Mâncărimea scalpului este un disconfort deranjant cu care mulți oameni se confruntă uneori pe parcursul vieții. Poate fi pusă pe seama multiplilor factori, iar în funcție de cauzele care o determină, mâncărimea de la nivelul scalpului poate fi mai mult sau mai puțin intensă, localizată într-o zonă specifică sau generalizată și poate fi episodică sau prelungită în timp. În plus, poate apărea de la sine sau poate fi însoțită de alte simptome precum roșeața, descuamarea și durerea. Prin urmare, dacă începe să ne mănânce scalpul, nu trebuie să așteptăm să se agraveze, vom aplica o mască naturală împotriva mâncărimii pe scalp și învăța cum să luptăm cu iritațiile.
Cuprins
Ce poate provoca mâncărime?
Una dintre cele mai cunoscute (și răspândite) cauze este cu siguranță mătreața, care provoacă descuamări și mâncărimi ulterioare (care conduc la apariția roșeții). Însă, anumite boli de piele nu trebuiesc excluse: începând de la dermatită – printre cele mai frecvente: dermatita seboreică și dermatita de contact – până la psoriazis, o patologie inflamatorie care se manifestă prin arsuri și mâncărimi (și care poate provoca leziuni grave ale pielii).
De asemenea, alți factori interni precum îmbătrânirea naturală a organismului, stresul fizic sau emoțional, aspectele genetice și modificările hormonale pot provoca modificări în zona scalpului. Printre alte cauze ale mâncărimii, putem enumera câțiva factori externi precum temperatura ridicată, stilul de viață, consumul anumitor medicamente, poluare și produse de igienă (șampon, săpunuri, tratamente, printre altele) pe care le utilizăm și odată cu utilizarea produc uscăciune sau deshidratare. Prin urmare, înainte de a lua măsuri pentru a elimina mâncărimea scalpului, să ajungem la cauza principală a acesteia.
Cum putem scăpa de mâncărimea scalpului în mod natural?
Principala modalitate de a scăpa de scalpul iritat este de a apela la remediile naturale sau produsele „sănătoase”. Pe lângă proprietățile lor puternice de hidratare, ele conțin și ingrediente care calmează pielea și ameliorează mâncărimea. În acest scop, următoarele remedii naturale şi-au dovedit eficacitatea:
- Argilă albă
- Ulei de lavanda
- Aloe vera
- Oțet de mere
- Unt de shea
- Maioneză
- Ulei de măsline
- Miere
- Unt de cocos
- Frunze de urzica
- Pudră indiană de shikakai
- Ulei de amla
- Ulei de schinduf
- Ulei cu henna
- Ulei de chimen negru
Cum calmăm mâncărimea scalpului folosind o mască de îngrijire?
Pentru a combate mâncărimea și pentru a calma scalpul iritat, este indicat să efectuăm și să aplicăm în mod regulat o mască calmantă și purificatoare. Pentru această mască de casă, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 linguriță de pudră indiană de shikakai;
- 1 linguriță de gel de aloe vera;
- 1 linguriță de oțet de mere;
- 1 linguriță de amestec de uleiuri de amla, nucă de cocos, schinduf, henna, chimen negru.
Mod de preparare și folosire:
Într-un recipient, începem prin amestecarea oțetului cu pudra indiană de shikakai, pentru a căpăta o pastă consistentă. Adăugăm o lingură de aloe vera, precum și o linguriță de amestec de uleiuri de amla, nucă de cocos, schinduf, henna, chimen negru. Amestecăm preparatul și îl aplicăm pe părul uscat, la nivelul scalpului și rădăcinilor. În acest scop, dacă dorim, putem folosi o pensulă specială pentru a aplica amestecul peste tot. După, lăsăm masca să acționeze timp de 15 minute. La final, clătim bine părul, apoi vom folosi un șampon delicat.
Dacă problema persistă și după aplicarea acestui tratament, trebuie neapărat să consultăm un medic. Mâncărimea scalpului se poate datora și unor patologii (psoriazis de exemplu). În acest caz, un medic dermatolog ne poate prescrie un tratament adecvat.