Maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri din întreaga lume. O puteți achiziționa din supermarketuri, sau o puteți face acasă cu câteva ingrediente foarte simple. Maioneza de casă este de obicei mai delicioasă și mai ieftină decât maioneza cumpărată din magazin, dar nu durează mult dacă o țineți în frigider. Așa că s-ar putea să vă întrebați ce s-ar întâmpla dacă ați congela maioneza. Așadar, haideți să aflăm împreună răspunsul la această întrebare, din materialul de jos.
Poți congela maioneza?
Congelarea este o alternativă practică la produsele proaspete. Dar alimentele cu un conținut ridicat de lichide, precum maioneza, nu se păstrează atât de bine în congelator. Prin urmare, este una dintre acele sosuri care nu pot fi congelate. Iată de ce!
- Ingredientele de bază ale maionezei sunt ouăle, uleiul și un acid precum sucul de lămâie sau oțetul. Aceste ingrediente sunt transformate în maioneză prin emulsionare.
- Emulsionarea este procesul de dispersare a grăsimii în apă, transformând două ingrediente care în mod normal nu se unesc pentru a forma un amestec omogen. În maioneză, gălbenușul de ou acționează ca un emulgator, amestecând uleiul cu acidul și cu apa.
- Cu toate acestea, gustul și consistența ingredientelor se schimbă atunci când sunt congelate.
- În timpul dezghețării, apa și uleiul se separă.
- Maioneza de casă este și mai expusă la separare decât maioneza cumpărată din magazin. Acest lucru se datorează faptului că maioneza comercială conține conservanți și stabilizatori adăugați.
- Acest lucru nu numai că face ca maioneza să pară neconsistentă, dar îi înrăutăţește și gustul.
- De asemenea, conținutul de ouă crude induce un risc în ceea ce privește bacteriile. Așa că e mai bine să nu o încercați!
Cât timp rezista maioneza de casă?
Maioneza de casă, făcută după rețete mai mult sau mai puțin tradiționale, nu poate fi ținută desfăcută la frigider mai mult de două zile, timp în care trebuie păstrată în interiorul unui borcan de sticlă închis ermetic. Temperatura din frigider trebuie să fie mai mică sau egală cu 4°C.
Cât timp rezistă maioneza industrială?
Spre deosebire de maioneza de casă, pentru a stopa procesul de fermentație, sosurile industriale sunt pasteurizate înainte de a fi ambalate, ceea ce permite eliminarea minimă a posibilelor bacterii și asigură produselor alimentare o stabilitate în timp, deci chiar și după deschiderea ambalajului, crește practic perioada de valabilitate a acestora. Prin urmare, maioneza achiziționată din supermarket, indiferent că este borcan sau la tub, poate fi consumată în maxim 10 săptămâni de la desigilare. Un mic sfat: notați pe etichetă data când ați deschis capacul produsului și păstrați-o întotdeauna la frigider.
Cum poți păstra maioneza mai mult timp?
Nu sunt suficiente cele două zile de păstrare? Este posibilă prelungirea termenului de valabilitate a maionezei de casă. Pur și simplu, adăugați suc de lămâie sau oțet în preparat și păstrați maioneza la rece pentru încă o zi.
Cum poți folosi maioneza rămasă?
Pe lângă utilizările obișnuite, puteți folosi maioneza și în rețete de copt, sandviciuri calde sau reci, sosuri pentru fripturi sau legume la grătar sau la cuptor, pizza și plăcinte. De asemenea, maioneza rămasă, o puteți folosi și pentru a vă aroma sosurile. Trebuie doar să adăugați ulei de măsline, oțet și ierburi și să amestecați bine pentru a face un dressing pentru o salată mai subțire, dar cu o aromă puternică.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.