Home Sănătate Pot să iau Pracetamol și Ibuprofen?
Sănătate

Pot să iau Pracetamol și Ibuprofen?

Paracetamolul și Ibuprofenul sunt două medicamente foarte populare în rândul cetățenilor. Acestea ocupă prima și a doua poziție printre cele mai vândute din farmacii, fiind nelipsite în trusele medicamentele ale românilor, care adesea se auto-medicamentează cu aceste substanțe disponibile fără prescripție medicală. În cele ce urmează, vă spunem dacă puteți să luați Paracetamol și Ibuprofen în siguranță.

Diferența dintre Paracetamol și Ibuprofen 

Paracetamolul este analgezic, prin excelență, și se prescrie pentru ameliorarea durerilor ușoare sau moderate, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare, durerile menstruale, durerile musculo-scheletice, ameliorarea afecțiunilor gripei și durerilor cauzate de boli, precum artrita sau artroza. În plus, Paracetamolul este antipiretic și, prin urmare, este eficient în scăderea febrei.

Ibuprofenul, la rândul său, este de asemenea analgezic și antipiretic, dar are și efecte antiinflamatoare. Cu toate acestea, în unele cazuri, Paracetamolul este mai eficient, iar specialiștii recomandă, de asemenea, să se administreze Paracetamol în loc de Ibuprofen pentru ameliorarea durerii ușoare la nivelul capului. Acest lucru se datorează faptului că Ibuprofenul este mai nociv pentru mucoasa gastrică și nu trebuie luat pe stomacul gol.

Paracetamolul şi Ibuprofenul pot fi luate împreună?

Datorită faptului că au proprietăți similare, este posibil să luați Paracetamol și Ibuprofen combinându-le pe perioade scurte de timp (maxim 3 zile) pentru a calma durerea ușoară sau moderată și a reduce febra. Niciunul dintre aceste medicamente nu afectează negativ eficacitatea celuilalt și nici nu crește efectele secundare.

Când și cum să luați aceste medicamente?

Un adult poate lua până la 3 g pe zi sau 1 la 8 ore, cu pauză de 4 ore între fiecare doză (500 până la 1000 mg). În cazul copiilor, este mai bine să se împartă în 4 sau 6 părți și nu mai mult de 60 mg pe zi și pe kilogram.

Este mai bine să le luați după masă, pentru a reduce riscul de arsuri la stomac și acordați atenție contraindicațiilor, cum ar fi: istoric de ulcer gastric, sarcină de peste 6 luni, anticoagulante. Pentru durerile de cap sau durerile corporale, doza este de 200 mg; pentru inflamatorii, 400 mg.

Cele mai bune metode de a trata durerile este să luați mai întâi Paracetamol, deoarece are puține efecte secundare și este în general mai bine tolerat, dar fiți atenți la istoricul problemelor ficatului. Dacă efectul său este insuficient, atunci la 4 ore de la ingerarea Paracetamolului puteți opta pentru Ibuprofen. În mod similar, veți lua aceeași doză de Ibuprofen și paracetamol la fiecare 8 ore.

Cum se găsesc în farmacii?

În cele din urmă, vom găsi aceste medicamente în farmacii sub diferite denumiri. Cele mai cunoscute denumiri pentru Paracetamol sunt Doliprane, Dafalgan și Efferalgan. În ceea ce privește Ibuprofenul, acesta se găsește sub denumirea de Algifor, Advil, Spedifen, Nurofen.

Dacă alegeți să luați Paracetamol si Ibuprofen, este esențial să respectați întotdeauna dozele recomandate pentru a evita eventualele efecte adverse.

 

Comentarii pe Facebook
5/5 - (5 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!