă hemoglobină. Alimentele cu un conținut ridicat de fier trebuiesc evitate, ca de ex. spanac, broccoli, pește, carne de vită, curcan, pui, scoici și midii.
Ce alimente scad hematocritul?
Consumați zilnic grapefruit, deoarece, potrivit unor studii recente, consumul de grepfrut scade nivelul hematocritului datorate naringina, un flavonoid ce elimină în mod natural celule roșii din sânge în exces.
Creșteți consumul de alimente care conțin antioxidanți, deoarece acestea facilitează transportul de oxigen în corp. Antioxidanți ajută la furnizarea de oxigen în sânge și îl face să circule normal. Alimente care conțin mai mulți antioxidanți:
-prune
-fasole
-fructe de pădure.