Spelta, cereala din epoca bronzului, este un grâu sălbatic mult mai sănătos și mai gustos decât grâul obișnuit, deoarece nu are nevoie de îngrășăminte artificiale, rămânând un produs cu totul și cu totul natural. Făina integrală rezultată din boabele acestei cereale are o nuanță plăcută de maro și un gust minunat, ușor dulce, ca o brioșă, delicată cu o tentă de nucă. Și nimic nu este mai ușor decât să pregătim o pâine integrală bună de casă, care este bogată în fibre și micronutrienți. Această franzelă este atât de sățioasă, încât ne ajută să uităm de foame chiar și câteva ore. În continuare, vom vedea cum se prepară pâinea de spelta într-un mod foarte simplu.
De ce să folosim făină integrală de spelta?
Făina de spelta este bogată în aceleași substanțe benefice ca și cerealele în sine. Se mai știe că cea obținută din această cereală integrală conține o cantitate mare de proteine, fier, fibre, vitamine din grupa B, PP și E. Prezintă, de asemenea, multe minerale și oligoelemente. În plus, ne oferă o cantitate mare de fibre care ne ajută să menținem indicele glicemic la un nivel scăzut. Cunoaștem acum virtuțile fibrelor alimentare asupra sănătății noastre: prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2. În plus, valoarea proteică a făinii de spelta este destul de mare, care are aminoacizi precum triptofanul, foarte necesari pentru bunăstarea noastră mentală și emoțională. Prin urmare, pâinea integrală din spelta este excelentă pentru persoanele conștiente de sănătate și bunăstare, de diabetici sau de persoanele care vor să își reechilibreze alimentația. Să vedem cum se pregătește!
Rețetă: pâine integrală de spelta de casă
- Pregătire: 1 ore și 20 de minute
- Timp de coacere: 1 oră
- Tip total: 2 ore și 20 de minute
- Porții: 1 pâine
Pâinea din spelta delicioasă și sănătoasă este excelentă pentru toasturi. Drojdia folosită poate fi vie, cât și uscată. Tot ce trebuie să facem, este să o pregătim cu câteva ingrediente și să o coacem la cuptor.
Ingrediente
- 200 g faină integrală de spelta.
- 300 g faină de spelta 650.
- 500 ml apă – călduță.
- 1 cub de drojdie.
- 150g nuci și semințe – de ex. 50g semințe de in, 20g migdale mărunțite, 20g de semințe de mac, 80g alune tocate.
- 1 lingură sare.
- 2 linguri oțet de mere – alternativ oțet balsamic.
- ulei de măsline pentru ungere.
- 2 linguri de fulgi de ovăz.
Mod de preparare
- Prima dată, se unge o tavă de pâine (30 cm) cu ulei de măsline și se presară cu ovăz.
- Se face aluatul din drojdie, o parte din apă (aprox. 500 ml), 200 g faina integrală de spelta și 300 g faină de spelta 650.
- Peste amestecul de aluat se pune sarea, nucile, semințele și oțetul de mere sau oțetul balsamic.
- Se frământă câteva minute, cam 10 minute și se lasă la crescut o oră.
- După acest timp, se mai frământă puțin și se mai lasă 10 minute la odihnit, după care se pune aluatul ușor lichid în tava de pâine tapetată cu hârtie de copt.
- Se pune tava în cuptorul rece și se coace pâinea integrală de speltă la 200 de grade pentru aproximativ 60 de minute.
- Dacă pâinea este încă prea moale, pur și simplu, o vom introduce din nou la cuptor pentru câteva minute.
- Pâinea cu făină de spelta este gata. Poftă bună!
*Sfaturi
Făina de spelta poate fi înlocuită cu orice altă făină integrală. De asemenea, un rol deosebit în această pâine îl are făina de castane sau faina de hrișcă.
Ce trebuie să reținem, este că pâinea integrală se usucă mai repede decât pâinea făcută din făină albă.
Cel mai bine este să o păstrăm într-o pungă de hârtie. În acest fel, se poate păstra câteva zile. De asemenea, o putem congela ușor.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.