Carnea, ca și peștele achiziționat de la piață sau direct din marile supermarketuri este un produs perisabil care are un anumit termen de valabilitate. După expirare, ajunge să se altereze și asta o poate face improprie pentru consum. Adevărul este că nici un aliment nu rezistă veșnic. De aceea, când o uităm în frigider sau congelator o lungă perioadă de timp, alegem să o aruncăm direct la coșul de gunoi. Dar putem mânca carne care a expirat? Vom încerca să aflăm răspunsul din materialul următor!
Cuprins
Cât timp putem păstra carnea?
Se recomandă insistent să nu consumăm carne expirată. Aceasta poate dezvolta bacterii patogene, cum ar fi Salmonella Campylobacter și Clostridium perfringens pe care nu le putem depista cu ochiul liber. Cu alte cuvinte, acest aliment nu trebuie folosit după data indicată pe ambalaj, deoarece este considerat foarte perisabil și, prin urmare, prezintă un pericol real pentru sănătatea noastră. În continuare, să aflăm timpii de păstrare la frigider și la congelator, în funcție de fiecare tip carne în parte:
Carne congelată sau gătită
- Carne congelată: trebuie evitat să se păstreze mai mult de 3 luni.
- Carne fiartă: se poate păstra 5 până la 6 zile la frigider pentru a prepara friptură și carne afumată; până la 10 zile pentru a prepara șuncă fiartă; până la 2 zile pentru a prepara carne tocată.
Carne roșie
- Carne de porc: se poate păstra 3-4 zile la frigider și între 4 si 6 luni la congelator.
- Carne tocată: se poate păstra 1-2 zile la frigider și între 2 și 3 luni la congelator.
- Carne de vită: se poate păstra 3 până la 5 zile la frigider și între 6 și 12 luni la congelator.
- Miel: se poate păstra 3 până la 5 zile la frigider și între 6 și 9 luni la congelator.
- Cârnați proaspeți: se păstrează 1 până la 2 zile la frigider și între 1 și 2 luni la congelator.
- Şuncă fiartă: se poate păstra 3-4 zile la frigider și până la 1 an la congelator.
- Carne afumată, mezeluri: se păstrează 5 până la 6 zile la frigider și între 1 și 2 luni la congelator.
Carne albă
- Păsări de curte: se pot păstra 1 până la 2 zile la frigider, până la 6 luni la congelator.
Putem mânca carnea care a expirat de câteva zile?
Cu data de expirare nu există nicio îndoială: trebuie să o respectăm. Dar dacă timpul trecut de la momentul expirării nu este foarte mare, cel mai probabil carnea nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea noastră, deci în principiu o putem consuma, dar trebuie să ținem cont de cerințele specifice ale fiecărei cărni în parte. Dar, să le luăm pe rând!
Caracteristicile cărnii roșii
Carnea roșie și, în general, carnea de vită, carnea de porc, carnea de miel, carnea de capră, carne de vânat și carnea de rață are un termen de valabilitate mare, care în orice caz nu trebuie să fie expirată de mai mult de 5 zile; Trebuie să fim atenți la culoare și la miros: dacă observăm că are o tentă verzuie, gri, gălbuie sau maronie și, de asemenea, un miros înțepător, asemănător amoniacului sau sulfului, iar alteori, unul rânced, cel mai probabil aceasta nu mai poate fi consumată.
Caracteristicile cărnii tocate
Carnea tocată este foarte perisabilă, din acest motiv trebuie întotdeauna să fie tocată de către măcelar la momentul vânzării și să o consumăm imediat; dacă în schimb alegem să cumpărăm o carne tocată ambalata în vid, o putem păstra câteva zile, dar niciodată mai mult de 2 zile de la data expirării.
Caracteristicile cărnii albe
Chiar și carnea de pasăre (sau carnea albă) (pui, curcan, rațe și gâște) este foarte perisabilă, așa că a dacă observăm că termenul de valabilitate a fost depășit cu mai mult de 3 zile, este mai bine să nu o consumăm. Carnea de pasăre stricată, o putem recunoaște ușor după mirosul neplăcut pe care îl degajă, după culoarea cenușie și, în cele din urmă, dacă este moale la atingere.
Caracteristicile mezelurilor și slăninii
În ceea ce privesc mezelurile și slănina, acestea au un termen de valabilitate mai lung, mai ales dacă sunt afumate și sunt ambalate în vid; după desigilare, aceste alimente sunt expuse la aer și la bacterii, prin urmare, timpii de depozitare sunt scurtați la câteva zile.
Ce putem face atunci când carne este pe cale să expire?
Atunci când descoperim o bucată de carne căreia i se apropie termenul limită, din dorința de a preveni risipa alimentară, putem recurge la următoarele măsuri:
- Consumul: în cazul unui cotlet care este pe cale să expire, și care arată, miroase și are un gust normal, putem alege să îl consumăm în acea zi.
- Gătirea: carne care expiră peste o zi, o putem găti și ține la frigider pentru a-o consuma ulterior. În acest fel, îi vom crește valabilitatea cu 3 zile.
- Congelarea: dacă nu putem consuma carne dintr-un motiv anume, avem întotdeauna posibilitatea de a-o congela și de a opri proliferarea bacteriilor specifice alterării cărnii și a microorganismelor patogene. Apoi, trebuie să o dezghețăm în frigider și să gătim în 24 de ore.
- Conservarea: metodă ancestrală, trebuie doar să o cufundăm în saramură și să o păstrăm la frigider. Carnea se va păstra câteva zile, și chiar câteva săptămâni.