Lămâile se poate strica în câteva zile sau pot dura câteva săptămâni. Depozitarea corectă este esențială pentru a le păstra o perioadă mai lungă de timp. Aceste trucuri infailibile vă vor ajuta în acest sens.
Lămâile sunt un fruct versatil și gustos care poate fi folosit într-o mare varietate de feluri de mâncare și băuturi. Dacă aveți un lămâi acasă sau cumpărați la kilogram, este important să știți să le păstrați pentru a vă bucura mult timp de aroma sucului lor proaspăt stors.
La fel ca multe alte fructe proaspete, dacă lăsați lămâile la temperatura camerei nu vor rezista prea mult timp. Și ceea ce se potrivește mai bine lămâilor este temperatura scăzută și umiditatea; dacă nu sunt păstrate în acest sens, se deshidratează foarte ușor. Chiar dacă nu putrezesc, puteți vedea cum devin mai mici și cum coaja lor devine mai subțire și mai uscată.
Cum să păstrați lămâile proaspete, astfel încât să reziste mult?
După cum am mai spus, lăsându-le la temperatura camerei nu este cea mai bună opțiune, deoarece vor rămâne proaspete doar o săptămână. Dacă sunt depozitate corect, ar putea dura mult mai mult. Puteți păstra lămâile în mod corespunzător cu aceste sfaturi:
- Ar trebui să păstrați lămâile într-un loc răcoros și întunecat.
- Cele mai bune condiții pentru a prelungi durata de viață a lămâilor proaspete includ temperaturi scăzute, în jur de 10 °C până la 15 °C, și o umiditate ambientală ridicată. De aceea, se strică sau mucegăiesc mai repede dacă sunt lăsate într-un vas cu fructe, sau în afara frigiderului.
- De asemenea, pentru a minimiza prezența bacteriilor și a altor germeni sau toxine pe coajă, este important să spălați bine lămâile cu apă și săpun înainte de a le depozita, deoarece acestea accelerează procesele de descompunere a fructelor.
- Evitați depozitarea lămâilor lângă mere sau roșii. Etilena eliberată accelerează foarte mult procesul de coacere a lămâilor.
- Atunci când lămâile au nevoie de temperaturi reci, pare evident că frigiderul este locul ideal pentru păstrarea lor, dar au nevoie și de umiditate, așa că, înfășurați-le pe fiecare în hârtie de bucătărie transparentă, apoi puneți-le într-o pungă de plastic sau, mai bine, în pungi de silicon etanșe, recipiente de plastic sau alte alternative mai ecologice la plastic. Veți face lămâile proaspete să dureze aproximativ o lună, din momentul în care le veți introduce în frigider.
- Pentru a păstra lămâile mai mult timp, puteți alege să le congelați. În acest fel, pot dura până la 3 sau 4 luni. După ce le spălați, uscați-le și puneți-le într-o pungă de silicon sau similar potrivită pentru congelare. Extrageți tot aerul din interiorul pungii și păstrați-l la congelator. Pentru a le dezgheța, puneți-le în apă rece cu aproximativ 10 minute înainte de utilizare.
- De asemenea, puteți păstra și sucul de lămâie în congelator. Stoarceți lămâile și puneți sucul în tăvi pentru cuburi de gheață sau în recipiente ermetice și congelați-l.
De reținut: lămâile organice se strică mai repede, deoarece nu sunt stropite cu pesticide chimico-sintetice în timpul cultivării acestora. Când le cumpărați, asigurați-vă că lămâile nu au pete mici, ușor adâncite, de culoare brună.
Cum să păstrați lămâile tăiate?
Există și câteva sfaturi pentru lămâile tăiate. Dacă aveți nevoie doar de o jumătate de lămâie atunci când gătiți, puteți păstra a doua jumătate la frigider pentru una sau două zile:
- Luați o farfurioară și puneți lămâile cu partea tăiată în jos.
- Așezați farfurioara cu jumătatea de lămâie pe raftul de sus sau în ușa frigiderului. Aici predomină cele mai ridicate temperaturi.
- Utilizați lămâia în maxim una sau două zile.
Cum să păstrați lămâile tăiate cât mai mult timp?
Dacă 2-3 zile nu sunt suficiente pentru a păstra lămâile tăiate în stare bună, experții recomandă și să le depozitați în congelator pentru o perioadă de aproximativ 3-4 luni de zile. În acest fel își vor menține mai bine textura interioară:
- Feliați lămâile și apoi întindeți-le pe o tavă, astfel încât să nu se atingă între ele, pentru a nu se lipi una de cealaltă în timpul congelării.
- Introduceți tava la congelator si lăsați-o câteva ore.
- După trecerea timpului, când feliile de lămâie sunt înghețate, puneți-le într-un alt recipient care optimizează mai bine spațiul: o pungă ermetică sau un recipient cu capac.
- Puteți proceda în mod similar dacă doriți să congelați cojile de lămâie, însă de preferat ar fi să radeți în prealabil partea colorată și partea albă a acestora, care este amară.