Conservarea alimentelor în lichid este simplă și împiedică sau întârzie procesele fizico-chimice (reacția enzimatică sau de oxidare), de degradare a legumelor, fructelor și murăturilor. Mai mult decât atât, acest lichid este foarte important pentru că ajută și la conservarea produselor din carne și pește. Ca regulă generală, astfel de conserve sigilate au o durată de valabilitate mare și ar trebui să fie folosite în câțiva ani. În continuare, vom vedea din ce este compus acest lichid, care este rolul său și dacă este nociv pentru sănătate.
Lichidul din conserve: ce este?
Lichidul din conserve este acea zeamă pe care o găsim în alimentele la conserve și semiconserve. De exemplu, lichidul dintr-o cutie de pește, porumb fiert, mazăre, compot de caise, etc.
Lichidul din conserve: din ce este compus?
Lichidul din conserve este compus adesea din apă și aditivi alimentari precum acidulanți și corectori de aciditate (de exemplu: ascorbic, citric, lactic, tartric, sorbic, …), întăritori (de exemplu: clorură de calciu) și pectine, precum și ierburi/condimente care conferă aromă alimentelor. De asemenea, acesta poate avea în componență și alte ingrediente similare precum ulei, oțet, sare, zahăr, suc de fructe, bicarbonat sau alcool.
Lichidul din conserve: care este rolul său?
Alimentele din conserve și semiconserve sunt întotdeauna complet acoperite cu acest lichid. Această practică de a le acoperi cu lichid are numeroase roluri, dintre care se remarcă următoarele:
- prelungește durata de viață a alimentelor prin corectarea acidității acestora.
- îmbunătățește calitatea senzorială a produsului (gustul, aroma, culoarea, textura și forma).
- îmbunătățește transferul de căldură în părțile solide ale produsului.
Lichidul din conserve: este nociv pentru organism?
Răspunsul este categoric NU. Lichidele din conserve sunt sigure și potrivite pentru consumul uman, însă există întodeauna excepții pentru persoanele cu alergii sau intoleranțe la unele dintre ingredientele pe care le conțin.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.