Home Nou, Sănătate Îndepărtare fire de sutura – scoaterea firelor de la operație
NouSănătate

Îndepărtare fire de sutura – scoaterea firelor de la operație

Fiecare operație (intervenție chirurgicală) reprezintă un motiv de îngrijorare pentru cei mai mulți dintre pacienți. Chiar dacă este o operațiunea vitală, principala preocupare a medicului chirurg este ca aceasta să decurgă normal și să pregătească pacientul pentru recuperarea ulterioară.
scoatere-fire-de-la-operatie
Cel mai bun mod de refacere anatomică a continuităţii planurilor unei plăgi şi de menţinerea a lor în contact cu toate tipurile de țesuturi biologice (ţesuturile suturate sunt puse în contact riguros prin marginile lor, fără a fi eversate, inversate sau sub tensiune), pentru a opri sângerările, și alte scurgeri este procedura de sutura chirurgicală.

Firele de sutură sunt realizate din diverse materiale – există suturi neresorbabile sau resorbabile de origine sintetică sau biologică, precum și suturi din fire metalice resorbabile. Suturile resorbabile sunt realizate din fire cu materiale ce sunt resorbite de ţesuturi și nu necesită îndepărtarea după refacerea ţesuturilor. Firele de sutura sintetica sau din fire metalice resorbabile sunt adesea folosite pentru a scăpa de o noua vizită la centrul medical.

Care este rolul firelor de sutura?

Suturile chirurgicale au rolul de a lipi destul de strâns țesuturile și pielea, opresc sângerarea și mențin plaga închisă (care se poate infecta cu ușurință), și, de asemenea, scad perioada de vindecare a rănii, ca în final cicatricile să fie cât mai puțin vizibile.

Când se îndepărtează cusăturile?

Procedura de scoatere a cusăturilor trebuie executată în mod corect, și, de asemenea, trebuie realizată într-un un interval de timp, deoarece, altfel pot apărea complicaţii. Nu se recomandă îndepărtarea firelor acasă, deoarece există riscul apariției unei infecții, care poate pune viața în pericol.

 În cât timp de la operație se scot firele?

Scoaterea firelor după operație depinde de mai mulți factori și condiții:

 • Prezența complicațiilor și a rănilor locale după operație
 • Caracteristicile de regenerare ale organismului
 • Starea pacientului
 • Vârsta
 • Regiunea anatomică și caracteristicile sale
 • Natura intervenției chirurgicale
 • Caracteristicile bolii

La cât timp după intervenția chirurgicală se recomandă îndepărtarea cusăturilor?

Scoatere firelor de la operație se stabilește doar de către medic. De obicei, vă puteți prezenta la doctor pentru a vă îndepărta cusăturile după ce s-a încheiat procesul de cicatrizare, care depinde foarte mult de tipul intervenției chirurgicale (operația efectuată) și de pacient (este normal să fie slăbit, de exemplu, corpul unui pacient operat de cancer se recuperează mult mai greu, va avea nevoie de timp suplimentar pentru a se cicatriza țesutul).

De obicei, firele de sutura se scot, astfel:

 • După o amputație cusăturile se îndepărtează după 12 zile
 • După o operație mică la nivelul peretelui abdominal (operație de apendicită sau operație de hernie) firele se scot după 7 zile
 • După o operație la cap cusăturile se scot după 6 zile
 • După o operație care necesită o deschidere largă la nivelul peretelui abdominal (de exemplu – laparotomie sau laparotomie) – firele se scot după aprox. 9-12 zile
 • După o intervenție chirurgicală în zona peretelui toracic (toracotomie) cusăturile se scot numai după aprox. 10-14 zile
 • După o intervenție chirurgicală la persoanele vârstnice, cu dizabilități, boli infecțioase și la pacienții cu cancer (datorită capacități de regenerare scăzută a organismului) – procedura se efectuează după cel puțin 2 săptămâni de la data operației.

Cum se scot firele de la operație?

Procedura de scoatere a firelor de sutura nu necesita anestezie sau ace și este ușor de realizat, astfel încât chiar și o asistentă cu experiență o poate realiza. În cazuri speciale, scoaterea firelor se se face doar de către medicul chirurg.

Suturile sunt îndepărtate cu ajutorul unei mici foarfece chirurgicale și cu forcepsul. Se dezinfectează plaga, după care se prinde firul cu o pensă de unul din capete, se tracţionează uşor si se taie unul din braţele firului sub nod, la nivelul părţii curate a aţei din derm, pentru a nu infecta plaga prin trecerea porţiunii de fir ce a fost în exteriorul plăgii. Secţiunea se face cu ajutorul foarfecelui sau a bisturiului. Se trage de fir până acesta este scos, după care plaga se pansează.

Comentarii pe Facebook
4/5 - (5 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!