Dacă aveți o alergie pronunțată la nichel, poate fi necesară o dietă săracă în nichel. Cu toate acestea, nu este ușor să stabiliți ce alimente să evitați, deoarece în mod normal alimentele vegetale sunt mai bogate în nichel decât cele de origine animală, unde concentrația din aceste alimente de origine vegetală diferă în funcție de doza rezultată din contaminarea solului și apei acestora cu reziduuri semnificative din acest metal. Pe scurt, legumele sunt unele din principalele surse de expunere a omului la nichel. Însă, unele legume sunt totuși permise, deoarece conțin cantități minime de nichel. În cele ce urmează, vi le vom prezenta rând pe rând pe cele care conțin o cantitate mică, apoi pe cele care conțin o cantitate mare din acest metal, astfel încât dacă suferiți de alergie la nichel, să știți pe care ar trebuie să le excludeți absolut din dieta dvs.!
Legume fără nichel: există cu adevărat?
În primul rând, trebuie clarificat că toate alimentele, inclusiv legumele conțin nichel în procente diferite, deoarece acest metal se găsește în multe locuri și obiect. Prin urmare, nichelul este prezent pe scară largă în alimentele de origine vegetală și animală și, este dificil să se evite complet ingerarea acestui metal. Cu toate acestea, alimentele vegetale, în general, au un conținut mai mare de nichel decât carnea și produsele lactate.
O dietă cu conținut scăzut de nichel poate fi realizată prin selectarea cu atenție a alimentelor cu concentrații mai mici de nichel și eliminarea sau reducerea consumului de alimente, care sunt în mod normal bogate în nichel.
Mai mult, cantitatea de metal prezentă în probele de sol variază foarte mult. Cu toate acestea, nichelul este considerat un micronutrient esențial în dezvoltarea plantelor.
O altă formă de expunere la nichel poate rezulta din conservele sau alimentele procesate industrial, precum și din utilizarea vaselor din oțel inoxidabil, în care nichelul de fapt, este în mare parte ascuns în acestea. Prin urmare, este indicat să optați pentru ingrediente proaspete și alimente de casă și să treceți la ustensile din fontă sau ceramică, astfel încât să puteți ajuta la reducerea expunerii la nichel.
Mai mult, cercetările sugerează că majoritatea gătitului cu ustensile din oțel inoxidabil eliberează foarte puțin nichel în alimente. Cu toate acestea, prepararea alimentelor acide cu aceste tigăi poate crește conținutul de nichel. În mod ideal, ustensilele în care sunt preparate vasele ar trebui, de asemenea, să nu conțină nichel. În acest caz, merită să vă întoarceți la vasele tradiționale de smalț.
De asemenea, apa de la robinet este o sursă bogată de nichel. Concentrația elementului nociv din acesta crește peste noapte când se află în conducte. Prin urmare, o persoană cu alergie la nichel nu ar trebui să bea sau să-și pregătească porția de dimineață de apă.
Excesul de nichel: cum ne afectează sănătatea?
Nichelul este toxic pentru toată lumea atunci când este consumat în cantități prea mari. Iar, un exces de nichel în corpul uman este mult mai frecvent decât o deficiență. Dacă aceste limitări alimentare nu sunt respectate, iar o persoană alergică mănâncă alimente cu un procent ridicat de nichel, este util să bea multă apă și să facă mișcare pentru a elimina toate toxinele din corp.
Cele mai frecvente manifestări ale intoleranței la nichel sunt dermatita de contact alergică si iritantă. Cei care sunt alergici la nichel dezvoltă simptomele atât prin acumulare, consumând în mod obișnuit alimente care îl conțin, cât și prin contact, folosind obiecte, cosmetice și bijuterii care conțin nichel.
Alergia la nichel se poate manifesta prin:
- gingii inflamate şi sângerande
- greaţă
- priurit și erupții cutanate
- insomnie și oboseală
- balonare abdominală
- migrenă și tinitus
Legume fără nichel: câte și care sunt acestea?
Din fericire, există legume cu un conținut scăzut de nichel și care pot fi consumate în siguranță de către persoanele cu intoleranță, chiar dacă nu trebuie exclusă posibilitatea ca rădăcinile lor să fi absorbit deja unele cantități (dar rareori procentul este atât de mare încât provoacă reacții alergice). Vă recomandăm să cumpărați legume din surse sigure cum ar fi, de la fermierii care le cultivă în mod natural, fiindcă sunt cele mai bune.
Dacă suferiți de intoleranță la nichel, puteți consuma în siguranță următoarele legume:
- Conopidă
- Fenicul
- Fetică
- Castravete
- Vânătă
- Ardei
- Andivă
- Ridiche roșie
- Chard sau bietul elvețian
- Sfeclă roșie
Puteți să încercați să consumați cu moderație:
- Morcovi
- Varză
- Salată verde
- Dovleac și dovlecei
- Broccoli
- Ciuperci
În schimb, ar trebui să reduceți drastic (și să reluați o dietă alternantă):
- Sparanghel
- Anghinare
- Ceapă
- Fasole verde
- Roșii
- Țelină
- Spanac
În ceea ce privesc leguminoasele, precum: linte, fasole și mazăre, cel mai bine este să le consumați cu moderație și prin alternanță, în timp ce năutul este permis cel puțin de două ori pe lună, dar cu condiția să îl consumați proaspăt și nu din conservă, deoarece aceasta din urmă l-ar putea contamina cu nichelul conținut în ambalajul său. Același lucru este valabil pentru toate alimentele și este mai bine să alegeți întotdeauna produsele conservate în borcane de sticlă.
Printre cereale, hrișca nu este recomandată, în schimb puteți consuma quinoa, amarant, fonio etc.
Cartofii conțin nichel?
Cartofii nu conțin nichel și îi puteți include cu moderație în dietă chiar și atunci când vă aflați printre persoanele care trebuie să evite această substanță. Cu toate acestea, nu uitați să îi curățați, deoarece coaja lor tinde să absoarbă orice nichel prezent în sol.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.