În 2014, un ziarist de la ziarul Gândul pe nume Daniel Befu, a publicat o mărturie în care a declarat întreaga procedură prin care a fost cooptat pentru a lucrat mână în mână cu SRI.
De aici rezultă că majoritatea jurnaliștilor se află sub monopolul serviciilor secrete din România, primind de la Serviciul Român de Informații articole la gata pe care să le plasează în ziare. Pentru munca lor acești ziariști sunt finanțați, uneori generos, întotdeauna în secret, de către SRI ca parte a campaniei lor de propagandă națională, prin presiunile şi manipulări, în scopurile intereselor anumitor persoane, grupuri de interese (politice, economice sau sociale). Aceasta este poate cea mai reușită utilizare a puterii soft (soft power) din istoria României de la sistemul de securitate încoace.
Din mărturia lui Daniel, reiese faptul că jurnaliști care lucrează pentru SRI publică articole în ziare ca mijloc de presiune asupra unor procurori în soluționarea dosarelor, dar și în alte scopuri care să manipuleze anumite subiecte cheie ale acestui serviciu secret. Totul se pare, face parte din ideologia SRI, SIE, ”Doi și un sfert” și a celorlalți.
Declarația lui Daniel o puteți accesa la următorul link: http://epochtimes-romania.com/news/marturia-unui-tanar-jurnalist-am-ochi-albastri-cum-m-a-racolat-sri-povestea-mea-completa—224130
În 2013, Preşedintele Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu, a recunoscut existenţa ofiţerilor acoperiţi în presă, arătând că legea permite. Detalii la acest link: https://adevarul.ro/news/politica/Tutuianu-ofiteri-acoperiti-presa-identificat-om-valoros-1_588b0dbc5ab6550cb8d81015/index.html
Serviciile secrete din România consideră legitim să aibă ofițeri sau agenți de influență în presă și recrutează intens jurnaliști pe post de informatori sau ca modelatori ai opiniei publice.
Este evident că SRI a lucrat și continuă să lucreze îndeaproape cu proprietarii rețelelor de presă și cu jurnaliștii celor mai mari ziare din țară. Nume sonore precum Evenimentul Zilei, Gândul, Adevărul etc. sunt sunt doar câteva dintre acestea…
Anumite relații ale jurnaliștilor cu SRI sunt tacite, iar altele, pe de altă parte, sunt explicite. A existat și există o cooperare și o suprapunere. Fără îndoială, jurnaliștii oferă o gamă largă de servicii clandestine, de la o simplă colectare de informații și până la îndeplinirea anumitor sarcini cu acordul conducerii principalelor organe de presă din țară.
Aproape toate trusturile de presă românești cooperează cu SRI. Jurnaliștii sunt un fel de mercenari care vând foarte ieftin. După cum am văzut în declarația colaboratorului Daniel, un jurnalist român costă mai puțin decât o prostituată: „Câteva sute de lei pe lună sunt suficiente”, asta pentru a publica minciunile inventate de SRI , astfel încât să umple paginile ziarelor, dar și ziariștii fac același lucru pentru a colecta recompensa de la servicii.