Home Sănătate Klebsiella pneumoniae – cauze, simptome și tratament
Sănătate

Klebsiella pneumoniae – cauze, simptome și tratament


Klebsiella pneumoniae sau bacilul lui Friedlander este un germene Gram negativ care intra in compozitia florei normale a tractului digestiv, devenind patogen cind rezistenta organismului scade. Este într-adevăr parte a florei bacteriene umane, însă aceasta poate deveni periculos numai în cazul în care infectează tractul respirator, deoarece provoacă infecții grave, cum ar fi pneumonia. Odată ajunsă la nivelul plămânilor, bacteria Klebsiella pneumoniae se multiplica rapid si provoaca o serie de simptome grave.

Gen bacterian constituit din bacili Gram negativi din familia enterobacteriaceelor. Este o grupare de Enterobacteriaceae conditionat patogene, imobile, capsulate, care fermenteaza glucoza cu producere de mari cantitati de gaz (exceptie Klebsiella rhinoscleromatis).

Klebsiella pneumoniae, este responsabilă de pneumonii la subiecţii fragilizaţi (diabet, alcoolism, vârstă înaintată).

Generalități


Klebsiella pneumoniae (bacilul Friedlander) este o cauza binecunoscuta de pneumonie lobara dobandita in colectivitate, observata in mod tipic la barbatul alcoolic in varsta de peste 40 de ani, cu diabet zaharat si boala pulmonara cronica obstructiva. Boala nu poate fi deosebita clinic de pneumonia pneumococica decat prin faptul ca in boala produsa de K. pneumoniae exista o tendinta mai mare de elutie spre abces pulmonar si empiem. Ocazional, acest proces necrotic determina un aspect radiologie cu bombarea fisurilor si pierdere de lum pulmonar, aspecte ce pot fi observate in pneumonia bacteriana severa, indiferent de etiologie. Prin coloratia Gram a sputei, care poate usura diagnosticul, se poate observa predominanta bacililor gram-ne-gativi scurti, grosi, frecvent inconjurati de capsula ce apare ca un spatiu clar. In spital, K. pneumoniae si speciile inrudite din aceeasi familie sunt o cauza majora a infectiilor de tract urinar, de tract respirator inferior, tract biliar si a plagilor chirurgicale. Multe dintre aceste infectii se asociaza cu bacteriemie si soc septic cu risc letal. Infectiile cu K. pneumoniae se trateaza de obicei cu cefalosporina. In infectiile severe, unii specialisti asociaza un aminoglicozid pentru sinergism, de obicei pentru o durata scurta (de ex., 3-4 zile). Alegerea antibioticului, a dozelor si a duratei de tratament depinde de factorii discutati mai sus la sectiunea despre tratamentul infectiilor cu E. coli

Care sunt cauzele pneumoniae cu Klebsiella?


Infecția Klebsiella pneumoniae apare atunci când aceasta reușește să pătrundă din organism în plămâni. Ea intra in organism prin consumul de legume nespălate si prin apa potabila contaminată. De cele mai multe ori, infecția cu Klebsiella pneumoniae este foarte frecventă la pacienții cu boli cum ar fi diabetul zaharat, boli pulmonare cronice, alcoolism cronic etc. Aceasta este în primul rând infecție nosocomială, care apare la pacienții spitalizați cu un sistem imunitar slabit.

Simptomele pneumoniae cu Klebsiella


Odata ajunsă în plămâni Klebsiella pneumoniae, provoaca multe daune acestora. Aceasta duce la necroză, inflamație, hemoragie, a țesuturilor pulmonare. Acesta provoaca o mucoasă gelatinoasă foarte groasă, numită sputa in “jeleu de coacaze”. Tusea însoțită de spută poate conține de urme de sânge. Distrugerea rapidă a țesutului pulmonar este factorul distinctiv al infecției cu Klebsiella pneumoniae. Initial, Klebsiella pneumoniae cauzează brusc febră ridicată. De obicei febra este mai mare de 39,5 ° С. si este insotita de alte simptome, cum ar fi frisoane și amețeli.

Pe măsură ce infecția se răspândește, ceea ce duce la formarea abceselor pulmonare. Acest abcese sunt saci de țesuturi moarte care conțin milioane de bacterii Klebsiella pneumoniae. Formarea abceselor pulmonare conduc de asemenea, la moartea tesutului si la formarea de puroi in zona respectiva. Acest lucru le poate provoca unor pacienți colapsul pulmonar. Foarte curând infecția se extinde la nivelul tractului respirator superior. În cazul în care infecția se răspândește, provoacă congestie respiratorie severă. Acest lucru duce la apariția unei secreții nazale fetidă. Pe scurt, simptomele sunt:

– Tuse
– Sputa hemoptizie cu sânge
– Probleme de respirație
– Febră mare
– Slăbiciune
– Frisoane
– Furere toracică
– Greață
– Nas infundat
– Durere de cap
– Congestie toracică
– Respirație șuierătoare
– Respirație rapidă
– Cianoza (buzele si unghiile devin albastre)
– confuzie

Cum se tratează Klebsiella pneumoniae?


Tratamentul bolii este foarte dificil. Acest lucru se datorează faptului că organismul este foarte rezistent la foarte multe medicamente și depinde de tulpina din care face parte, cu toate acestea, este nevoie de un antibiotic specific.

Tratamentul pneumoniei cu Klebsiella pneumoniae, include efectuarea de antibiotice intensiv si imediat masuri terapeutice generale. Alegerea antibioticului se face de obicei empiric, inainte de obtinerea antibiogramei, avind in vedere gravitatea pneumoniei. La bolnavii cu stare generala mediocra, se poate folosi un singur antibiotic de preferat, un aminoglicozid (gentamicina 3-4mg/kg/zi) sau o cefalosporin (cephlitin 8gr/zi). In majoritatea cazurilor insa se prefera un tratament combinat, in care un aminoglicozid se asociaza cu o cefalosporina sau mai rar cu Tetraciclina(2-3gr/zi), Cloranfenicol (2gr./zi).

Mulți pacienți prezintă un răspuns bun la medicamente din a treia generație Amikin, tobramicină, acid clavulanic, aztreonam, gentamicină, etc.

Durata tratamentului este minim doua saptamini si este in functie de severitatea bolii si raspunsul clinic.

Se exinde repede pe cale endobrohiala, la fel ca in pneumonia pneumococica.

Este foarte important să acordați o atenție deosebită prevenirii și trebuie să respectați anumite reguli de igienă. Spălați-vă bine pe mâini și mai presus de toate, purtați haine curate (cum ar fi sorturi) și mănuși de protecție pentru a nu intra în contact cu persoanele infectate și pentru a preveni răspândirea.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!