Home Nou, Sănătate Alergii cutanate – tipuri, cauze, simptome și tratament
NouSănătate

Alergii cutanate – tipuri, cauze, simptome și tratament

Alergiile cutanate apar atunci când organismul este expus la un anumit alergen, la o reacție alergică la alimente, dar și la stimuli externi, cum ar fi părul de animale, polenul și detergenții chimici. Alergiile pielii se poate manifesta în diverse moduri, și de multe ori sunt însoțite de o erupție roșiatică pe piele. Aceasta poate provoca probleme grave, de aceea se recomandă începerea imediată a tratamentului în urma apariției alergiilor cutanate.

eruptii-cutanate

Tipuri de alergii pe piele

Printre cele mai frecvente tipuri de erupții alergice menționăm: urticaria, eczema, dermatita atopică și neurodermatita.

Urticaria se caracterizează prin apariția de papule (blânde) eritematoase și pruriginoase la nivelul pielii care se albesc la apăsare, indicând prezenta vaselor de sânge superficiale dilatate și a edemului.

Eczema este o afecțiune cutanata alergică, acută sau cronică, caracterizată prin zone roșii supraînălțate de mici vezicule lichidiene deosebit de pruriginoase. Ea este cunoscută și sub numele de dermatită. Nu doar eczema în sine, cauzează stare accentuată de disconfort cât manifestările și puseele care pot fi declanșate de factorii de mediu. De asemenea, acestea provoacă mâncărimi severe, erupții cutanate și în cele din urmă apare o reacție cutanată sub forma unei iritații, pielea devine roșie, inflamată și se descuamează. Leziunile eczematoase se pot dezvolta destul de rapid. În cele mai multe cazuri, eczema afectează fața și mâinile, dar poate apărea și în alte zone ale pielii.

Dermatita atopică apare la persoanele care au o sensibilitate cutanată crescută la diverși agenți infecțioși la contactul cu aceștia. Pielea manifestă mâncărime foarte puternică și se inflamează, producându-se roşeață, umflare, fisurare, descuamare, cruste şi solzi. Cazurile severe sunt caracterizate prin formarea veziculelor tipice apoase. Dermatita atopică este considerată o afecțiune cu mulți factori, de aceea este şi greu tratabilă.

Atunci când apare neurodermatita, erupțiile cutanate sunt frecvente. Aceasta boala cronică de origine nervoasă se manifestă prin apariția unor porțiuni inflamate pe piele, asa-numitele eczeme umede, ce produc mâncărimi chinuitoare. Dacă bolnavul se scarpină, în rană pătrund bacterii, iar starea pielii se înrăutățește și mai mult. Când episodul de neurodermita ia sfârșit, locurile afectate se usucă, pielea rămânând îngroșată, cu tendința de descuamare.

Putem distinge următoarele grupe de alergii:

Alergie alimentară

Aceasta este o reacție la anumite alimente sau a ingredientelor acestora. Alergenii potențiali sunt:

-Proteine din pui;
-Pește;
-Lapte;
-Grâu;
-Citrice;
-Secară;
-Orz;
-Conservanți;
-Aditivi alimentari și altele.

De regulă, alergia alimentară apare pe fata si pe gat, și se manifestă sub formă de iritaţii și mâncărimi la nivelul pielii. Rareori cauzează rinită alergică, dureri abdominale, diaree și vărsături.

Alergie la medicamente

Alergia la medicamente apare de obicei la câteva minute sau ore după administrarea medicamentului, sistemul imunitar reacționează anormal la unul din medicamentele utilizate. Printre cele mai frecvente forme de alergie medicamentoasa se numără:

-Analgină;
-Antibiotice;
-Grupul de medicamente sulfonamida.

Semne de alergie la medicamente:

-Rinita alergică;
-Alergie în palme, pe dosul mâinilor și picioarelor sub formă de dermatită sau urticarie;
-Angioedem, astm sau șoc anafilactic (cele mai periculoase manifestări).

Pentru a evita astfel de reacții ale organismului, fiecare nou medicament administrat trebuie început cu doze mici, care vor fi crescute progresiv. În cazul în care apar reacții adverse administrarea trebuie stopată.

Alergie la vaccinuri

Alergiile pot apărea pe corpul unui copil datorită componentelor vaccinului. O anumită substanță pe care o conține un vaccin poate provoca o reacție alergică. Deoarece alergenul pătrunde direct în fluxul sanguin, reacția poate fi foarte severă.

Vaccinul poate produce următoarele tipuri de reacții alergice la nivelul pielii:

-Angioedemul;
-Erupții cutanate sau bășici pe tot corpul;
-Urticarie;
-Erupții cutanate pe întreg corpul;
-Boli vasculare inflamatorii (o săptămână sau două);
-Șoc anafilactic.

Mușcături de insecte

Alergiile pot fi o reacție la veninul secretat de insecte. În mod normal, înțepătura unei insecte poate provoca mâncărimi locale și umflături ușoare, care de regulă se vindecă rapid. Însă, în unele situații apar reacții “neobișnuite” pe corp, precum pete roșii, alergii, urticarie, edem angioneurotic și șoc anafilactic. Cea mai des întâlnită alergie poate fi declanșată de mușcătura unei furnici, a unei viespi sau a unei albine.

Alergii la animale

Alergiile la animale apar datorită următorilor factori alergeni:

-Mătreață;
-Lână;
-Urină;
-Salivă;
-Pene;
-Excremente.

O reacție alergică apare după contactul cu animalele și prezintă următoarele simptome:

-Nas înfundat;
-Curge nasul;
-Roșeață la ochi;
-Lacrimi;
-Dificultăți de respirație;
-Tuse seacă;
-Roșeață pe toată mâna și mâncărimi ale pielii.

În plus, alergiile mai apar datorită:

-Polenului;
-Soarelui;
-Prafului;
-Frigului;
-Alte obiecte.

Alergiile pot apărea pe gât din cauza unui pulover de lână sau a unei eșarfe. În cazul în care copilul dumneavoastră are o alergie pe gât, atunci, probabil, are dermatită atopică (diateză), care a apărut din cauza unor produse alimentare.

Există, de asemenea, alergii ce apar în timpul sarcinii (din cauza modificărilor hormonale) și dermatita de contact (ierburi și flori).

Cum se manifestă alergiile cutanate?

Alergiile pielii se manifestă de obicei prin apariția unor erupții cutanate la nivelul pielii, care pot fi prezente oriunde. Erupția alergică cutanată adesea apare brusc și, în multe cazuri se răspândește rapid. Simptomele erupțiilor sunt însoțite de roșeață și mâncărime, de o puternică senzație de arsură în zonele afectate. De-a lungul timpului, aceste erupții de pe suprafața pielii se umflă și apar bubițe cu lichid alb în interior.

Alergie pe corp tratament

În scopul de a trata alergiile care apar la nivelul corpului, industria farmaceutică a dezvoltat un număr mare de medicamente pentru uz intern și extern. Mulți oamenii tind să apeleze mai degrabă la terapiile tradiționale, cu toate astea ele nu sunt la fel de eficiente precum medicamentele.

Prescrise pe scară largă persoanelor cu alergii cutanate, gelurile sunt destul de eficiente, deoarece au în componența sa substanțe anti-alergice ce ajută foarte mult la scăderea alergiilor și a mâncărimilor. Cea mai populară cremă antialergică este Fenistil, care este capabilă să elimine simptomele alergice ale urticariei, eczemelor, arsurilor, dermatitei și efectele înțepăturilor de insecte.

De asemenea, corpul care prezintă alergii se tratează adesea cu injecții, și potrivit multor studii, preparate injectabile sunt cele mai eficiente în tratarea bolilor de piele. Cea mai eficientă metodă de tratament este așa-numita imunoterapie.

Tratament naturist alergii cutanete

Frunzele de dafin tratează alergiilor de pe corp. Frunza de dafin este folosită încă din cele mai vechi timpuri de oameni pe post de remediu eficient împotriva diabetului zaharat, psoriazisului, gutei, artritei și a reacțiilor alergice asupra organismului. În zilele noastre, de multe ori medici pediatri recomandă ca mamele să folosească frunze de dafin pentru a trata erupțiile cutanate la copii. Pe lângă faptul că este un remediu sigur, este și mijloc naturist de tratarea alergiilor de pe corp.

Comentarii pe Facebook
4.5/5 - (6 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!