Multe brânzeturi sunt folosite pentru a pregăti diverse feluri de mâncare. Brânza cheddar, emmental, mozzarella și parmezanul se topesc sub influența temperaturilor ridicate și se întind uniform pe suprafața blatului, formând o crustă moale și elastică. Cel mai important este să cunoașteți punctul de topire al acestor brânzeturi. Iar dacă vă întrebați cum și la ce temperatură se topește brânza cheddar, emmental, mozzarella și parmezanul, continuați să citiți acest articol.
La ce temperatură se topește brânza cheddar?
Brânza Cheddar este o brânză naturală relativ tare, aproape albă și uneori cu gust intens. Cheddar provine din satul englezesc Cheddar din Somerset. Deoarece această brânză este uscată, nu se topește foarte rapid. Când grăsimile solide din lapte se topesc și particulele de grăsime se ridică la exteriorul brânzei ea se înmoaie. Acest lucru se întâmplă când temperatura ajunge la aproximativ 60,8 °C (±1,0°).
La ce temperatură se topește brânza emmental?
Emmental este o brânză fermă cu o culoare galben pal și un gust de butter, ușor ascuțit, ușor de nuci. Această brânză provine din Elveția. Modul tradițional de producție este cel din lapte crud. Este folosită adesea la gratinarea diverselor preparate calde și reci. Brânza topită își va dezvălui pe deplin aroma dulce, cu note fructate și va conferi preparatului un gust delicat cremos. Pentru a-o topi, este nevoie de o temperatură de doar 62,7 °C (±1,2 ).
La ce temperatură se topește brânza mozzarella?
Mozzarella este o brânză italiană din lapte de bivoliță sau de vacă, cu pastă filată. Această brânză ocupă primul loc în rândul brânzeturile topite, deoarece nu eliberează grăsime, nu se usucă și rămâne moale chiar și după ce se răcește. Când brânza mozzarella începe să se topească, devine foarte lipicioasă și, prin urmare, este indispensabilă în preparate precum pizza, lasagna și sandvișuri calde. Interesant de știut: prin topire, resturile de mozzarella se pot întinde până la 30 cm sau mai mult. Acest lucru se întâmplă la o temperatură de doar 72,5 °C (±1,6), în timp ce cazeina din aceasta, adică proteina din lapte, nu se topește până la temperatura de 130ºC.
La ce temperatură se topește brânza parmezan?
Parmezan, este numele unei brânze italiene. Se face din lapte de vacă sau de capră. Brânza nu este foarte grasă, dar în schimb are o textură densă. Este nelipsit la pizza sau paste, fiindcă oferă produsului un gust aromat și intens. Datorită consistenței sale solide, el poate fi integrat cu succes aproape în orice rețete, fie ele omlete, legume la cuptor, ciuperci umplute, risotto, etc.
Parmezanul proaspăt este cel mai ușor de topit și va adăuga o textură cremoasă preparatelor dumneavoastră. Acesta va începe să se topească la 90°C, deoarece la această temperatură grăsimea din lapte începe să se lichefieze, iar brânza se va înmuia.
Cum să topiți brânza?
Cea mai bună metodă de topire a brânzei este tehnica bain-marie. Tot ce trebuie să faceți, este să tăiați brânza cubulețe și apoi să o topiți în bain-marie, amestecând după ce adăugați puțină smântână sau lapte.
În plus, există o recomandare simplă de topire a brânzei la cuptor. Trebuie doar să o acoperiți cu folie de aluminiu și apoi să o lăsați la cuptor timp de 10-15 minute până devine moale.
Dacă doriți să o topiți în tigaie, va trebuie să o tăiați cubulețe și să reglați flacăra la minim a arzătorului aragazului. Când brânză este semitopită, adăugați o 1-2 linguri de lapte și amestecați continuu cu o lingură de lemn, până când se topește complet.
Acestea sunt, de fapt, cele trei tehnici clasice de topire a brânzei. În plus, dacă doriți să topiți rapid brânza, există și a patra cale care este reprezentată de cuptorul cu microunde. Dar procesul este mult mai delicat, deoarece trebuie să calculați timpii de topire la secundă, altfel puteți risca să transformați brânza topită în brânză arsă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.