Multe femei își doresc un păr cu aspect frumos și sănătos în orice circumstanță. Dar coafarea cu aer fierbinte, colorarea frecventă, îngrijirea slabă sau necorespunzătoare, factorii externi agresivi pot deteriora firele de păr pe toată lungimea lor. Pentru asta, există atât de multe produse care promit să repare șuvițele de păr afectate. Dar poți repara cu adevărat părul deteriorat cu aceste produse? Aceasta este întrebarea. Păi, hai să aflăm împreună din materialul următor.
Poți să repari părul deteriorat?
Răspunsul, este NU. Cum două părți rupte dintr-un obiect nu mai poate fi lipite împreună, la fel și fibra unui fir de păr deteriorat nu poate fi reconstituită. Într-adevăr, părul este mort din punct de vedere tehnic și nu are sistem nervos, nu are sânge și nu are regenerare celulară. Deoarece părul nu este un țesut viu cu abilități de regenerare, nu se poate auto-vindeca și auto-repara.
Trebuie remarcat totuși că un fir de par este alcătuit din trei straturi: cuticulă (stratul extern), cortex (stratul central) și zona medulară (stratul din interior). Iar deteriorarea oricăruia sau a tuturor acestor straturi cauzează o deteriorare a acestuia. Principalele semne ale deteriorării firelor de păr sunt: părul devine fragil, uscat și șters. Vârfurile despicate, încurcate și căderea firelor sunt deasemenea frecvente la părul deteriorat. În aceste condiții, poți folosi uleiuri, balsamuri, proteine hidrolizate, siliconi sau alte ingrediente pentru a ascunde temporar problemele, dar este o modalitate asemănătoare cu utilizarea machiajului pe față. Aceste produse sau ingrediente vor îmbunătăți aspectul și vor ajuta la încetinirea distrugerii părului, dar nu vor repara astfel fibra de păr deja deteriorată, și mai mult decât atât, în timp se vor spăla.
Singura parte vie a părului este cea aflată la nivelul scalpului, în interiorul foliculilor de păr, adică la nivelul bulbului pilos. Un fir de păr „moare” atunci când nu mai are bulbul său și se află apoi în faza telogenă, după faza catagenă în care părul nu mai crește, iar bulbul se resoarbe. În concluzie, „repararea părului”, este doar un pretext publicitar!
Dacă nu poți repara un păr deteriorat, ce poți să faci?
Când părul este deteriorat, din păcate, efectuarea unei vizite la salonul de coafor este o măsură obligatorie! Va trebui să treci prin etapa de tăiere cu foarfeca a părților deteriorate și să-i permiți astfel părului să crească din nou. Cei drept, și vârfurile despicate ale părului trebuie tunse. Dacă aceste vârfuri despicate nu sunt îndepărtate, firele de păr se vor împărți neuniform și mai repede decât părul care crește din folicul. Vârfurile despicate vor infecta apoi părul sănătos. Prin urmare, dacă îți dorești un păr sănătos și strălucitor, ar trebui să-ți tunzi părul în mod regulat.
Cum să previi deteriorarea părului?
Pentru a evita deteriorarea părului, este important să ai grijă ce alimente consumi, să oferi organismului o bună hidratare, să folosești un tratament împotriva cheliei, să aplici o cremă pentru protecție termică și să renunți la fumat. Spală-ți frecvent părul pentru a evita apariția dermatitei seboreice folosind un șampon potrivit pentru tipul tău de păr, și de asemenea, evită expunerea părului la căldură extremă – uscătoarele de păr sunt și ei factori importanți. În timpul spălării poți folosi uleiuri, cremele hidratante, henna incoloră/neutră etc. pentru a evita deteriorarea periculoasă: vârfuri despicate ale părui, fragile, uscate și șterse. Și nu în ultimul rând, dacă te coafezi adesea cu o placă de îndreptat sau ondulat, una dintre cele mai bune modalități de a accelera recuperarea părului este să folosești o mască cel puțin o dată pe săptămână. Un produs excelent pentru aceasta sunt măștile care conțin ulei de cocos, care este excelent pentru condiționarea și protejarea părului de căldură și stresul mediului. Această mască va ajuta la blocarea umidității în părul dvs. și vă va adăuga un strat de protecție atunci când te coafezi cu unelte fierbinți.