În timpul campaniilor de vaccinare, pe buzele multora apare întrebarea dacă se pot bucura sau nu de o halbă de bere – sau de orice altă băutură alcoolică – înainte sau după ce și-au făcut vaccinul. Această dilemă, va primi răspuns în cele ce urmează.
Am făcut un vaccin, pot bea bere?
Mulți oameni asociază vaccinurile cu medicamente precum antibioticele. Am dori să subliniem că atunci când faceți acest al doilea tip de medicament, recomandarea generală a specialiștilor din domeniul sanitar este să nu consumați niciun fel de băutură alcoolică. Dar vaccinurile funcționează diferit în organism, așa că da, puteți bea bere după ce ați primit un prim vaccin.
Potrivit cercetătorilor, în cazul bolilor infecțioase nu există nicio contraindicație medicală pentru consumul de alcool chiar și după după administrarea unui vaccin. Astfel încât, puteți consuma băuturi alcoolice după administrarea vaccinului împotriva hepatitei B, HPV, tetanos, antigripal, precum și împotriva febrei galbene.
Am făcut un vaccin împotriva COVID-19, pot bea bere?
Răspunsul este NU. Scopul vaccinului este acela de a produce anticorpi, iar alcool poate interfera cu acest lucru, deoarece afectează direct sistemul imunitar. Mai mult, conform unor studii efectuate la Universitatea din Louisiana, abuzul de alcool împiedică deplasarea celulelor imune către locurile în care are loc infecția, împiedicându-le să distrugă virușii și bacteriile, și pe altă parte facilitează invadarea celulelor de către agenții patogeni.
Așadar, când vine vorba de consumul de alcool, vă recomandăm să luați în considerare să nu beți cu două zile înainte și până la două săptămâni după vaccinare, pentru a încerca să vă asigurați că sistemul imunitar se află în cea mai bună stare. Un pahar de vin sau o cutie de bere nu vă poate pune viața în pericol, dar mai presus de toate, majoritatea medicilor nu le recomandă.